De Egyptische mau heeft met haar vachtpatroon een prachtig uiterlijk, dat helemaal ‘af’ wordt gemaakt door haar indringende blik. Ook qua karakter is het een erg lieve en aanhankelijke kat. Maar vergis je niet: ook zij heeft wel eens wat actie nodig. Meer zelfs, de Egyptische mau is het allersnelste kattenras – ze kan tot wel 50 kilometer per uur rennen. Zorg er dus voor dat ze voldoende uitlaatkleppen heeft in je huis, anders hangt poeslief al snel in je gordijnen!
 

Oorsprong – waar komt de Egyptische mau vandaan?

Het zal je niet verbazen dat de Egyptische mau uit Egypte komt, maar wist je ook al dat ‘mau’ het oud-Egyptische woord voor kat is? Dat is best grappig, aangezien het woord wel heel erg lijkt op ‘miauw’. 

Waarschijnlijk is onze moderne huiskat als eerste gedomesticeerd in (de buurt van) Egypte, zo’n 4.000 jaar geleden. Het dier werd er aanbeden als een god, maar ook gebruikt in de jacht op eenden. Op muurtekeningen van ongeveer 1.500 jaar voor Christus worden al katten gezien met het unieke vachtpatroon van de huidige mau. 

Voor de Eerste Wereldoorlog kwam de Egyptische mau al in Europa voor, maar tijdens de tweede grote oorlog stierf het ras bijna uit. De Russische prinses Nathalie Troubetskoy, die verbanden was naar Rome, nam echter drie exemplaren mee naar de Verenigde Staten toen ze na de oorlog emigreerde. Ze startte er haar eigen cattery en droeg zo enorm bij aan de bekendheid en verspreiding van het ras. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Egyptische mau? 

Dit kattenras heeft een elegante bouw met een gemiddelde lengte en goed ontwikkelde spieren. De achterpoten zijn net iets langer dan de voorpoten, waardoor deze kat enorme snelheden kan halen tijdens het lopen: tot wel 50 kilometer per uur halen. Daarmee heeft ze de eerste plek veroverd als allersnelste kattenras ter wereld. Daarnaast heeft zij ook een huidplooi van haar flank tot aan de knie, vergelijkbaar met het typische hangbuikje van veel katten, wat haar in staat stelt om makkelijker grote sprongen te maken. Ongetwijfeld draagt deze huidplooi dus ook bij aan de snelheid van de kat! 

Het hoofd van de Egyptische mau is wigvormig, met middelgrote oren recht op haar kop. Haar bijzondere ogen zijn groot, groen van kleur en amandelvormig en bezorgen de kat haar speciale uitstraling.

De Egyptische mau wordt gekenmerkt door een kortharige vacht met een typisch, gevlekt vachtpatroon dat zij trouwens van nature heeft, zonder inmenging van de mens. Dit is het enige kattenras dat dit vachtpatroon op natuurlijke wijze ontwikkeld heeft. De kleur vacht kan zilver, brons of smoke zijn. 
De Egyptische mau leeft al duizenden jaren in Egypte
De Egyptische mau leeft al duizenden jaren in Egypte 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Egyptische mau?

De Egyptische mau bereikt een gewicht tussen 3 en 5 kilo.
De Egyptische mau heeft een typisch, gevlekt vachtpatroon
De Egyptische mau heeft een typisch, gevlekt vachtpatroon 
 

Karakter en opvoeding – de Egyptische mau is een actieve kat 

De Egyptische mau is een erg actief kattenras, wat betekent dat zij binnenshuis voldoende klimmogelijkheden nodig heeft én dat je regelmatig actie met haar moet ondernemen om haar energie kwijt te geraken. Zorg voor een hoge, stabiele krabpaal, zodat je kat de hoogte kan opzoeken. Zo heeft zij namelijk een zicht over de hele kamer. Leuk weetje: deze kat kan apporteren zoals een hond en ze houdt ervan om met water te spelen. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om een waterfontein uit te proberen. Bovendien is het een erg intelligent dier, dat graag samen met jou trucjes leert. 

Ook als je haar buiten laat gaan, zal de Egyptische mau haar energie de vrije loop laten. Helaas gaat dat vaak ten koste van kleinere dieren, zoals muizen en vogels. Wil jij liever niet dat andere dieren ten prooi vallen aan jouw kat? Dan kan je best zoveel mogelijk spelen met je kat, vooral met hengelspelletjes. Of je kan ervoor kiezen om hun voer aan te bieden in puzzels. Ook binnenshuis zijn kleine dieren een gemakkelijk slachtoffer voor je kat. Zorg er dus voor dat vogels en knaagdieren veilig afgesloten zitten in een kooi. 

De Egyptische mau is een erg aanhankelijke en trouwe kat. Ze kan snel een erg sterke band opbouwen met de verschillende gezinsleden, zowel mensen als andere katten. Ook houdt ze ervan om te knuffelen met haar baasjes. Het is wel belangrijk om te weten dat de Egyptische mau graag haar eigen keuzes maakt, dus ze vindt het fijner om zelf bij jou te komen liggen in de zetel dan dat jij haar optilt. Ook spelletjes vindt ze heel leuk om haar band met de gezinsleden te versterken. De Egyptische mau zal gelukkiger zijn als er nog andere katten in huis rondlopen waar ze zich mee kan amuseren, vooral als jij zelf regelmatig een hele dag weg van huis bent. Tegenover vreemden komt ze ietwat verlegen uit de hoek. 
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Egyptische mau nodig? 

De Egyptische mau heeft weinig vachtverzorging nodig en kan over het algemeen zelf haar jas in de plooi houden. Ruift ze toch te veel? Wrijf dan regelmatig met een vochtig microvezeldoekje de dode haren uit haar vacht. Wat ook belangrijk is, is de tandhygiëne van je kat. Wist je dat je je kat kan aanleren om haar tanden te laten poetsen? 

Bijzondere voedingseisen heeft de Egyptische mau niet. Hou wel in de gaten dat ze geen overgewicht ontwikkeld en pas tijdig haar eetpatroon aan wanneer je extra kilo’s ziet verschijnen.  
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Egyptische mau vatbaar?

Omdat de Egyptische mau erg zeldzaam is en weinig bestudeerd wordt, is er weinig bekend over genetische gezondheidsaandoeningen waarvoor fokkers moeten opletten. Toch zijn onderzoekers vrij zeker dat het ras meer dan gemiddeld last krijgt van volgende kwaaltjes: 
 
  • hypertrofische cardiomyopathie: een verdikking van de hartspier.
     
  • pyruvaat kinase deficiëntie: door het tekort aan dit enzym kan er bloedarmoede ontstaan bij de kat, omdat de rode bloedcellen sneller dan gewoonlijk afsterven.
De Egyptische mau is gelukkiger met een maatje aan z’n zij
De Egyptische mau is gelukkiger met een maatje aan z’n zij
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Egyptische mau kitten? 

Ben jij op zoek naar een snelle en actieve kat om veel samen mee te ondernemen? Ben je je ervan bewust dat dit oerras bijna evenveel houdt van actie als de gemiddelde hond? Dan kan je beginnen aan misschien wel het moeilijkste deel van je plannen: het zoeken naar een geschikte fokker. Daar trek je best wat tijd voor uit, want in Europa zijn er (nog) niet zoveel mensen die met dit ras nestjes kweken. Vind je iemand waarmee het klikt, dan kom je waarschijnlijk op een wachtlijst terecht. Omdat het zo’n zeldzaam ras is, komen deze katten ook niet vaak bij asielen of herplaatsinsorganisaties terecht (toch kan het geen kwaad om daar al een kijkje te nemen - wie weet vind je er een gelijkaardig karaktertje dat op jou wacht).  

Let op volgende zaken wanneer je een fokker bezoekt en lees zeker even deze checklist voordat je op pad gaat.
 
  • Een goede fokker heeft nooit meer dan twee nestjes kittens tegelijkertijd. Het is namelijk onmogelijk om voldoende aandacht te besteden aan elke individuele kat, wat wel noodzakelijk is voor een goede socialisatie. Die gebeurt namelijk vooral op jonge leeftijd van de katten. De beste start krijgen kittens die in het huis van hun fokker opgroeien en deel uitmaken van het dagelijkse gezinsleven. Kijk eens naar het gedrag van de kittens: hoe reageren ze op geluid of bewegingen? Komen ze naar je toe of houden ze zich afzijdig? Gedragen ze zich nieuwsgierig?
     
  • Hoe zien de leefomstandigheden eruit? Hebben ze propere eet- en drinkbakjes? Hebben ze voldoende beweegruimte? Mag je de moederkat zien tijdens je bezoek? Is het antwoord telkens (of een paar keer) nee en word je met excuses afgewimpeld, dan heb je waarschijnlijk te maken met een broodfokker. Koop dan zeker geen kitten uit medelijden, want zo hou je enkel deze wanpraktijken in stand. Bovendien is de kans bijna 100% dat je geen echte Egyptische mau zal vinden bij een dergelijke fokker. Vraag hem maar eens of je de stamboom van zijn katten mag inkijken.
     
  • Als je een Egyptische mau aankoopt, is zij gechipt, gecastreerd of gesteriliseerd, geregistreerd, ingeënt en ontwormd. Bovendien krijg je belangrijke documenten zoals de stamboom en het vaccinatieboekje mee naar huis.
   
 

Nog meer Oosterse kattenrassen met een drang naar actie
 

  • Siamees: de Siamees heeft een enorm elegant uiterlijk, waarmee je echt wel kan uitpakken. Bovendien houdt de Siamees ervan om vertroeteld te worden, dus jij zal urenlang kunnen knuffelen met je kat. 
     
  • Burmees: de Burmees is een echte grapjas die ervan houdt om te praten met zijn baasje. Als jij een Burmees in huis haalt, zal je merken dat ze je overal achtervolgt en miauwt. Het is een erg sociale kat, wat betekent dat je best meteen ook een maatje in huis haalt! 
     
  • Abessijn: deze kortharige kat houdt ervan om in actie te zijn. Door haar korte vacht zal je niet al te veel tijden moeten besteden aan haar vachtverzorging, waardoor je dus extra lang met haar kan spelen!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen