Een boom op je weide, welk paard staat daar niet voor te trappelen? Het maakt een grasvlakte minder saai, zorgt voor een koele schaduwplek in de zomer en wie weet valt er nog wat aan te knabbelen ook. Maar … welke bomen zijn geschikt voor jouw paardenweide? En hoe zorg je ervoor dat hij niet helemaal opgepeuzeld wordt door zijn trouwe aanbidders? 

Deze bomen zijn eetbaar voor paarden en pony’s

Natuurlijk heb je geen zin in een kaalgevreten boom die al na een jaar intensieve paardenvraat het loodje legt. Toch kies je maar liever voor een eetbare boom in je weide. Zo moet je je geen zorgen maken wanneer je paarden er per ongeluk toch een hapje van nemen en hoef je je weide niet af te sluiten wanneer de giftige bladeren of vruchten vallen. 
 

Eetbare bomen

 
  • Wilg: deze boom groeit snel, slurpt water uit je natte weide en geeft veel schaduw. De bast bevat salicylzuur, wat een licht pijnstillende en koortsverlagende  werking geeft, waardoor paarden de boom kunnen gebruiken als natuurlijk medicijn. 
  • Appelboom: zowel de takken als de bladeren zijn geschikt voor de paardenmaag. Let wel op in de herfst: best raap je gevallen appels zoveel mogelijk uit de weide. Sommige paarden zijn suikergevoelig en krijgen koliek, diarree of raken zelfs bevangen na het eten van (te veel) suiker. 
  • Haagbeuk: deze boom wordt erg groot, als hij de tijd krijgt om uit te groeien. Het is geen veeleisende plant die waarschijnlijk op elke weide goed tot zijn recht komt.
  • Linde: zelfs de dorre herfstbladeren van de linde worden gesmaakt door paarden en pony’s. De boom is een snelle groeier en vormt een mooie, volle kruin. Een pluspunt zijn de scheuten die de boom onderaan zijn stam maakt: ideaal om van te smullen door het beschermgaas heen. 
Paard eet op grappige manier rode appeltjes van een boom
De appelboom is volledig eetbaar voor paarden ... 
Paard reikt over hek naar appels aan boom
... let wel op dat ze er niet te veel van eten! 

Giftige bomen

 
  • Esdoorn: met stip de gevaarlijkste boom voor paarden en pony’s is de esdoorn. Het eten van zowel de zaden als de (dorre) bladeren en de zaailingen kan dodelijke gevolgen hebben voor je viervoeter. Niet elke esdoornsoort is even gevaarlijk, maar om zeker te zijn ban je de boom beter helemaal uit je paardenweide. 
  • Valse acacia: deze uitheemse sierboom met vlekkerige schors is een echte eyecatcher, maar geen goede keuze voor je weiland. Zowel de bladeren, de schors, de takken als de zaden zijn giftig voor paarden. Honderdvijftig gram schors is voldoende om een volwassen paard te vellen! 
  • Zwarte walnoot: ook van deze boom zijn alle onderdelen te mijden in een paardenmond. Met de gewone walnoot loop je al een pak minder risico op vergiftiging. 
  • Eik: vers eikenblad en groene eikels zijn giftig voor paarden. Sommige paarden blijven er omwille van de bitterheid netjes van af, andere houden net van die aparte smaak. Om geen risico te lopen, zet je beter geen eik in de buurt van je paarden. 
  
 

Hoe voorkom je dat paarden je boom opeten? 

Zeker wanneer je pas aangeplante boompjes nog jong zijn, hebben ze extra veel bescherming nodig. Maak een afrastering omheen de boom met houten paaltjes of schriklint. Dat laatste vergt misschien wat graafwerken indien de boom in het midden van je weide staat, maar je kan hem ook strategisch in een hoek of net buiten de omheining plaatsen. Hou rekening met de locatie: een grote boom aan de zuid- of zuidwestkant van je weide geeft schaduw op het heetste van de dag.
Grote treurwilg langs hek paardenweide
Een grote boom net buiten de weide kan heel wat schaduwuren opleveren
De stammen van grotere bomen kan je beschermen met een stuk gaas of met speciale jute doeken die voorkomen dat je paarden van de bast kunnen proeven. Dat paarden blaadjes en takjes plukken van een volwassen (eetbare) boom kan veel minder kwaad. Het vormt een welgekomen afwisseling in hun dieet en ze trainen zo hun spieren d.m.v. ‘Passive Physio®’. 
 
Heb je een track omheen je weide waarin je paarden het grootste deel van de dag lopen? Dan kan je langs beide kanten van de track wilgentenen stekken. Wanneer ze groot genoeg zijn, buig je ze naar het midden van je track en vlecht je ze daar in elkaar. Een wilgentunnel zorgt voor afwisseling op je track, een droog plekje in de winter, schaduw in de zomer en een lekkere snack voor elk paard dat bereid is zijn hals te strekken! 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen