Daarom luidt het advies van nijnoloog Josine: ga altijd naar de dierenarts zodra je konijn het allerminste teken van ongemak of ziekte vertoont. Omdat konijnen milde klachten, maar ook pijn, zo goed kunnen verbergen, kan een ziekte immers al vergevorderd zijn eens je ze opmerkt. Wanneer een konijn begint te piepen of schreeuwen, verkeert het echt in hoge nood en heb je waarschijnlijk al enkele belangrijke (soms subtiele) signalen gemist. Een gewaarschuwd konijnenfan is er twee waard, daarom zetten we hier alle tekenen die kunnen wijzen op een ziek konijn voor jou op een rij:
Leer je konijnen kennen en heb oog voor hun ‘rituelen’: komt een konijn je plots niet meer begroeten of slaapt het op een andere plek dan gewoonlijk, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Let bij je dagelijkse check-up op volgende zaken:
Lichaamstaal en gedrag
Voor veel mensen zien konijnen er vrij uitdrukkingsloos uit (beestig-fans weten wel beter), toch vertellen ze meer met hun lichaam dan je zou denken. Observeer je konijnen dagelijks gedurende minstens tien minuten, zodat je veranderingen in hun gedrag of lichaamshouding meteen opmerkt. Zeker wanneer je konijnen buiten leven en je het konijnenverblijf actief moet opzoeken om hen bezig te zien, gaan kleine veranderingen vaak onopgemerkt aan je voorbij.Leer je konijnen kennen en heb oog voor hun ‘rituelen’: komt een konijn je plots niet meer begroeten of slaapt het op een andere plek dan gewoonlijk, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Let bij je dagelijkse check-up op volgende zaken:
- Is je konijn minder actief dan gewoonlijk of is het juist extreem actief?
- Zit het in een gebogen, bolle houding waarbij het zich zo klein mogelijk lijkt te maken?
- Is er plots onenigheid in de groep?
- Vermijdt je konijn contact (met jou of met zijn vriendje), terwijl het anders heel aanhankelijk is?
- Vertoont het stereotiep gedrag? (Bijvoorbeeld: dwangmatig graven, aan tralies knagen, continu de eigen vacht wassen, zichzelf voortdurend krabben …)
- Eet of drinkt je konijn plots veel meer of minder dan normaal?
- Is je konijn plots agressief en bijt het wanneer je het probeert aan te raken?
Uiterlijke kenmerken van een ziek konijn
Ook aan de algemene uitstraling van een konijn kan je soms opmaken dat er iets niet pluis is. Tekenen van ziekte bij een konijn zijn:- Een versnelde ademhaling tot zelfs hijgen
- Ingevallen wangen
- Uitpuilende of net heel diep liggende ogen
- Oren plat naar achteren
- Gekanteld hoofd
- Moeilijk bewegen
- Geen houding kunnen vinden door pijn (constant uitgestrekt liggen of juist heel veel rechtop zitten)
- Luid tandenknarsen
- Natte ogen
- Natte neus
- Vuile achterkant
- Afwijkingen aan de vacht (dofheid, kale plekken, schilfers, witte puntjes ...)
Een konijn dat zijn hoofd scheef houdt zoals een hond die een koekje uit je zak probeert te toveren, is niet schattig maar ernstig ziek. Dit ziektebeeld wijst mogelijk op een actieve infectie met E. cuniculi, een parasiet die elk konijn passief met zich meedraagt. In periodes van stress kan deze boosdoener plots heel wat schade aanrichten. E. cuniculi is meestal behandelbaar, maar laat je het zijn beloop, dan kan je konijn eraan sterven.
Eten, drinken en spijsvertering
Tenslotte is het altijd nuttig om op te volgen wat en hoeveel je konijn eet. Wees extra op je hoede in volgende gevallen:- je konijn weigert te eten (dat kan reeds dodelijk zijn na slechts 24 tot 48 u)
- je konijn drinkt extra veel of bijna niets
- je konijn maakt afwijkende keutels (gezonde keutels zien eruit als droge balletjes hooi)
- je vindt blindedarmkeutels (aaneengesloten propjes) die een gezond konijn normaal rechtstreeks opeet vanuit het rectum
- er zitten vlokken of bloed in de urine van je konijn