Alles begint bij een goede voorbereiding
Heb je een pup uit een nestje van een fokker of bij een asiel gekozen en wacht je nu vol ongeduld om je toekomstige beste vriend thuis te verwelkomen? Weet dan dat je vooraf al enkele dingen kan ondernemen om je hondje sneller te laten wennen aan zijn nieuwe thuis.- Laat je puppy vooraf al kennismaken met jouw geur, bijvoorbeeld door een lapje stof of een handdoek uit je huis bij de fokker of het asiel achter te laten tot je je hondje kan ophalen. Zo kan je alvast een vertrouwensband met je nieuwe huisdier opbouwen nog voor hij zijn nieuwe thuis betreedt.
- Ook in de omgekeerde richting werkt dat, trouwens. Vraag aan de fokker of de asielmedewerkers of je alvast een doekje van daar mag meenemen naar huis, zodat de geur van de vertrouwde omgeving van de puppy zich al bij jou thuis kan verspreiden.
- Daarnaast is het ook aan te raden om zo vaak mogelijk je pup te bezoeken, zodat hij je al kan leren kennen. Al is dat misschien wat lastiger als je een hondje uit het asiel adopteert.
Alleen slapen ’s nachts: zo doe je dat
Bij thuiskomst sta je voor een belangrijke taak, die zeker de eerste weken veel van je tijd en aandacht in beslag zal nemen. Je kersverse puppy moet immers niet alleen wennen aan zijn nieuwe thuis, maar ook aan ’s nachts alleen slapen. Wanneer jij de eerste avond je hondje in een bench zet en zelf in je bed kruipt in een compleet andere ruimte, waar hij je niet kan zien of horen, dan is dit voor hem heel beangstigend.Daarom is het sterk aan te raden om je pup de eerste nachten in dezelfde kamer te laten slapen – hetzij in je eigen slaapkamer, hetzij in de woonkamer met jou in de zetel ernaast. Zo ben je altijd dichtbij wanneer je pup je nodig heeft en kan je hem snel geruststellen wanneer hij ’s nachts gedesoriënteerd wakker schrikt.
Zorg voor een geleidelijke overgang
Plaats de bench tijdens de eerste nachten naast je bed, op een kastje of tafeltje, zodat je puppy op gelijke hoogte slaapt als jij. Gaat dit goed? Dan zet je de bench heel geleidelijk telkens een stukje lager – check steeds of je hond dit goed verdraagt voor je verder gaat – tot hij uiteindelijk op de vloer staat.Slaapt je hondje na enkele nachten rustig in én door? Dan is het belangrijk dat je de overstap van jouw slaapkamer naar zijn uiteindelijke slaapruimte in één keer doorvoert. Laat hem dus niet eerst op de gang net buiten je slaapkamer de nacht doorbrengen, want die gang is voor hem geen gekende, veilige ruimte. Overdag is hij al gewend geraakt aan de leefruimte waar hij vrij mag rondlopen, dus dit is voor hem een veel logischere plek om ’s nachts te slapen.
Zorg dat je hond niet in paniek raakt
Hoe lang het duurt voor je puppy ’s nachts alleen kan slapen? Dat hangt af van allerlei factoren. Soms lukt het al na één of twee weken, andere honden hebben wat meer aanpassingstijd nodig. Je merkt al snel of je pup er klaar voor is. Zie je angst of benauwdheid in zijn blik of gaat hij luid protesteren door onophoudelijk te blaffen en te huilen, dan is hij absoluut niet klaar voor de verhuis naar zijn definitieve slaapplek. Je zet dan best meteen een stapje terug.Let vooral op signalen die paniek uitdrukken – en die hoeven zeker niet alleen vocaal te zijn. Je hond kan muisstil voor zich uit zitten staren, maar binnenin één brok stress zijn. Paniek moet je te allen tijde vermijden, want zo’n reactie wil zeggen dat je te snel bent gegaan. Blijft het enkel bij lichtjes janken en valt hij na een minuut of twee van pure vermoeidheid al in slaap, dan heeft hij zijn vreedzame verzet al snel opgegeven en mag ook jij op je beide oren slapen.
Alleen thuis blijven overdag: zo doe je dat
Bouw jouw aanwezigheid rustig af
Je kan al beginnen met je pup een veilige en aangename plek te geven in de vorm van een bench, een puppyren of een combinatie van beide. Breng je hondje hier in het begin regelmatig naartoe en blijf er zelf bij zitten tot hij rustig in slaap is gevallen. Jouw aanwezigheid is voor je puppy immers de grootste veiligheidsfactor. Je moet al een héél zelfstandige hond hebben als je hem zonder boe of ba in de bench kan zetten en wegwandelen zonder dat hij protesteert. Rassen die gemaakt zijn om in hun eentje over een groot erf te waken, zijn hier wel beter tegen bestand dan bijvoorbeeld een jachthond die gewend is in team te werken met zijn baasje.Jouw aanwezigheid is voor je puppy de grootste veiligheidsfactor, dus blijf in het begin bij hem zitten tot hij in slaap valt
Klaar voor de volgende stap? Dit keer laat je je puppy in de ren of de bench en ga je er zelf niet in of naast zitten, maar een stukje verderop. Valt hij zonder problemen in slaap, dan kan je de afstand geleidelijk wat vergroten. Wordt je pup wakker en jankt hij zachtjes? Stel hem dan gerust door er even bij te gaan zitten en rustig tegen hem te praten tot hij kalmeert, waarna je weer wat verder weg gaat staan.
In dat geval is het belangrijk dat je voor de nodige opvang zorgt. Vraag dus vooraf aan familie, vrienden of een dogsitter of ze bij jou thuis op je hond willen komen letten terwijl jij de deur uit bent. Jonge honden zijn doorgaans nog erg flexibel en open naar vreemde mensen toe. Als je van bij het begin enkele alternatieve ‘baasjes’ introduceert bij je pup, dan creëer je een positieve associatie en zal hij zich ook bij hen op zijn gemak voelen.
Schakel een oppas of dogsitter in
Wanneer je een nieuwe puppy in huis neemt, moet je er rekening mee houden dat je hem de eerste weken niet abrupt alleen thuis mag laten. Neem dus enkele weken verlof of ga een tijdje thuiswerken – sinds de start van de coronacrisis staat jouw werkgever hier vast wat meer voor open – zodat je je puppy actief kan helpen met het alleen leren blijven. Maar misschien heeft jouw hondje wel wat meer tijd nodig dan dat jij vakantie- of thuiswerkdagen op je teller hebt staan?In dat geval is het belangrijk dat je voor de nodige opvang zorgt. Vraag dus vooraf aan familie, vrienden of een dogsitter of ze bij jou thuis op je hond willen komen letten terwijl jij de deur uit bent. Jonge honden zijn doorgaans nog erg flexibel en open naar vreemde mensen toe. Als je van bij het begin enkele alternatieve ‘baasjes’ introduceert bij je pup, dan creëer je een positieve associatie en zal hij zich ook bij hen op zijn gemak voelen.
Ook naar later toe is het heel belangrijk om je pup in die eerste fase een veilige basis te bieden. Wordt die behoefte van jongs af aan niet ingevuld, dan is de kans groot dat je hond verlatingsangst ontwikkelt. Besteed dus zeker voldoende tijd aan je hond aanleren dat hij bij jou thuis veilig is.
Een hond die de hele dag alleen buiten zit, gaat vaak uit pure ellende op de grond liggen wachten tot jij weer thuiskomt. Of erger nog – ook voor de buren – hij gaat zijn ongenoegen, verveling en eenzaamheid uiten door aanhoudend te blaffen ... Enkel meer zelfstandige honden die uit eigen beweging vaak buiten gaan liggen, bijvoorbeeld rassen die het snel te warm krijgen zoals een samojeed of een Berner Sennenhond, zullen hier minder problemen mee hebben.
Installeer een doggycam
Heb je geen idee of jouw hond last van verlatingsangst heeft wanneer jij hem alleen thuis laat? Dan kan je altijd een webcam installeren in je leefruimte. Veel mensen denken dat hun hond gewoon rustig in de zetel zit, wat rondkuiert en allerlei verschillende slaaphoudingen uitprobeert terwijl zij op hun werk zitten, maar de beelden van zo’n cameraatje kunnen dat weleens bruut tegenspreken. Misschien zit hij wel uren aan een stuk strak voor zich uit te staren of de hele dag aan de voordeur te wachten tot jij thuiskomt, en dat is minstens even zielig als een hond die je meubilair kapot bijt of de boel onderplast.Zet je hond niet buiten in een hok!
Jij gaat overdag naar je werk en de hond krijgt buiten een mooi hondenhok in de tuin, met een stevige afsluiting eromheen, waar hij de hele dag fijn kan spelen. Mooi toch? Nou, nee. Niet alleen laat je je hond urenlang alleen, je zet hem ook nog eens op een plek die voor hem minder veilig aanvoelt dan een binnenruimte. Wanneer jij thuis bent, moet hij namelijk nooit in dat hok, maar mag hij zijn waar jij bent. En jij staat gelijk aan veiligheid, weet je nog?Een hond die de hele dag alleen buiten zit, gaat vaak uit pure ellende op de grond liggen wachten tot jij weer thuiskomt. Of erger nog – ook voor de buren – hij gaat zijn ongenoegen, verveling en eenzaamheid uiten door aanhoudend te blaffen ... Enkel meer zelfstandige honden die uit eigen beweging vaak buiten gaan liggen, bijvoorbeeld rassen die het snel te warm krijgen zoals een samojeed of een Berner Sennenhond, zullen hier minder problemen mee hebben.
Toch last van verlatingsangst? Pak het aan!
Wanneer krijgt een hond verlatingsangst?
Voor het welzijn van je hond is het absoluut niet goed dat ze urenlang stress ervaren zonder gerustgesteld te worden. Zo raakt je hond immers in een vicieuze cirkel verstrikt, waarin hij steeds meer stress opbouwt. Daarom is het zo belangrijk om in die eerste weken in de buurt van je pup te blijven en alert te reageren op signalen van paniek, zodat hij weet dat hij zich geen zorgen hoeft te maken en de stress uit zijn lijf kan laten lopen.Een hond kan ook op latere leeftijd plots verlatingsangst ontwikkelen. De precieze oorzaak is dan soms moeilijk vast te stellen, al is er wél altijd een reden voor. Het kan zowel om een factor van buitenaf gaan als om een fysieke verandering bij de hond.
- Misschien is er iets gebeurd terwijl de hond alleen thuis was? Dat kan een hevig onweer, luidruchtige verbouwingen bij de buren of een inbreker in huis zijn, waardoor de hond erg geschrokken is en zelfs getraumatiseerd kan raken.
- Ook dementie of andere neurologische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat een hond in paniek raakt, omdat hij misschien minder goed hoort of ziet en zich niet meer kan oriënteren. Bij twijfel ga je best zo snel mogelijk naar een gespecialiseerde dierenarts voor een bloedonderzoek.
Mogelijke oplossingen bij verlatingsangst
Plast of poept je hond in huis terwijl jij even weg bent? Krabt hij aan de deuren of brengt hij andere vernielingen aan? Blaft of huilt hij de hele tijd tot je weer thuiskomt? Aarzel dan zeker niet om de hulp in te schakelen van een hondengedragsexpert of -coach, en doe dit zo snel mogelijk.Ook medicatie in de vorm van een kalmeermiddel, voorgeschreven door een gespecialiseerde dierenarts of gedragstherapeut, kan helpen. Zo neemt de angst af en krijgt de hond ruimte in zijn hoofd om makkelijker alleen te leren zijn. Onthou wel dat medicatie alleen nooit voldoende is! Begeleiding is steeds noodzakelijk. Ook moet je steeds goed afwegen of dit wel een goede langetermijnoplossing kan zijn.
Heb je een hond die écht niet alleen kan zijn? Zorg dan dat er altijd iemand in huis is om hem gezelschap te houden. Tegelijk kan je, eventueel samen met een hondengedragscoach, een gericht stappenplan uitwerken om hem na verloop van tijd wél alleen te leren zijn, al is het voor kortere periodes.
Zelden thuis: is een hond dan wel een goed idee?
Als we héél eerlijk zijn, is het antwoord op die vraag eigenlijk simpel. Ben je iemand die voltijds buitenshuis werkt of om andere redenen niet vaak thuis is? Dan kan je een hond eigenlijk niet de aandacht geven die hij nodig heeft en moet je misschien even overwegen of een hond als huisdier nemen wel zo’n goed idee is. Als je het welzijn van de hond (en niet je eigen behoeften) vooropstelt, weet je dat je hier op voorhand sowieso goed over moet nadenken.Wil je écht heel graag een hond, dan regel je best wat thuiswerkdagen met je werkgever of laat je je hond op vaste dagen logeren bij familie, vrienden of een hondenopvang. De meeste honden zijn van nature heel sociaal en zullen ervan genieten om van verschillende mensen aandacht te krijgen. Al hangt dit natuurlijk af van hond tot hond, want sommige honden worden net nerveus door de aanwezigheid van vreemde mensen, bijvoorbeeld wanneer ze in het verleden een trauma hebben opgelopen. Vraag jezelf dus af welke situatie het minste stress oplevert voor jouw hond: alleen thuis blijven of in het gezelschap van vreemden vertoeven?