Van jonkie tot bejaarde
Net als een mens gaat een cavia door allerlei levensfases: van zuigeling tot puber (2 tot 5 maanden) en van volwassene (10 maanden tot 3 jaar) tot senior (4 tot 5 jaar). Een cavia ouder dan vijf jaar wordt eigenlijk al als een bejaarde beschouwd. Als ze een goede verzorging, de juiste voeding en een aangepaste leefomgeving krijgen, behalen de meeste cavia’s deze leeftijd normaal gezien wel. En ook een cavia van 8 jaar oud is helemaal niet zo uitzonderlijk.Snowball, volgens het Guinness Book of World Records de oudste cavia ter wereld, werd zelfs bijna 15 jaar … Al zou de 16-jarige Sweetie, die zelfs de cover van Guinea Pig Magazine gehaald heeft, hem wel onofficieel van de troon gestoten hebben. Dat cavia’s zo oud kunnen worden, heeft in de eerste plaats met goede genen te maken, maar ook externe factoren hebben een niet te onderschatten invloed op hun levensverwachting. We zetten ze hieronder even voor je op een rijtje.
Zo wordt je cavia gelukkig oud
Hou de gezondheid van je cavia’s in de gaten
Een gezonde cavia heeft een goede eetlust, een glanzende vacht en een hoog energieniveau. Scoren je cavia’s slechte punten op een van deze kenmerken, dan weet je dat er meer aan de hand is. Met het ouder worden, neemt bovendien de werking van hun afweersysteem af en zijn ze vatbaarder voor ziektes en andere aandoeningen. Door regelmatig met je cavia’s bij de dierenarts op controle te gaan, kan je gezondheidsproblemen en ouderdomskwaaltjes snel opsporen en aanpakken, zodat je huisdiertjes op een comfortabele manier oud kunnen worden.Dit zijn kwaaltjes die vaak voorkomen bij cavia’s:
- Tandproblemen door vitamine C-tekort: geef je cavia’s dus de juiste voeding, die verrijkt is met vitamine C, en vraag een extra supplement aan je dierenarts wanneer je cavia’s vaak tandproblemen hebben.
- Tandproblemen door gebrek aan hooi: cavia’s hebben véél vers hooi nodig om hun tanden af te slijten, die voortdurend blijven groeien. Bovendien is het ook essentieel voor een vlotte spijsvertering.
- Diabetes: als je je cavia’s te vaak fruit geeft, zullen ze snel dik worden en bestaat ook de kans dat ze diabetes of suikerziekte ontwikkelen. Pas op, cavia’s zijn gek op fruit, maar toch moet je hier streng in zijn. Voor je het weet, lusten ze hun gewone voer en hun hooi niet meer!