Oorsprong – waar komt de wyandotte vandaan?
De wyandotte komt oorspronkelijk uit Amerika, waar zij eerst de namen Excelsior en American Sebright kreeg. Er is helaas niet geweten welke kippenrassen werden gemengd om tot de wyandotte te komen. Uiteindelijk heeft een kippenfokker simpelweg besloten de kippen tot wyandotte-kippen te dopen, de naam die ze nu nog steeds hebben.Eerst werd naar de zilvergezoomde wyandotte verwezen met de namen Amerikaanse Sebright of Sebright Cochin. Die zilvergezoomde wyandotte was ook de eerste wyandotte die is ontstaan en voortgekomen uit een kruising tussen de donkere brahma en de zilver geschimmelde Hamburger. Later werden kruisingen gemaakt tussen de zilvergezoomde wyandotte en andere kippenrassen, waardoor de zwarte en de witte wyandottes zijn ontstaan.
Uiterlijk – hoe herken je een wyandotte?
De wyandotte heeft een ronde vorm. Dat komt door haar veren met een dikke donslaag, die ervoor zorgen dat de kip er boller en zwaarder uitziet dan ze eigenlijk is. De lichaamsvorm is gedrongen, met een korte hals en kop, een rode rozenkam en kleine kinlellen.Dit kippenras staat bekend om de vele kleurslagen die toegestaan zijn. In totaal zijn het er maar liefst vijfentwintig! Zo bestaan er verschillende gezoomde en getekende kleurslagen, maar ook enkelkleurige veren zijn toegelaten. Enkele voorbeelden zijn zwart, wit, blauw of rood… Maar ook gezoomde kleurslagen zoals meerzomig patrijs, meerzomig blauwpatrijs, meerzomig zilverpatrijs, zilverzwart gezoomd en goudblauw gezoomd.
Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de wyandotte?
De wyandottekippen wegen 2,5 tot 4 kilogram. De wyandotte krielen wegen gemiddeld één kilogram. Karakter en opvoeding – de wyandotte is een vriendelijke kip
De wyandotte is een enorm vriendelijke en rustige kip. Dat maakt dat ze graag op hun gemak in de tuin rondlopen en zelden opvliegen. Je kan ze ook makkelijk tam maken, zodat je je wyandotte kan optillen en aaien. Dit kippenras is dus een uitstekende keuze om goede maatjes te worden met je kinderen. Deze kippen schrikken niet snel, maar uiteraard blijft het belangrijk om hen op een rustige manier te benaderen, zodat je ze niet per ongeluk afschrikt. Zeker in het begin, wanneer je ze nog handtam moet maken, is het aanbevolen om rustig met de kip om te gaan.Daarnaast is de wyandotte een uitstekende legkip. Zij legt tot wel 180 eieren per jaar, geel tot donkerbruin, die al snel 35 gram kunnen wegen. De wyandotte is ook een echte moederkloek, dat wil zeggen dat ze regelmatig de drang krijgt om een nest eieren uit te broeden.
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een wyandotte nodig?
Aan kippen als huisdier heb je meestal niet veel werk, zeker wanneer je hen voldoende plaats kan bieden. Dat geldt ook voor de wyandotte. Uiteraard is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kippen voldoende voedsel hebben en dat hun water regelmatig ververst wordt. Hun voeding kan je aanvullen met keukenrestjes, waar je kippen ongetwijfeld dol op zullen zijn. Het is dan wel belangrijk om tijdig de ren schoon te maken, zodat er geen schimmel ontstaat. Bovendien is het sowieso noodzakelijk om het slaaphok (en de ren indien je kippen op een kleine oppervlakte houdt) regelmatig te spot cleanen. Daarbij haal je de vuile bodembedekking uit het hok, terwijl je de propere delen in het hok laat. Vul daarna een beetje bodembedekking aan, zodat je kippenhok niet leeg achterblijft. Naast het spot cleanen moet je je kippenhok maandelijks van een grondige schoonmaakbeurt voorzien, waarbij je alle bodembedekking uit het hok haalt. Check het kippenhok ook regelmatig op bloedluizen.
Waarop moet je letten bij het kiezen van een wyandotte?
Door haar rustige karakter is de wyandotte een uitstekende kip voor mensen die nog nooit eerder kippen hadden. Bovendien zijn ze erg makkelijk tam te maken en vereisen ze weinig onderhoud. Wil jij graag wyandotte-kippen in je tuin halen? Denk dan even aan de volgende punten.- Je vindt op het internet verschillende aanbiedingen voor wyandotte-kippen die te koop aangeboden worden. Doe voor je een kip aankoopt altijd eerst research. Probeer erachter te komen of de fokker betrouwbaar is door ervaringen op te zoeken. Misschien ken je zelfs mensen die al een wyandotte hebben en kan je hen advies vragen? Als je de fokker bezoekt, kan je ook kijken of de kippen er gezond uitzien. Hebben ze glanzende veren? Zien de leefomstandigheden er goed uit?
- Heb je leuke kippen gevonden bij een betrouwbare fokker, zorg dan eerst dat je helemaal voorbereid bent voor de kip bij jou komt wonen. Heb je alle benodigdheden zoals een voerbak, een drinkemmer, kippengrit, voer, snacks, bodembedekking, nestmateriaal? Bovendien moet je alles in orde brengen in het kippenhok en de kippenren. Zorg er daarbij zeker ook voor dat je omheining hoog genoeg is. Zo hou je ongewenste bezoekers die zin hebben in een lekker kippetje uit de buurt.
- Hou kippen nooit alleen. Het zijn groepsdieren die wegkwijnen als ze geen gezelschap hebben. Daarom koop je best minstens drie wyandotte-kippen. Wie weet heb je zelfs de ruimte voor een haan? Kies je ervoor om kuikens in tuin te halen, zorg er dan zeker voor dat je alles in huis hebt om hen een goede start te geven. Vergeet tenslotte ook niet het geslacht van de kippen te checken!
Overweeg ook zeker eens om een bezoekje aan een dierenopvang te brengen. Wie weet zit daar wel een kip die jij een tweede kans kan geven. Je zal de dankbaarheid ongetwijfeld voelen!