Deze tips maken trucjes aanleren makkelijker
- Honden kunnen minder goed redeneren dan mensen. Als je je hond een trucje wilt leren, werk je dus het best wat trager en stapsgewijs. Als je je hond bijvoorbeeld wilt leren rollen, leer je hem eerst om te gaan liggen, daarna nodig je hem uit om op zijn zij te liggen, vervolgens op zijn rug en pas dan kan je hond helemaal door rollen.
- Beloon je hond wanneer hij het goed doet, dat is plezierig voor jou én voor je hond. Door een positieve associatie te maken met het gedrag dat hij vertoont, zal je hond hetzelfde gedrag later vaker gaan vertonen. Daarom kunnen de meeste honden heel goed 'zitten': het is het eerste commando dat hen werd aangeleerd en ze zijn er enorm vaak voor beloond!
- Zorg ervoor dat je hond het voor elke vergissing die hij maakt minstens vier keer goed doet. Dat is beter voor zijn zelfvertrouwen. Beter nog is het om zo'n kleine stapjes te maken dat je hond geen fouten kan maken. Zeg nu zelf: hoe trots zou jij zijn als je telkens bevestiging krijgt dat je goed bezig bent?
- Hou het leuk voor jouw hond. Wanneer hij moe is, is het geen goed idee om te blijven oefenen. Vraag ook geen twintig keer na elkaar dezelfde opdracht die je hond eigenlijk al kan. Dat wordt al snel heel saai en de ene hond (type akita) geeft dan al wat sneller op dan de andere (type labrador). Wanneer je hond een bepaald trucje onder de knie heeft en je wil het toch blijven oefenen, ga dan eens naar een andere locatie, probeer of hij het ook op afstand wil doen of vraag het terwijl hij op een stoel zit. Zo hou je je training gevarieerd voor jou én je hond.
- Niet alle honden houden ervan trucjes te doen, maar (bijna) elke hond houdt ervan om bezig te zijn met zijn mens. Is jouw hond geen trukenspecialist, ga dan op zoek naar een andere hobby om je samen in uit te leven. Misschien ziet je hond het wel zitten om sporen te volgen, geuren op te sporen of hersenwerk op te lossen?