Do’s
- Vragen komt vóór aaien: leer je kind dat de hond niet altijd en overal geaaid kan en wil worden. Mag het van jullie? Laat je kind het dan eerst nog eens aan de hond vragen door een vuistje te maken en het voorzichtig naar de hond uit te steken om te laten ruiken. Komt het dier vanzelf? Dan mag je kind hem rustig onder de kin of op de borst strelen. Geeft de hond geen aandacht? Dan heeft hij geen zin en laat je kind hem best met rust.
- Geef de hond aandacht of lekkers in het bijzijn van je kind, zodat er een positieve associatie ontstaat.
- Leer je kind de hond met rust te laten aan zijn oren, poten, benen en staart.
- Komt de hond uit zichzelf en op een ontspannen manier naar je zoon of dochter? Stimuleer je kind dan om op dat moment iets leuks te doen. Een balletje gooien bijvoorbeeld, of een koekje verstoppen en de hond het laten zoeken. Maar kies ook voor iets niet actiefs zoals aaien. Op die manier leert je hond zich ook rustig te gedragen bij je kind.
- Leer je kind respect voor de hond te hebben. Een hond is leuk om mee te spelen, maar daar heeft hij ook niet altijd zin in. Is hij aan het eten of slapen, dan is het belangrijk dat je kind hem even met rust laat.
- Leer je zoon of dochter om zich rustig te gedragen in de buurt van honden. Rennen, hard schreeuwen of snel achter het dier aankruipen, vermijd je best.
- Heeft je kind een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Laat het dan een stukje van de zorg voor de hond overnemen. Hun relatie wordt er alleen maar sterker van! Zo kan je kind helpen bij het verversen van het water of het kammen en borstelen. Oudere kinderen kunnen de hond ook uitlaten of samen met een volwassene de hond eten geven.
Leer je kind dat de hond niet altijd en overal geaaid kan en wil worden
Don’ts
- Laat je kind niet in de mand of bench van je hond kruipen. Voor de meeste honden is dat hún veilig plekje in huis.
- Straf je hond niet als hij gromt wanneer je kind iets doet wat hij niet leuk vindt. Als je hem dat afleert, heeft hij geen waarschuwingssignalen meer. Zo zal hij in de toekomst sneller overgaan tot happen of bijten. Voorkom dus dat je kind iets doet wat je hond niet leuk vindt.
- Doet de hond iets wat je kind niet leuk vindt of niet begrijpt, zorg dan dat je kind de reflex heeft om er een volwassene bij te roepen.
- Leer je kind om de hond niet aan te staren of recht in de ogen te kijken. Dit komt bedreigend over.
- Sta niet toe dat je zoon of dochter over de nek van de hond hangt, eronder gaat liggen of erop kruipt.
- Voorkom dat je kind met zijn handjes naar de hond slaat of ze hevig in de lucht steekt.
- Laat baby’s, peuters en kleuters nooit alleen met de hond. Zeker in het begin is de situatie onvoorspelbaar en is een extra oplettend oog nodig.
Met deze tips in gedachten kunnen kinderen en honden maatjes voor het leven worden. Veel succes en plezier samen!
PS: Bepaalde hondenrassen zijn extra geschikt voor kleine kinderen. Wij zetten er tien voor jou op een rijtje!