De Mechelse koekoek of het Mechels hoen is misschien wel het bekendste Vlaamse kippenras dat er bestaat. Dat is helaas niet omwille van haar kwaliteiten als liefdevol huisdier, maar wel omdat het een erg goede vleeskip is. Zeg dat echter niet aan de kippen in jouw tuin! Het Mechels hoen is ook een bijzonder mooi en fier kippenras: een streling voor het oog om in je tuin te laten rondlopen. Je hebt ze trouwens niet alleen in de koekoekkleur, maar ook in andere tinten - daarom is ‘hoen’ een betere benaming voor dit kippenras dan ‘koekoek’. Deze dieren leggen minder eieren dan rasechte legrassen, maar ze hebben heel wat andere kwaliteiten in de aanbieding. Lees snel verder en kom alles te weten over dit grote kippenras!


 

Oorsprong – waar komt het Mechels hoen vandaan?

Het Mechels hoen is ontstaan uit het fokken met de Vlaanderse koekoek. De Vlaanderse koekoek was een koekoekskleurige kip met witte poten zonder veren. Die Vlaanderse koekoek werd vooral gefokt tussen de Vlaamse steden Dendermonde en Mechelen in de eerste helft van de 19de eeuw. 

In de tweede helft van de negentiende eeuw dook voor het eerst de brahma op in België, in de Zoo van Antwerpen. De brahma was een van de eerste rassen waarmee de Vlaanderse koekoek werd gekruist, wat het Mechels hoen haar typisch bevederde poten opleverde. Later werd ook dat andere Aziatische hoenderras ingekruist, de cochin. Omdat men bleef streven naar groot, groter, grootst voegde men ook nog genen van de Brugse vechter toe aan de cocktail, met als resultaat een echt reuzenras. 

In eerste instantie was het Mechels hoen bekend om haar kwaliteiten als vleeskip. Na de Belgische kippenmarkt te veroveren, stond zij al snel overal in de wereld op het menu. Niet even later brak de oorlog uit, wat bijna het einde betekende voor de Mechelse koekoek. Maar zij overleefde en dankzij haar aangenaam karakter en de voldoende grote hoeveelheid eieren die ze legt (als niet-legras pur sang), werd de Mechelse koekoek ook steeds meer als huisdier gehouden. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Mechelse koekoek? 

Het Mechels hoen wordt in de volksmond veel vaker de Mechelse koekoek genoemd. Dat komt omdat ze vooral bekend is in de typische koekoekskleur: zwart met witte of grijsachtige banden. Toch worden ook andere kleurslagen erkend bij dit ras zoals wit, zwart, blauw, goud- of zilverhalzig, wit-zwartcolumbia en goudkoekoek. De witte Mechelse kip zie je nog regelmatig opduiken, de andere kleuren zijn veel zeldzamer. 

Hoewel de Mechelse koekoek afstamt van een kip met onbevederde poten, de Vlaanderse koekoek, heeft zij wel vederen op haar pootjes. Omdat het een vleeskip is, is het een erg groot ras. Ze heeft een erg breed lichaam en ziet er stevig uit. Een ander typisch kenmerk is de kam, die meestal enkel is, en de felle oranje ogen. De snavel van de dieren is over het algemeen kleiner dan bij andere kippen. 

Wil je echte Mechelse hoenen in je tuin introduceren? Let dan goed op voor look-a-likes. ‘Gewone’ legkippen met een koekoekkleur (en zonder pootveren) worden vaak verkocht onder de naam Mechelse koekoek, maar hebben nagenoeg niks met dat oervlaamse ras te maken. Wel zullen deze kippen aanzienlijk meer eieren leggen dan een échte koekoek - dus misschien is dat voldoende voor jou? 
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Mechelse koekoek?

Het Mechels hoen is een echte vleeskip en weegt daarom aanzienlijk meer dan een doorsnee legkip. Hanen wegen al snel meer dan vijf kilogram, terwijl hennen meestal rond de vier kilogram wegen. 
 
 

Karakter en opvoeding – de Mechelse koekoek is een vriendelijke kip 

Mechelse hoenen zijn kippen met een aangenaam karakter. Ze zijn erg rustig en zullen niet snel aanvallen naar mensen. Bovendien schrikken ze ook niet erg snel, waardoor je met wat tijd en geduld je Mechels hoen zeker handtam kan maken. In de meeste gevallen komen deze kippen zelfs naar je toe om te kijken wat je aan het doen bent. Hun nieuwsgierigheid helpt dus zeker bij het handtam maken. Dat rustige karakter (en hun zware gestel) maakt ook dat de omheining niet al te hoog moet zijn. Ze zullen niet snel of hoog vliegen, dus een omheining van 120 centimeter volstaat voor deze kippen. 

Bovendien legt zij best veel eieren, voor een vleeskip, die wel wat groter zijn dan de maat die je gewend bent uit de supermarkt. Bij een goede verzorging van je kippen kan je rekenen op 140 tot 200 eieren per jaar. 
Het Mechels hoen kennen we vooral in de typische koekoekskleur
Het Mechels hoen kennen we vooral in de typische koekoekskleur

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Mechelse koekoek nodig? 

Het Mechels hoen houdt ervan om in een grote tuin rond te lopen. Kan jij niet je hele tuin ter beschikking stellen voor je toom kippen? Dan doet zij het ook prima in een beperktere kippenren (maar meer ruimte staat altijd gelijk aan gelukkigere kippen). Bovendien hebben ze ook altijd een nachthok nodig, waarin ze kunnen slapen en schuilen voor roofdieren. Het kippenhok moet wind- en waterdicht zijn, zodat je kippen in optimale omstandigheden kunnen leven. Leg een droge, stofvrije bedekking op de bodem zoals houtkrullen, vlas of hennepvezel. Ook een zandbad zullen zij enorm appreciëren. 

Je kan ervoor kiezen om voeding in meelvorm of korrelvorm te geven aan je kippen, maar veel natuurlijker is het om te kiezen voor een gezonde granenmix. De basisvoeding kan je aanvullen met voedselrestjes uit de keuken die geschikt zijn voor kippen. Zorg er echter voor dat je hier nooit meer van geeft dan je kippen op enkele minuten opeten, anders kan het gaan rotten of schimmelen. Naast de juiste voeding moet er ook altijd proper drinkwater beschikbaar zijn voor je kippen. 
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Mechelse koekoek vatbaar?

Het Mechels hoen is erg vatbaar voor overgewicht. Dat is logisch, omdat het de bedoeling was dat de kip zo groot mogelijk werd, zodat er veel vlees aan was. Als je haar als huisdier houdt, is het echter belangrijk om de Mechelse koekoek gezond te houden. Zorg er dus voor dat ze voldoende beweging heeft, wat je kan stimuleren met scharreltijd in een ruime ren of zelfs je hele tuin. Daarnaast is het bij dit type kippen een minder goed idee om onbeperkt voedsel aan te bieden.
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Mechelse koekoek?

Voordat je halsoverkop een kip koopt bij een fokker is het belangrijk om de volgende lijst nog even door te nemen, zo weet je zeker dat je niets vergeet: 
 
  • In je zoektocht naar een Mechels hoen is het belangrijk om op zoek te gaan naar een verkoper die de gezondheid van zijn dieren op de eerste plaats zet. Op het internet kan je gespecialiseerde pluimveehouders vinden, maar ook een asiel of opvangcentrum voor kippen is een goede optie om kippen te adopteren. Denk vooraf na of je ook een haan bij je kippen wil: da’s heel gezellig, maar check toch even of je buren daar ook zo over denken! 
     
  • Wanneer je een fokker bezoekt is het belangrijk om erg kritisch te zijn. Hoe zit het met de leefomstandigheden van de kippen? Zien ze er gezond uit? Hebben ze de nodige vaccinaties gekregen en zijn ze tijdig ontwormd? En zijn het wel echte Mechelse hoenen en geen look-a-likes? 
     
  • Heb jij alle benodigdheden voor een kip? Staat het kippenhok al? Heb je de ruimte afgebakend zodat roofdieren geen kans krijgen? 
   
 

Nog meer grote kippenrassen 
 

  • Brahma: de brahma heeft ondanks zijn imposant uiterlijk een erg vriendelijk karakter en zal nooit agressief uit de hoek komen. 
     
  • Amrock: de amrock is een echte legkip, maar wel in koekoekkleur. Het beste van twee werelden?  
     
  • Cochin: de cochin is één van de grootste kippenrassen en weegt net als het Mechels hoen al snel 5 kilogram. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen