Mooie liedjes duren meestal niet lang, maar in het geval van de kanarie klopt dat niet. De mannetjesvogels van deze soort kunnen namelijk urenlang prachtig zingen en fluiten. De vogels, afkomstig van de Canarische eilanden, zijn mooi om naar te kijken en zijn over het algemeen vrij onderhoudsvriendelijk. Kan je wel wat leven in huis gebruiken en zie je het zitten de beestjes dagelijks te voeren en regelmatig hun kooi proper te maken? Misschien is de kanarievogel dan wel iets voor jou! 

Hoe ziet een kanarie eruit? 

Er bestaan heel wat verschillende rassen kanaries, die onderverdeeld zijn in drie grote groepen: de kleurkanaries, de postuurkanaries en de zangkanaries. Postuurkanaries worden gekweekt om hun specifieke vorm, zangkanaries om hun zangkunsten en kleurkanaries om hun unieke kleuren. 
 
  • Kleurkanarie: deze vogel wordt ongeveer 13 tot 14 centimeter lang en bestaat in een gepigmenteerde en een ongepigmenteerde variant. De ongepigmenteerde kanarie is niet helemaal zonder kleurstoffen, maar komt voor in de kleuren wit, geel en rood. De gepigmenteerde versie komt voor in dezelfde kleuren, met als verschil dat hij ook nog zwart en bruin pigment draagt in zijn veren.
 
  • Postuurkanarie: kanaries in deze groep verschillen het meest van elkaar, omdat ze allemaal hun eigen typische uiterlijke kenmerken hebben. Hun lengte varieert van 11 tot 23 centimeter, afhankelijk van het type. 
 
  • Zangkanarie: bij deze variant is het uiterlijk minder belangrijk, maar gaat het vooral om de zangkunsten van de vogel. De meest bekende soorten zangkanaries zijn onder andere de Harz roller, American singer en Belgische waterslager.
oranje kanarie

Kanaries zijn bijlange niet allemaal geel
kleurrijke kanarie
Ze komen in verschillende kleuren en aftekeningen voor

Huisvesting van de kanarie

Kanaries hebben een grote volière nodig waarin ze ruimte genoeg hebben om vrij rond te vliegen. Je kan het hok zowel buiten als binnen plaatsen. Wanneer je voor de eerste optie kiest, moet de volière afgeschermd zijn van de wind en gedeeltelijk overdekt zijn. In de winter zorg je best ook voor extra isolatie tegen de vrieskou. Een warm, afgeschermd en dicht nest is absoluut een must. Kies je voor de tweede optie, zorg dan dat de kooi in een rustige omgeving zonder al te veel lawaai staat en uit de buurt van verwarmingselementen of de volle zon.
 
In de volière moeten enkele dingen zeker en vast aanwezig zijn. Uiteraard voorzie je een of meerdere eet- en drinkbakjes. Daarnaast zorg je voor enkele zitstokken in verschillende maten waarop de vogels kunnen neerstrijken tijdens een vliegpauze. Tot slot moet er een klein waterbadje beschikbaar zijn, waar ze zowel uit kunnen drinken als in kunnen baden, en plaats je liefst voor iedere vogel een apart vogelnestje. De volière moet bedekt zijn met een bodembedekking zoals schelpenzand, beukensnippers, zand … Voorkom verveling en houd je kanaries bezig door de inrichting van hun kooi regelmatig aan te passen. Verplaats de zitstokken, geef hen een stukje fruit of noten als tussendoortje en wissel de verschillende soorten nest- en bodembedekking eens af.

 

Voeding: wat eet een kanarie?

Zoals iedere vogel voeder je jouw kanarie verschillende soorten zaden en pitten. Je hebt de mogelijkheid om speciaal voer voor kanaries te kopen, aangepast aan de noden van deze vogelsoort. Geef je vogels daarnaast regelmatig stukken fruit en groente, en vul hun dieet eventueel aan met supplementen voor hun botten en veren. 
 
Een belangrijke component van het dieet van vogels is grit. Grit helpt spijsverteringsproblemen te voorkomen en is noodzakelijk voor de toevoer van mineralen en kalk. Ook eivoer kan niet ontbreken, dat bevat namelijk dierlijke eiwitten die bijdragen aan een goede algemene gezondheid van je vogel. Omdat witte kanaries zelf geen vitamine A kunnen aanmaken, moet je dit handmatig aan hun voer toevoegen. Meestal gebeurt dat via een vloeistof die je over de zaden kan druppelen.Geef je vogel zeker en vast geen voedselresten of andere voeding die voor mensen ‘gezond’ is. Pindanoten en avocado’s zijn bijvoorbeeld een absolute no-go!
kanarie bij nestje
Idealiter heeft iedere kanarie zijn eigen nest in de volière

Verzorging: hoeveel tijd heb je nodig om een kanarie te verzorgen?

Ook al is het een klein diertje, kanaries hebben dagelijks verzorging nodig! Zorg dat ze steeds voldoende proper drinkwater ter beschikking hebben en houd hun eetbakjes gevuld. Ververs ook regelmatig het water van hun zwembadje en vervang wekelijks de bodembedekking. Vergeet niet om nu en dan de volière grondig te reinigen met water en een sopje om parasieten en mijten buiten te houden. Tijdens deze schoonmaakbeurt verplaats je jouw vogels vanzelfsprekend even naar een andere kooi. 
 
Check ook elke dag de algemene gezondheid van jouw kanarie. Ziet hij er nog levendig en vrolijk uit? Zingt hij nog regelmatig? Eet hij genoeg? Zijn de nagels niet te lang? Een vogel met te lange nagels kan zichzelf verwonden en moeilijkheden krijgen bij het klimmen. Is dat het geval, knip dan de nagels bij en/of zorg voor zitstokken gemaakt van zeeschelpen. Dat ruwe materiaal doet de nagels geleidelijk afslijten. Het is uiteraard mogelijk om een kanarie tam te maken, al zal je hier wel wat geduld voor moeten uitoefenen. Laat het dier eerst enkele dagen wennen aan zijn nieuwe omgeving en begin daarna regelmatig tegen hem te praten en bij zijn kooi te zitten. Na verloop van tijd kan je hem leren zaden of snacks uit je hand te eten en geaaid te worden. Lukt dat goed, dan kan je de training verder opbouwen en hem op momenten vrij laten vliegen in een afgesloten ruimte. 
 
Moet je jouw kanarie om een of andere reden verplaatsen en dus oppakken? Ga dan zeer rustig en voorzichtig te werk. Zorg er in ieder geval voor dat je de borst van de vogel niet te hard omklemt zodat hij niet stikt, en vermijd zoveel mogelijk stress. Neem het dier zorgvuldig vast met zijn kop tussen je middel- en wijsvinger. De pootjes houd je vervolgens op zijn plaats met je pink.

 

Eén, twee of veel kanaries?

Vogels zijn sociale wezens, dus je kan een kanarie absoluut niet alleen in een kooi zetten. Koop minstens twee en bij voorkeur meerdere exemplaren, zodat ze elkaar gezelschap houden. Let op: je kan niet zomaar eender welke vogels met elkaar combineren. Zo kan je perfect meerdere vrouwelijke kanaries samen zetten, maar zullen mannelijke vogels al snel met elkaar concurreren. Enkel wanneer je over een zeer grote volière beschikt, is het mogelijk om ook andere vogelsoorten in het hok van je kanarie(s) te houden.
vier kanaries op een rijtje
Zet nooit een kanarie of andere vogel alleen in een kooi, maar zorg voor gezelschap van andere vogels

Kanaries en kinderen

Omdat de kanaries relatief weinig aandacht en verzorging nodig hebben, zijn het geschikte huisdieren voor gezinnen met kinderen - tenzij ze een handtam dier willen om te knuffelen. Bovendien kunnen ze tot 12 jaar oud worden en kan je er dus heel wat jaren plezier aan beleven. Let wel op: kanaries kunnen niet goed tegen stress en zijn kleine, fragiele dieren. Ze moeten dus met veel zorg en liefde behandeld worden. Leer je kind op een respectvolle, voorzichtige manier omgaan met de huisdieren en plaats de kooi of volière in een rustige ruimte.

 

Gezondheid: welke ziektes en aandoeningen komen voor bij de kanarie? 

Kanaries zijn gevoelig voor enkele specifieke aandoeningen:
 
  • Kanariepokken: ziekte die wordt overgedragen via muggen, insecten of luizen. Er bestaan twee verschillende varianten: de droge, chronische variant en de natte, acute variant. Bij de eerste vorm verschijnen bulten op de poten en kop van de kanarie. Bij de tweede vorm bevinden de bulten zich in de longen, keel en luchtpijp van de vogel, waardoor deze niet goed kan ademen. Vogels kunnen jaarlijks ingeënt worden tegen de kanariepokken, al kan de ziekte niet worden genezen.
 
  • Gedragsproblemen: wanneer een kanarie zich lange tijd verveelt, kan hij gedragsproblemen ontwikkelen. Voorbeelden daarvan zijn zichzelf kaalplukken, onrustig heen en weer lopen enzoverder. Om deze problemen te voorkomen, zorg je voor voldoende afleiding (speelgoed, zitstokken, snacks …), een groot hok met voldoende bewegingsruimte en het gezelschap van andere vogels.
 
  • Legnood: de kanarie heeft moeilijkheden met het kwijtraken van een ei. Indien dat lange tijd aanhoudt, moet de hulp van een dierenarts worden ingeschakeld.
 
  • Vergroeiing van de poten: aandoening die ontstaat wanneer een vogel te weinig ruimte heeft om te bewegen. Zijn poten worden krom en stijf, en zijn bedekt met witte schilfers. 
 
Omdat een kanarie toch een vrij specifieke vogelsoort is, kan je best steeds een gespecialiseerde dierenarts raadplegen.
gele kanarie
Check regelmatig de gezondheid van je kanarie en zorg dat de nagels niet te lang worden

Waarop letten als je een kanarie koopt?
 

  • Wees jezelf ervan bewust dat kanaries regelmatig zullen fluiten. Kan je niet tegen een beetje lawaai af en toe? Dan haal je beter geen vogel in huis.
 
  • Normaal gezien gaan je kanaries niet mee op vakantie, dus moet er iemand zijn die de diertjes komt verzorgen wanneer jij weg bent. Je kan er ook voor opteren de vogels voor een tijdje naar een pension te brengen, al is daar natuurlijk wel een prijskaartje aan verbonden.
 
  • Zoals je eerder al kon lezen, bestaan kanaries in verschillende groottes en kleuren. De prijs van een kanarie hangt dus af van verschillende factoren, maar varieert gemiddeld tussen 10 en 250 euro. De meeste vogels kosten echter slechts enkele tientallen euro’s.
 
  • Vooraleer je een nieuwe vogel gaat kopen, moet je zorgen dat je hem kan huisvesten, voeden en verzorgen. Ga dus ruim op tijd op zoek naar een goede volière met gepaste bodembedekking en kies kwaliteitsvolle voeding uit. Tip: wees voorbereid en zoek op voorhand een goede dierenarts die gespecialiseerd is in verschillende vogelsoorten.
 
  • Je kan kanaries op verschillende plaatsen kopen: dierenwinkels, asielen en speciaalzaken, maar ook bij particuliere verkopers. Koop nooit dieren bij een broodfokker, maar ga op zoek naar een fokker of verkoper die de gezondheid van zijn dieren op de eerste plaats zet. Alleen dan kan je zeker zijn van een gezond dier zonder ernstige (erfelijke) gezondheidsproblemen.
 
  

Dit zijn nog andere leuke, kleine huisdieren
 

  • Baardagame: wil je het graag iets origineler dan een kanarie? Dan is de baardagame een absolute voltreffer! Qua verzorging zal je het iets drukker hebben dan bij een vogel, maar hij is wel enorm mooi om naar te kijken. Durf jij het aan een reptiel als huisdier te nemen?
 
  • Brahma: mooie liedjes zingen zal de Brahma niet meteen doen, maar kakelen kan deze kip als de beste. Kippen zijn onderhoudsvriendelijke, nuttige en vooral leuke dieren die je ’s ochtends een lekker, vers eitje bezorgen.
 
  • Gerbil: de kanarie is klein en schattig, maar laten we eerlijk zijn, de aaibaarheidsfactor van de gerbil overtreft alles. Zoals bij vele (kleine) diertjes geldt: kijken mag, maar aanraken moet beperkt worden. Je kan de gerbil heus wel een keertje aaien, maar echte knuffeldieren zijn het zeker niet!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen