Het is een grote bron van frustratie bij heel wat hondeneigenaars: je hond die – het liefst van al vlak voor je naar je werk wil vertrekken – zichzelf uitgebreid parfumeert met de meest afgrijselijke geur die hij kan vinden. Uitwerpselen bijvoorbeeld, van vos, vogel, hond, koe of in het allerergste geval zelfs van een mens (eikebah!). Ook rottende kadavers hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op sommige honden. Waar komt dat vervelende gedrag vandaan? En kan je er iets aan doen? Die vragen leggen we voor aan hondengedragstherapeut Sofie Callens van Hondersteboven
 
Honden hebben een extreem goed reukvermogen en we kunnen ons amper een voorstelling maken van de manier waarop ze wereldse geuren in zich opnemen. Sommige geuren – welke precies hangt af van hond tot hond – wekken een instinctieve reactie op. Het rollen in vieze geurtjes hoort dus een beetje bij het hond-zijn en wanneer je je hond tijdens het wrijven goed observeert, kan je zien dat het hem ook echt deugd doet. Toch weten we eigenlijk niet goed waarom ze het precies doen, al doen er wel enkele theorieën de ronde: 
 
 

#1 - Je eigen geur camoufleren 

Deze hypothese wint het vaak in de volksmond: honden zouden zichzelf in allerlei viezigheden wentelen om hun eigen geur te camoufleren. Zo kunnen ze makkelijker dichtbij een prooidier geraken zonder te worden opgemerkt. Dat kan werken wanneer ze zichzelf het parfum van prooidierkeutels aanmeten, maar dat ze zich soms ook met de geur van vossendrollen of rotte vis camoufleren valt moeilijker te rijmen met deze theorie. Bovendien kan je je de vraag stellen waarom het altijd vieze geurtjes moeten zijn. Zelf zouden we ons bijvoorbeeld veel liever camoufleren met de sterke geur van een fleurig bloemenperk.
 
   

#2 - De vieze geur camoufleren 

Het zou ook kunnen dat honden het omgekeerde willen bereiken: hun geur overzetten op de bron van stank, om anderen om de tuin te leiden. Je kan je inderdaad afvragen of het vanuit evolutionair standpunt interessant is om een dood prooidier ‘onzichtbaar’ te maken voor andere speurneuzen door je eigen geur eroverheen te draperen. Of misschien proberen honden wel de grenzen van concurrerende territoria te vervagen door de geur van andermans uitwerpselen (een veelgebruikte ‘marker’ voor territoriumgrenzen) te overrulen. Het kan ook een regelrechte waarschuwing zijn: je hebt hier iets achtergelaten, maar eigenlijk zwaai ik hier de plak! 
 
 

#3 - De weg naar een voedselbron aanduiden 

Het volgende gedrag is uitgebreid bij wolven beschreven: een wolf die een karkas vindt, wrijft hoofd, hals en borst over het dode dier en zet zo een duidelijk spoor uit richting avondmaal wanneer hij de rest van de familie weer vervoegt. Het is een eenvoudige manier van communiceren die elke hondachtige (met superneus) van nature begrijpt. Alleen … verklaart dat niet waarom honden ook in uitwerpselen rollen – tenzij je ervanuit gaat dat honden doorheen de evolutie wat ‘dommer’ geworden zijn en de geur van rottende uitwerpselen verwarren met die van een rottend karkas. Dat is niet ondenkbaar, want in de uitwerpselen van carnivoren zijn vast nog wat vleesresten aanwezig. 
 
 

#4 - Jezelf amuseren 

Welke van bovenstaande theorieën de juiste is, daar hebben we het raden naar. Wat we wel zeker weten is dat honden die het doen, er een goed gevoel van krijgen – anders zouden ze het niet keer op keer opnieuw doen. Hoewel wij het een extreem vies idee vinden, denken onze honden daar duidelijk anders over: voor hen is rollen in een sterke geur gewoon dikke, vette fun. Omdat de meeste huishonden zich niet actief bezighouden met het speuren naar (dode) prooien om te overleven, weten ze zelf misschien niet eens waarom ze dat rollen zo leuk vinden. Voor hen is het iets wat hoort bij het hond-zijn, ze zijn ermee geboren: een instinct dat nog sterk aanwezig is, maar geen duidelijke functie meer heeft.
Hond rolt in modder
Verdiep je in de signalen die aankondigen dat er een rolsessie op komst is
Hond rolt in het gras
Eens aan het rollen, heeft het geen zin meer om je hond te stoppen. Vuil is hij nu toch al! 

Wat te doen als je hond graag in vieze dingen rolt? 

Je kan jezelf de vraag stellen of het wel eerlijk is om een hond die zich met zichtbaar plezier in stinkende geurtjes rolt, tot de orde te roepen. Is het werkelijk zo erg om hem dat instinctieve verzetje te gunnen? Bedenk daarbij dat het straks niet uitmaakt of je hond helemaal vuil is, of dat je de schade kon ‘beperken’ tot enkele vierkante centimeters vuile vacht. In de douche moet hij toch … Misschien is het interessanter om te investeren in een goede hondenshampoo die rotte geurtjes écht doet verdwijnen als sneeuw voor de zon, zoals de bekende ‘Fox Poo Shampoo’ van Animology. 
 
Natuurlijk zijn er wel enkele manieren om de schade tot een minimum te beperken, maar dan grijp je best in nog voordat het kwaad geschied is. Heb je na je wandeling geen tijd om je hond in bad te steken, hou hem die dag dan liever aangelijnd zodat je hem makkelijker kan tegenhouden. Verdiep je dan ook in de signalen die aankondigen dat hij van plan is te gaan rollen: eens hij daarmee bezig is, ben je al te laat en laat je je hond zijn ritueel beter afmaken. Meestal zie je honden schuin met de schouder richting stinkbom gaan, om er vervolgens met de hals en borstkas overheen te schuren. Het ziet er heel anders uit dan een hond die in het gras wil gaan rollen uit joligheid of omdat zijn rug jeukt. 
 
Besef dat je hond het hierkomen extreem goed onder de knie moet hebben om hem terug te roepen uit een ‘stankrolritueel’. Bezoek je hoog-risico-plaatsen waar hij al vaker interessante geurbronnen heeft gespot, lijn hem dan liever even aan wanneer je achteraf geen tijd hebt voor een wasbeurt. Zelf kan je onmogelijk potentieel interessante items op tijd spotten om je loslopende hond voor te zijn. Wil je je hond toch zijn vrijheid gunnen, neem dan vrede met zijn onhebbelijke (maar heel hondse) gewoonte. Vergelijk het met kinderen die zich moeten kunnen vuil maken in het bos en in de modder: af en toe een oogje dichtknijpen maakt van jou absoluut geen slechte hondenmama of -papa, integendeel!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen