Heb je beslist om een koppel cavia’s als huisdier te adopteren? Super! Je zal je geen moment vervelen met deze vrolijke en praatgrage diertjes in huis. Gemiddeld bereikt dit beestje een leeftijd van zo’n 5 tot 6 jaar, al hangt het wel af van verschillende factoren hoe oud een cavia precies wordt. Met voldoende ruimte, een schone kooi en de juiste voeding kom je al een heel eind!

Van jonkie tot bejaarde

Net als een mens gaat een cavia door allerlei levensfases: van zuigeling tot puber (2 tot 5 maanden) en van volwassene (10 maanden tot 3 jaar) tot senior (4 tot 5 jaar). Een cavia ouder dan vijf jaar wordt eigenlijk al als een bejaarde beschouwd. Als ze een goede verzorging, de juiste voeding en een aangepaste leefomgeving krijgen, behalen de meeste cavia’s deze leeftijd normaal gezien wel. En ook een cavia van 8 jaar oud is helemaal niet zo uitzonderlijk. 
 
Snowball, volgens het Guinness Book of World Records de oudste cavia ter wereld, werd zelfs bijna 15 jaar … Al zou de 16-jarige Sweetie, die zelfs de cover van Guinea Pig Magazine gehaald heeft, hem wel onofficieel van de troon gestoten hebben. Dat cavia’s zo oud kunnen worden, heeft in de eerste plaats met goede genen te maken, maar ook externe factoren hebben een niet te onderschatten invloed op hun levensverwachting. We zetten ze hieronder even voor je op een rijtje.
 
 

Zo wordt je cavia gelukkig oud

 
Hou de gezondheid van je cavia’s in de gaten 

Een gezonde cavia heeft een goede eetlust, een glanzende vacht en een hoog energieniveau. Scoren je cavia’s slechte punten op een van deze kenmerken, dan weet je dat er meer aan de hand is. Met het ouder worden, neemt bovendien de werking van hun afweersysteem af en zijn ze vatbaarder voor ziektes en andere aandoeningen. Door regelmatig met je cavia’s bij de dierenarts op controle te gaan, kan je gezondheidsproblemen en ouderdomskwaaltjes snel opsporen en aanpakken, zodat je huisdiertjes op een comfortabele manier oud kunnen worden.
 
Dit zijn kwaaltjes die vaak voorkomen bij cavia’s:
 
  • Tandproblemen door vitamine C-tekort: geef je cavia’s dus de juiste voeding, die verrijkt is met vitamine C, en vraag een extra supplement aan je dierenarts wanneer je cavia’s vaak tandproblemen hebben.
     
  • Tandproblemen door gebrek aan hooi: cavia’s hebben véél vers hooi nodig om hun tanden af te slijten, die voortdurend blijven groeien. Bovendien is het ook essentieel voor een vlotte spijsvertering.
     
  • Diabetes: als je je cavia’s te vaak fruit geeft, zullen ze snel dik worden en bestaat ook de kans dat ze diabetes of suikerziekte ontwikkelen. Pas op, cavia’s zijn gek op fruit, maar toch moet je hier streng in zijn. Voor je het weet, lusten ze hun gewone voer en hun hooi niet meer!
Twee cavia's eten van een koolblad
Cavia's zijn het gelukkigst als ze al hun dagelijkse bezigheden kunnen delen met een maatje

Zorg voor een vriendje

Sociaal contact is enorm belangrijk voor cavia’s om zich goed in hun vel te voelen. Het zijn echte groepsdieren, dus ze hebben echt heel veel aan elkaars gezelschap. Samen babbelen, eten, slapen … Ze doen niets liever dan al hun doen en laten met elkaar te delen! Als een van je cavia’s komt te overlijden, is het dus zeker een goed idee om je overblijvende cavia te laten koppelen met een nieuw maatje. In een cavia-opvang weten de medewerkers als geen ander welke cavia het best matcht met jouw huisdiertje.
 
 

Geef je cavia’s voldoende ruimte

Wist je dat cavia’s in het wild met gemak enkele kilometers per dag afleggen? Net als bij mensen worden cavia’s ook gezonder oud wanneer ze regelmatig blijven bewegen. Zet ze dus zeker in een kooi die groot genoeg is – voor twee cavia’s is dat minstens anderhalve op een halve meter – en laat ze ook af en toe eens loslopen in je woonkamer. Je kan je cavia’s ook buiten in een ren op het gras laten rondsnuffelen, maar hou er wel rekening mee dat een cavia niet zo tuk is op extreem koude temperaturen. 
 
 

Kies voor een betrouwbare fokker

Onthoud ook dat sterk doorgefokte caviarassen gemiddeld genomen een minder lang leven beschoren zijn. Wil je een stel cavia’s met gezonde genen in huis, ga dan bij een betrouwbare, erkende fokker langs en stel de nodige kritische vragen vooraleer je beslist om een of meerdere diertjes mee naar huis te nemen. Jawel, ook onder caviakwekers bevinden zich malafide broodfokkers … jammer genoeg!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen