Natuurlijk is het leuk om elke ochtend verse eitjes te kunnen eten van je kip, maar met een zijdehoen heb je nog veel meer andere voordelen. Dit is namelijk ook een heel lieve kip met een aanhankelijk karakter, waardoor je uren met haar kan knuffelen. Wil jij ook zo’n kip met een hoge aaibaarheidsfactor? Lees dan snel verder en kom alles te weten over dit Chinese ras!

 

Oorsprong – waar komt het zijdehoen vandaan?

Het zijdehoen is afkomstig uit China, waar het ras beter gekend is als Wugu-Ji. Dit kippenras kent een heel verre geschiedenis: duizenden jaren geleden waren er al sporen van het zijdehoen te vinden in de geschriften van Aristoteles. Daarin beschreef hij ook de typische vacht van dit bijzondere kippenras, wat sterk doet vermoeden dat het effectief om het zijdehoen gaat. Ook de bekende ontdekkingsreiziger Marco Polo beschreef het dier uitgebreid in zijn logboeken. 

Vandaag wordt het zijdehoen vaak gebruikt als broedvogel. Fokkers leggen dan eieren van andere soorten, zoals siervogels, eenden of fazanten, in het hok van het zijdehoen. Zij zal deze eieren dan zonder problemen uitbroeden en na de geboorte ook voor de kuikens zorgen. 

Wist je trouwens al dat in China het vlees en de botten van het zijdehoen gebruikt worden als geneesmiddel? Volgens het traditionele geloof beschermen ze tegen lever-, nier- en longziektes.
 

Uiterlijk – hoe herken je een zijdehoen? 

Een zijdehoen heeft enkele typische uiterlijke kenmerken, die haar onderscheiden van andere kippen. Het eerste kenmerk is de hyperpigmentatie. Dat betekent dat de huid van de kip een blauwe, paarsachtige huidskleur heeft. Ook andere delen van deze kip, zoals het vlees, de botten en het bloed, zijn haast zwart van kleur. Het zijdehoen is niet het enige kippenras dat lijdt aan deze genetische aandoening – bij het Indonesische kippenras Ayam Tjemani zijn zelfs de veren, de snavel en de kam zwart van kleur.

Daarnaast heeft het zijdehoen ook een verenkleed dat eerder doet denken aan een vacht, waar ze haar naam aan heeft te danken. Het gevederte is namelijk zijdezacht, en bovendien in verschillende kleuren terug te vinden: parelgrijs, zilverpatrijs, patrijs, rood, blauw, wit, koekoek en buff. In tegenstelling tot de meeste andere kippenrassen heeft ze vijf tenen per poot in plaats van vier. 

Boven haar snavel heeft het zijdehoen een kleine verdikking, die ook wel walnootkam genoemd wordt. Ook deze heeft een paarse, bijna zwarte kleur door de hyperpigmentatie. En ten slotte zijn ook de oorlellen blauw.  

 
Wit zijdehoen
Het zijdehoen heeft een blauwe snavel. 

Karakter en opvoeding – het zijdehoen is een lieve kip

Het zijdehoen is een erg rustige kip, wat haar een populair huisdier maakt. Je kan het zijdehoen ook makkelijk handtam maken, zodat je haar zonder problemen kan oppakken. Deze kippen zijn niet enkel rustig naar mensen toe, maar ook naar andere kippen zullen ze niet snel agressief reageren. Dat geldt zowel voor de hennen als voor de hanen.

Haar rustige karakter maakt dat het zijdehoen een heel betrouwbare kip is. Omdat ze zo aanhankelijk en lief is, is zij een erg geschikt huisdier voor kinderen, die haar makkelijk kunnen knuffelen en aaien.
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een zijdehoen nodig? 

Het zijdehoen is tevreden met een kleinere oppervlakte om op te leven. Bovendien is ze goed bestand tegen extreme temperaturen, omdat zij oorspronkelijk in het Himalayagebergte leefde. Zorg echter altijd voor een schuilhok voor je kippen! Zo zit je zijdehoen niet alleen beschermd tegen regen, felle zon of sneeuw, maar ook tegen roofdieren. Omdat hun verenkleed een wollige structuur heeft, kunnen deze kippen niet vliegen. Je zijdehoen zal dus niet zo makkelijk kunnen ontsnappen – een omheining rond je kippenren van ongeveer vijftig centimeter hoog volstaat. 

In het verblijf van het zijdehoen moet uiteraard vers water en voedsel te vinden zijn. Kippenvoer kan je aanvullen met keukenrestjes, zoals groenten en fruit. Ook zal je het kippenverblijf zo nu en dan een schoonmaakbeurt moeten geven. Zo moet je regelmatig ‘spot cleanen’ en de vuile plekken uit de bodembedekking halen. Denk er ook aan om de keukenrestjes die je kippen laten liggen tijdig te verwijderen voordat er schimmel ontstaat. Minstens één keer per maand verdient het hok een volledige schoonmaakbeurt, waarbij je ook alle bodembedekking eruit haalt en vernieuwt.
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is het zijdehoen vatbaar?

Het zijdehoen heeft een goede gezondheid en wordt zelden ziek. Zo bereikt ze een gemiddelde leeftijd van zeven jaar
Witte en zwarte zijdehoen
Zorg ervoor dat je zijdehoen altijd een soortgenootje heeft, anders zal ze wegkwijnen.

Waarop moet je letten bij het kiezen van een zijdehoen?

Het zijdehoen is een erg populair kippenras, dat regelmatig gehouden wordt als huisdier. Een zijdehoen vinden in de dierenwinkel of bij een fokker, zal dus geen probleem zijn. Voordat je tot een aankoop overgaat, is het belangrijk om enkele zaken in huis te hebben zodat je zo goed mogelijk voor je kip kan zorgen. We geven je daarom graag deze checklist mee:
 
  • Voerbak en drinkemmer
  • Ton met deksel om het voedsel in te bewaren (anders loop je het risico dat er ’s nachts andere dieren, zoals ratten, het eten van je kippen komen opeten) 
  • Voer en snacks (zonnebloempitten zijn vaak erg geliefd bij kippen) 
  • Kippengrit (voor de aanmaak van sterke eierschalen) 
  • Kippenhok en kippenren 
  • Bodembedekking en nestmateriaal

Onthoud ook dat het zijdehoen een sociaal dier is. Zonder gezelschap zal de kip erg ongelukkig zijn, dus zorg ervoor dat je minstens drie kippen samen houdt. Hoe vaak je je zijdehoen ook zal knuffelen, jij zal nooit de plek van een soortgenootje kunnen innemen. Als je een kuiken koopt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigdheden hebt om hem een goede start te geven. Controleer ook altijd het geslacht van de dieren die je aankoopt! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen