Mogen honden ijsjes eten?
Je hond kan niet zweten via zijn vacht, maar verliest warmte voornamelijk door te hijgen en te zweten via zijn voetzolen. Water drinken doet hij vooral om niet uit te drogen, maar het draagt weinig bij aan zijn lichaamstemperatuur. Zorg, zeker bij warm weer, altijd voor genoeg vers water zodat je hond niet uitdroogt.
Een lekker roomijsje is geen gezonde snack voor je hond. Het bevat te veel suikers en vetten en de verbranding van de calorieën doet de afkoeling van het koude ijsje teniet. Een gezond, zacht ijsje op basis van water kan wel voor je hond. Pas op met grote ijsblokken, je hond zou er zijn tanden aan kunnen beschadigen!
Wandelen en warmte temperaturen
Op zomerdagen ga je beter niet wandelen op het heetste moment van de dag. De temperatuur van asfalt kan in de volle zon stijgen tot wel 60°C! Dat kan voor flinke brandwonden zorgen aan de voetkussentjes. Twijfel je, ga dan zelf met je blote voeten op het asfalt staan of druk je handpalm ertegen. Houd je het zelf niet langer dan een paar seconden uit, ga dan ook niet wandelen met je hond. In het algemeen kun je op heel zomerse dagen het best alleen vroeg in de ochtend en laat op de avond naar buiten, niet ’s middags. Sluit je hond ook nooit op in een auto of warme ruimte zoals een veranda.
Blijf in de schaduw
Jonge puppy’s en oude honden, honden met ademhalings- of hartproblemen en honden die kampen met overgewicht houd je zo rustig mogelijk in de schaduw. Vrije toegang tot een koude vloer of een licht briesje zijn een must! Een koelmat is een goede investering om je hond te helpen zijn temperatuur te regelen. Kies liever niet voor een koelhalsband, want je hond moet zelf kunnen kiezen of hij de koelte opzoekt of niet.
Oververhitting bij honden
Bij hoge temperaturen of grote inspanningen kan je hond oververhit raken; dat heet een zonneslag of hitteshock. De lichaamstemperatuur stijgt boven de 40°C en de hond begint zeer snel te ademen. In ernstige gevallen kan je hond bewusteloos raken en zelfs sterven. Kortsnuitige rassen zijn hier extra gevoelig voor. Heeft jouw hond een hitteshock, koel hem dan af met stromend water en neem zo snel mogelijk contact op met je dierenarts!
Hoe koel je je hond af?
Er doen veel verhalen de ronde over hoe je een hond moet afkoelen. Met deze stappen doe je het voorzichtig, maar doordacht.
Stap 1
Neem rectaal de temperatuur van je hond. Is deze hoger dan 39,5°C, neem dan contact op met je dierenarts. Hij zal je, afhankelijk van de ernst van de situatie, adviseren om zelf je hond af te koelen of onmiddellijk langs te komen. Oververhitting is en blijft een spoedgeval!
Stap 2
Het snelst koel je je hond af met stromend water. Je kunt beginnen met lauw water om geen al te groot temperatuurverschil te creëren. Daarrna kun je prima overgaan naar koud water. Zolang het stromend is, voert het continu de lichaamswarmte af. Ook al kunnen de bloedvaten iets vernauwen door de kou, het stromende water zal nog steeds voldoende warmte afvoeren. Enkel de voetjes of de buik afkoelen is niet genoeg! In combinatie met een ventilator zal het water nog sneller verdampen en meer warmte onttrekken aan de huid van je hond.
Stap 3
Controleer de temperatuur. Stop met afkoelen rond 39°C, want ook nadat je gestopt bent, zal je hond nog veel meer afkoelen. Hij mag het nu niet te koud krijgen! Daalt de temperatuur niet of verbetert de toestand van je hond niet, ga dan alsnog naar de dierenarts.