Dierenartsen hebben een naam voor deze onhebbelijke praktijk: coprofagie. Het blijkt zelfs nogal vaak voor te komen: 1 op 4 honden doet het af en toe en 1 op 6 vaak. Dat je hond zich graag bezondigt aan een verse keutel kan zowel een lichamelijke of psychologische oorsprong hebben.
Ook bij honden is het in sommige levensstadia heel gewoon. Moederhonden likken de kontjes van hun pups om ontlasting aan te moedigen. De eerste weken na de geboorte eten ze die stoelgang ook weer op om het nest schoon te houden.
Poep eten als overlevingsmechanisme
Hoe weerzinwekkend wij het ook vinden, vanuit het standpunt van de hond is poep eten helemaal niet verwerpelijk. Honden zijn in de loop van de evolutie echte alleseters geworden. Ze hielden zich in stand in de buurt van mensen door letterlijk alles op te eten wat ze maar konden vinden. Mogelijk was dat een reactie op mogelijke schaarste: omdat je niet weet wat de dag morgen brengt, kan je maar beter niet te kieskeurig zijn.Is poep eten dan normaal?
Van sommige dieren, zoals konijnen, weten we dat het perfect normaal is om hun uitwerpselen weer op te eten. Meer nog: zonder dubbele vertering gaat de gezondheid van konijnen achteruit!Ook bij honden is het in sommige levensstadia heel gewoon. Moederhonden likken de kontjes van hun pups om ontlasting aan te moedigen. De eerste weken na de geboorte eten ze die stoelgang ook weer op om het nest schoon te houden.
Pups ontdekken de wereld – ook wat er op de grond ligt
De pups vertonen op hun beurt vaak gelijkaardig gedrag en eten hun eigen keutels op. Soms breiden ze hun menu uit met de uitwerpselen van andere honden en dieren. Het wordt aanzien als ‘normaal’ ontdekkingsgedrag van jonge honden. De meeste pups zijn overigens al tevreden als ze hun neus in andermans drol kunnen steken, maar sommige kunnen het niet laten om zowat alles in hun mond te steken. Meestal gaat deze onhebbelijke fase voorbij wanneer de pup volwassenheid bereikt (rond de 9 maanden), maar sommige honden blijven het doen.Is poep eten gevaarlijk?
In tegenstelling tot bij konijnen, is het voor je hond niet noodzakelijk om hondenpoep te eten. De eigen drollen doen weinig kwaad, maar via de drollen van een vreemd dier kan hij besmet raken met ziekmakers zoals parasieten, bacteriën en virussen. Op één of andere manier lijken honden dat probleem zelf al te voorzien, want ze zullen zelden een hoopje (ongezonde) diarree naar binnen werken.Welke honden eten hondenpoep?
Honden hebben duidelijk een andere kijk op ‘een lekkere hap’ dan hun eigenaars. Toch eet bijlange niet elke hond met smaak een hoopje op. Het gedrag komt vaker voor bij teven en het minst bij gecastreerde reuen. Gulzige honden die wel eens voedsel stelen, eten vaker hondenpoep (en gaan het zelfs echt lekker vinden). De poep-eters hebben een voorkeur voor verse ontlasting (max. 2 dagen oud) en er wordt vooral poep gegeten van vreemde honden.Wat als je volwassen hond aan coprofagie doet?
Soms ligt er een medische kwaal aan de oorsprong van de ongeziene appetijt van je hond. Laat hem daarom even nakijken bij de dierenarts, die checkt of de bloedwaarden van je hond ok zijn, of hij geen parasieten heeft en of zijn eetlust verhoogd is door een ziekte zoals diabetes, de ziekte van Cushing of een schildklierziekte.Langs de andere kant kan het ook puur om een gedragsprobleem gaan, dat getriggerd wordt door de omgeving.
- Het gedrag wordt vaker gezien bij honden die niet in huis leven en bij honden die lange tijd opgesloten werden in een kleine ruimte (bijvoorbeeld: honden die uit een overvolle rescue komen).
- Aansluitend daarbij zijn honden die eten krijgen in de buurt van hun plas- en poepplek meer geneigd hun uitwerpselen weer naar binnen te spelen.
- Het zou ook voorkomen bij honden die gestraft worden wanneer ze in huis poepen, in een poging om bewijsmateriaal te doen verdwijnen.
- Sommige honden bedelen om aandacht met ongewenst gedrag, zoals het eten van hondenpoep. Het is dan de kwestie om er als eigenaar niet te veel aandacht aan te schenken. Ook door verveling gaan sommige honden naar de poep-bar.
- Als een hond als pup vaak een ‘poepwalm’ ruikt uit moeders’ bek of wanneer de moederhond voedsel (inclusief puppykeutels) opbraakt voor haar pups, kan deze negatieve gewoonte zich heel natuurlijk ontwikkelen.
Hoe voorkom je dat je hond (honden)poep eet?
De beste manier om ervoor te zorgen dat je hond zich niet meer tegoed doet aan een degoutant stukje stront, is via training en management. Ruim zorgvuldig alle hondenpoep op in je tuin en hou kattenbakken schoon - beter nog op een plaats waar de hond er niet bij kan. Hou je hond in de gaten tijdens het wandelen zodat hij de kans niet krijgt om in een drol te duiken. Zoek hulp bij een hondenschool om het commando ‘los’ aan te leren. Een hond die zijn eigen stoelgang opeet, kan je leren om direct na zijn kakje een koekje op te halen - zo heb jij meer tijd om alles netjes op te rapen.Vraag eventueel hulp aan de dierenarts, want er zijn producten op de markt die het poep-eten kunnen verminderen. Mogelijk ligt een gebrek aan vitamine B of andere nutriënten aan de basis van dit gedrag. Ook het toevoegen van bepaalde enzymen aan het dieet kan soelaas bieden. Tenslotte zijn er voedingsmiddelen die de drollen van je hond een vreselijke smaak geven (geloof ons: we hebben het niet zelf getest). Die kan je geven als je hond vooral zijn eigen stoelgang of die van huisgenoten opeet.