We weten allemaal dat kippen verzot zijn op wormen … Regenwormen, that is. Maar wanneer ze last krijgen van parasieten in hun lichaam, beleven ze er veel minder plezier aan. Is het nodig om je kippen te ontwormen en zo ja, hoe vaak doe je dat best? Onze Beestig-dierenarts Tom van Dierenartsenpraktijk Trigenio kent het antwoord op al je wormenvragen!

Hoe krijgen kippen wormen?

Eén van de belangrijkste oorzaken van wormen bij kippen, is het opeten van besmette regenwormen of slakken. Eens je kippen wormen hebben, beginnen ze ook de eitjes uit te scheiden in de omgeving, waardoor ze elkaar steeds opnieuw en opnieuw zullen besmetten. Het is dus belangrijk dat je snel actie onderneemt wanneer één of enkele van je kippen besmet raken met wormen.
 
 

Hoe zie je dat je kippen wormen hebben?

Heel veel kippen hebben wormen zonder dat je het zelfs opmerkt. Hoe jonger de kippen, hoe gevoeliger ze zijn om symptomen te ontwikkelen bij een besmetting. Hoe ernstig zijn die symptomen dan precies? Dat hangt af van het soort worm. 
 
  • Spoelwormen zorgen doorgaans voor weinig of geen last bij je kippen. 
     
  • Lintwormen komen het minst vaak voor en leveren ook meestal geen problemen op. 
     
  • Haarwormen of capillaria daarentegen zijn heel kleine wormpjes die toxines of gifstoffen produceren, waar de kippen heel ziek van worden. Dit soort wormen vormt een belangrijke doodsoorzaak bij allerhande pluimvee. 
 
Bepaalde wormen kunnen dus ernstige ziektes overbrengen bij kippen. Daarom raden we aan dat je de dieren preventief ontwormt vóór er eventueel complicaties ontstaan. 
Haarworm onder de microscoop
Haarwormen of capillaria produceren gifstoffen waar kippen heel ziek van kunnen worden

Hoe vaak moet je je kippen ontwormen?

Voor katten en honden adviseren dierenartsen dat je ze vier keer per jaar laat ontwormen, maar bij kippen is één tot twee keer per jaar wel voldoende. De ontwormingsmiddelen die je daarvoor nodig hebt, zijn vrij verkrijgbaar bij de dierenarts. De gemakkelijkste en veiligste manier om kippen te ontwormen, is met producten die je kan oplossen in het drinkwater. Na een ‘kuur’ van zeven dagen zijn je kippen dan volledig wormvrij. Je kan dit ook aan je legkippen geven zonder risico voor je eigen gezondheid, als je de eitjes zou opeten. 
 
 

Hoe werkt zo’n ontwormingsmiddel?

De meeste middelen werken op de ‘huid’ of buitenkant van de worm, die voorzien is van een speciaal laagje dat hem tegen de darmsappen beschermt. Het ontwormingsmiddel tast dit laagje aan, waardoor de wormen worden afgebroken en verteerd. Daarom zal je na het ontwormen ook nooit effectief wormen uit je kippen zien kruipen of in de ren terugvinden, omdat ze simpelweg niet meer bestaan. Enkel wanneer er sprake is van een heel ernstige besmetting, kan je dode wormen in de mest of in het braaksel van de kippen terugvinden, maar dit komt heel zelden voor.
 
 

Wil je je kippen liever niet preventief ontwormen?

In dat geval raden we wel aan om twee keer per jaar wat van de uitwerpselen van je kippen te verzamelen, zodat je dierenarts die onder de microscoop kan bestuderen. Blijken er eitjes van wormen in de mest te zitten, dan is ontwormen aan de orde. Zo niet, dan is dit in principe niet nodig. Veel kippenhouders vinden het echter makkelijker om preventief te ontwormen, wat hen de moeite bespaart om telkens een potje met uitwerpselen te vullen en bij de dierenarts te gaan afleveren.
 
 
Wist je trouwens dat het ook belangrijk is om je kippen te vaccineren tegen bepaalde ziektes? Zo kan je hen veel ellende besparen!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen