Sinterklaas is weer in het land en brengt naar aloude traditie bergen snoep mee door de schoorsteen. Maar wanneer je het huis deelt met een kwispelende viervoeter, vraag je de goedheiligman best om al dat lekkers op een veilige plek achter te laten – buiten het bereik van je hongerige hond. Want die kan flink ziek worden van sintsnoep en er in het ergste geval zelfs van sterven. Wat zijn de risico’s precies? In dit artikel overlopen we de meest courante eetbare cadeaus van de Sint.
Mogen honden chocolade eten?
Theobromine is een ingrediënt dat in chocolade zit en – afhankelijk van de dosis – dodelijk is voor honden. Onze beste-vrienden-op-vier-poten kunnen het stofje veel moeilijker verwerken dan mensen en daarom kan zelfs een klein stuk chocola reeds onherroepelijke schade aanrichten in het hondenlichaam. Voor een hondje van vijf kilogram is 20 gram pure chocolade reeds dodelijk. Hoe minder cacao een chocoladereep bevat, hoe minder gevaar, maar het is en blijft een giftig goedje voor honden. Daarom ben je best heel consequent: chocolade hoort niet in de hondenmaag!
Mogen honden peperkoek eten?
De ‘normale’ versie van peperkoek is onschadelijk voor honden, maar het is nooit goed om er te veel van te geven aan je viervoeter. Er zit namelijk best wat suiker in, een voedingsstof die slecht is voor de tanden van je hond én die diabetes kan uitlokken wanneer hij er te veel van binnen krijgt. Toch is het ook opletten geblazen met peperkoek, want er zijn al meermaals honden gestorven van slechts een klein hapje. Hoe dat kan? In de ‘light’ versie of de versie ‘zonder suiker’ bevat peperkoek de alternatieve zoetstof xylitol die extreem gevaarlijk is voor honden.
Mogen honden speculaas eten?
Dit bruine koekje is relatief veilig voor je hond: hij zal er niet meteen last van ondervinden. Hou wel in het achterhoofd dat speculaas doorgaans veel suiker bevat en dat het dus sowieso geen goed idee is om er veel van aan je hond te geven. Let extra goed op met gepimpte speculazen: zitten er noten en/of chocoladeschilfers in, dan zijn ze verboden terrein voor eender welke hond.
Mogen honden marsepein eten?
Een belangrijk ingrediënt van marsepein zijn amandelnoten. Die zijn in de meest strikte zin van het woord niet giftig voor honden zoals bijvoorbeeld macadamianoten, maar er zijn toch risico’s verbonden aan het voeren van te veel amandelen. Honden kunnen deze noten veel minder goed verteren dan mensen, waardoor hun maagdarmstelsel er al snel van overhoop geraakt (braken, diarree, winderigheid …). Bovendien bevatten amandelen erg veel vet, waardoor honden een verhoogd risico lopen op een serieuze pancreatitis of alvleesklierontsteking.
Mogen honden mandarijnen eten?
Gelukkig brengt de Sint niet alleen snoepgoed, maar ook gezonde lekkernijen zoals mandarijnen. Goed nieuws: daar kan je hond met een gerust hart van mee-eten. Mandarijnen bevatten o.a. vitamine C en bèta-caroteen, twee gezonde voedingsstoffen die ook weldadig zijn voor het lichaam van je hond. Mandarijnen zijn dus prima vruchten om te delen met je hond, maar voer ze (zoals alles) met mate. Om de maag van je hond eraan te laten wennen, maar ook om de hoeveelheid (natuurlijke) suikers in zijn dieet te beperken. Het is wel belangrijk om mandarijnen in partjes te voeren aan je hond. Geef nooit de volledige vrucht ineens, want dan werkt hij misschien ook de (minder goed verteerbare) schil naar binnen.
Besluit over honden en sintsnoep
We kunnen er kort over zijn: laat je hond nooit of te nimmer onbewaakt achter in een ruimte waar de Sint is langs geweest. Zelfs niet wanneer het snoepgoed veilig verpakt is, want we weten allemaal hoe inventief en volhardend honden kunnen zijn als er eten in het spel is. Vraag dus aan Sinterklaas om zijn eetbare cadeaus op een veilige plek achter te laten en bezorg hem eventueel ook het verlanglijstje van je hond. Wanneer hij tijdens het ontdekken van al dat lekkers rustig op zijn eigen traktatie kan knabbelen, is de verleiding voor je kinderen om hem te laten delen in hun geluk meteen een pak minder groot.