Voor de meeste huisdieren is een bezoek aan de dierenarts niet meteen hun favoriete bezigheid, maar voor een stressgevoelig beestje zoals een konijn is het al helemáál geen pretje. Wil je de hoeveelheid spanning en stress bij je langoortjes tot een minimum beperken? Volg dan zeker deze tips van konijnengedragsexpert Josine van De Nijnerij!

 
Hoe kies je een dierenarts voor je konijnen?

Het konijn mogen we gerust beschouwen als een onderbelicht huisdier. En dat geldt ook binnen de dierenartsenpraktijken: de meeste dierenartsen hebben massa’s affiniteit met katten en honden, terwijl konijnen wat minder hun ding zijn. Daarom is het soms niet zo makkelijk om een goede dierenarts te vinden voor jouw langoortjes. In de grotere praktijken is er vaak wel één dierenarts aanwezig die wat meer afweet van konijnen, maar dan moet je natuurlijk wel net bij die juiste persoon terechtkomen. In de basisopleiding voor dierenartsen komen bovendien enkel de meest voorkomende ziektes en acute problemen bij konijnen aan bod. Voor het specifieke konijnengedrag is veel minder aandacht in het curriculum. Heeft een dierenarts écht interesse in konijnen, dan moet die zich op eigen initiatief bijscholen en specialiseren. 
 
Hoe pak je jouw zoektocht naar een goede dierenartsenpraktijk voor je konijnen dan aan? Stel de juiste vragen en let op de details! Zo kan je bijvoorbeeld polsen naar hoeveel castraties ze maandelijks bij voedsters uitvoeren. Ga je meteen met je konijnen langs, dan kan je erop letten hoe ze de diertjes hanteren. Kiezen ze voor de quick fix en pakken ze het konijntje vaak onnodig op of houden ze rekening met de stressgevoeligheid van konijnen en laten ze het diertje eerst wat rustig rondlopen in de praktijk vooraleer ze overgaan tot het onderzoek?
Let erop hoe de dierenarts met je konijnen omgaat: pakt hij hen onnodig op of houdt hij rekening met hun stressgevoeligheid?
Door kritische vragen te stellen – uiteraard op een respectvolle manier – kan je vrij snel achterhalen of je met een rabbit-proof dierenarts te maken hebt. Krijg je een ietwat lacherige reactie in de stijl van: ‘“U mag er wel van uitgaan dat we weten wat we doen, hoor”? Dan is dat in mijn ervaring dikwijls een indicatie dat ze het konijnenwelzijn net niét zo ernstig nemen. 
 
 

Tips voor een stress-arm dierenartsbezoek

 

1. Neem steeds al je konijnen mee

Elke goede konijneneigenaar heeft altijd meer dan één konijn. Is er eentje ziek, dan is het belangrijk dat je ook je andere konijnen meeneemt naar de dierenarts, liefst in één transportmandje. Zo hebben ze onderweg steun aan elkaar. Indien mogelijk combineer je dit bezoekje best met de jaarlijkse vaccinatieronde, zo hoef je niet onnodig te reizen met je konijnen. In de wetenschappelijke wereld is men er nog niet uit of de positieve effecten van het samen vervoeren van al je konijnen wel opweegt tegen de stress die het reizen met zich meebrengt. In ieder geval zou het stressniveau waar het achtergebleven konijn mee te kampen krijgt – omdat hij blijft zoeken naar zijn verdwenen vriendje dat hij maar niet kan vinden – wel hoger liggen dan het stressniveau dat het transport oplevert. Een ‘konijnkundige’ dierenarts zal daarom altijd adviseren om ook het maatje van je zieke konijn mee te brengen.
Twee bruine konijnen met witte achtergrond
Neem samen met je zieke konijn ook altijd zijn maatje(s) mee naar de dierenarts voor morele steun

2. Geef je konijnen zoveel mogelijk comfort

Behalve aan z’n vriendjes in de buurt heeft je zieke konijn ook nood aan comfort. Leg daarom steeds een zachte handdoek in het reismandje, zodat je konijnen grip hebben en niet uitschuiven tijdens het transport of het onderzoek. Zorg ook dat je jezelf rustig gedraagt onderweg naar en tijdens het bezoek aan de dierenarts: vlieg niet over de weg wanneer je naar de dierenartsenpraktijk rijdt, til het reismandje met je konijnen erin niet te bruusk op – daar kunnen ze misselijk of bang van worden – en praat op een kalme toon tegen de dieren. Ze begrijpen dan misschien niet wat je tegen hen zegt, maar voelen zo wel aan dat er iets staat te gebeuren en zullen minder schrikken wanneer je het mandje opheft.
 
 

3. Hou afstand in de wachtruimte

Voor honden en katten zijn er vaak gescheiden wachtruimtes in de grotere dierenartsenpraktijken, maar voor konijnen is dat niet het geval. Je zit er dus doorgaans samen met andere dieren en hun eigenaars jouw beurt af te wachten. Dan gebeurt het natuurlijk wel eens dat er een hond komt snuffelen aan jouw reismandje. Omdat konijnen niet vocaal zijn en hun lichaamstaal niet altijd makkelijk te lezen valt, zal jij zelf of de eigenaar van de hond het niet merken, maar op zo’n moment staan je konijnen doodsangsten uit. 
 
Het is dan ook jouw taak om je konijnen zo goed mogelijk gescheiden te houden van de andere dieren in de wachtkamer. Zet je reismandje dus niet op de vloer vlak naast een mandje met een kat erin en wijs die hondeneigenaar er vriendelijk op dat jouw konijnen niet gediend zijn met die snuffelende snuit aan het deurtje van hun reismand. Veel mensen denken er simpelweg niet bij na dat de nabijheid van hun hond erg beangstigend en stresserend kan zijn voor een prooidier zoals een konijn.
 
 

4. Maak van het reismandje een veilige haven

Voor de meeste reguliere controles en handelingen, zoals de temperatuur meten of bloed afnemen, is het niet nodig om je konijn telkens op te tillen – laat staan op de rug te leggen. Enkel in noodgevallen zou je dierenarts het nodig mogen achten om je konijnen echt vast te pakken en op te heffen. In alle andere gevallen kan je je konijnen het best laten onderzoeken vanuit hun reismandje, waar ze het meest op hun gemak zijn. Tenminste, als je je konijnen vooraf hebt aangeleerd dat die reismand een ‘veilige haven’ is. Hoe doe je dat?
 
 
  • Wacht niet tot het moment dat je onverwacht naar de dierenarts moet, om vervolgens snel-snel je konijnen in het reismandje te dwingen. Konijnen voelen die tijdsdruk heel goed aan en ervaren dit als enorm stresserend
     
  • Zet de reismand vooraf regelmatig eens in het verblijf van je konijnen en leg er een zachte handdoek en eventueel wat snoepjes in. Zo kunnen ze er op eigen initiatief aan gaan snuffelen, en wie weet gaan ze er zelfs wel in zitten. 
     
  • Herhaal dit verschillende keren en neem vooral je tijd: een konijn halsoverkop in een mandje duwen en het deurtje dichtklikken, is een traumatiserende ervaring die je konijnen voor lange tijd zullen onthouden. Zo blijven ze het reismandje als iets negatiefs zien en dat is wel het laatste wat je wil! Je kan uiteraard ook aan de slag met 'clickertraining' of een andere trainingsmethodiek.
Zwart met wit konijn in een reismandje met open deur
Laat je konijnen langzaam wennen aan de reismand en leer hen dat dit een veilig plekje is, zo kan je hen comfortabeler meenemen naar de dierenarts
Zodra je met je konijnen de behandelruimte van de dierenarts binnenkomt, is het een goed idee om het reismandje op de grond te zetten en hen eerst eventjes op de vloer te laten rondlopen. Zo kunnen ze rustig rondsnuffelen en kan de dierenarts ook makkelijker zien of een van de diertjes bijvoorbeeld last heeft van artrose of een zekere immobiliteit. 
 
 

5. Gebruik eventueel een kalmerend middeltje

Het ene konijn is al wat sneller van z’n stuk gebracht dan het andere. Heb jij de ervaring dat je konijnen wel héél onrustig worden van een dierenartsbezoek? Weet dan dat je ook je toevlucht kan nemen tot (onschadelijke) kalmerende middeltjes die feromonen bevatten. Je kan zo’n spray een halfuurtje voor vertrek naar de dierenarts verstuiven in het reismandje, waardoor je konijnen wat rustiger worden. Let op: dit is geen wondermiddel, maar het kan wel ondersteunend werken. 
 
Wil je jouw konijnen liever de stress van een dierenartsbezoekje besparen? Vraag dan eens bij je dierenarts of die voor standaard ingrepen zoals vaccinaties of gezondheidscontroles ook huisbezoeken doet. Zo kunnen je konijnen in hun eigen, vertrouwde omgeving blijven en vermijd je alvast een stresserende reis.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen