Als trotse eigenaar van een paard heb je het privilege om dagelijks voor één van de edelste diersoorten ter wereld te zorgen. Ook als het vriest. Ook als het sneeuwt. En ook als een ijzige wind je zo snel mogelijk weer naar binnen probeert te waaien. Hoe maak je de winterperiode zo comfortabel mogelijk voor jou en je paard? Paardenexperte Rianne Dekker van Horse in Mind geeft hier alvast vijf warme wintertips weg. 

TIP #1: Eerste hulp bij moddergevallen  

Wanneer je paddock in een blubberbad is veranderd, ben je eigenlijk al te laat. Noteer nu al een herinnering in je agenda om in de zomer van 2022 een anti-modderplan uit te werken, want het is niet gezond voor paarden om dagenlang verplicht door de (koude) modder te hossen. 
 
Is er dan helemaal niets dat je kan doen om het leven op dit moment wat draaglijker te maken? Toch wel. Met grindtegels, grastegels of paddockplaten kan je lokaal de modder aanpakken, bijvoorbeeld op druk belopen doorgangen, aan drink- en eetplaatsen, of op paden waarlangs je met droge voeten kan voederen en uitmesten. 
 
Is er nergens nog een droog plekje te bespeuren op je paddock, zorg dan voor een dikke laag stro of vlas in je (schuil-)stal zodat je paarden op z’n minst daar droog en languit kunnen slapen. Je kan er ook voor kiezen om je paarden een waterdicht regendeken aan te doen, zodat hun lichaam niet koud en nat wordt wanneer ze zich toch in de modder neervlijen. Voldoende kunnen slapen is erg belangrijk voor het welzijn van je paard!
 
 

TIP #2: Warme uitrusting voor jou én je paard 

Zie je er telkens weer tegenop om door weer en wind naar je paarden te gaan? Investeer dan in een warme en waterdichte outfit. Dat is z’n prijs meer dan waard want als je het zelf lekker warm hebt, is het vast geen opgave meer om tijd met je lievelingsdieren door te brengen. Wil je de kosten wat spreiden? Kies dan in eerste instantie voor goede winterlaarzen die geen spatje water doorlaten en gevoerd zijn met een warme stof, evenals een paar winterse handschoenen Wanneer je voeten en handen het lekker warm hebben, volgt de rest van je lichaam al snel het goede voorbeeld. 
 
Ook paarden die weinig wintervacht aanmaken, oudere paarden of paarden die tijdelijk wat minder sterk in het leven staan, kunnen baat hebben bij wat thermische hulp. Worden er vriestemperaturen, langdurige regen of felle wind voorspeld, dan hoef je je niet te schamen om tijdelijk een dekentje op te leggen bij paarden die het nodig hebben. 
Paard winteruitrusting
Zorg voor warme voeten en handen, dan volgt de rest van je lichaam vanzelf
Paard winterdeken
Als je paard last heeft van de kou, hoef je je niet te schamen om een dekentje op te leggen 

TIP #3: Stem de voeding van je paard af op het weer  

In de natuur zijn paarden de hele dag bezig met het zoeken naar voedsel. Hun maag is erop voorzien om de ganse dag door kleine beetjes voedsel op te nemen. Daarom is het altijd een goed idee om je paard 24/7 toegang te geven tot kwaliteitsvol ruwvoer, maar in tijden van koude is die service nóg belangrijker. 
 
Hang dus wat extra hooinetten op wanneer er vrieskou voorspeld wordt: je zal zien dat paarden merkelijk meer eten om hun innerlijke ‘kachel’ in gang te houden. Merk je dat je paarden in de winter plots veel minder eten? Dan is er waarschijnlijk een weerswitch geweest: wanneer het buiten van vrieskou naar 12°C en zachte nachten gaat, hebben paarden met hun dikke wintervacht minder behoefte aan energie en werken ze beduidend minder voedsel naar binnen. 
 
Heb jij het geluk nog wat gras over te hebben van de zomer? Hou dan goed het weer in de gaten: op koude, zonnige ochtenden is de fructaanindex van het gras erg hoog en lopen je paarden meer kans om hoef- of spierbevangen te raken. Op zulke dagen wacht je best tot de middag om de weide open te gooien. 
 
  

TIP #4: De drinkwaterchallenge  

De grootste winterchallenge voor veel paardenliefhebbers is het vorstvrij houden van de drinkbakken. Drinkautomaten moet je sowieso afsluiten en leeg laten lopen wanneer temperaturen onder nul voorspeld worden: niet alleen kan het water in de leidingen bevriezen, het systeem kan ook barsten omdat water uitzet tijdens het stollen en dan sta je voor grote kosten.
 
Heb je toegang tot elektriciteit in je stallen, dan is een verwarmde drinkbak een goede investering. Een sensor meet de watertemperatuur en zet een verwarmingselement aan wanneer het water kan gaan bevriezen. Heb je geen elektriciteit, geef je paarden dan een zo groot mogelijke drinkbak. Hoe meer water erin past, hoe minder kans dat al het water tegelijk dichtvriest. Check minstens twee keer per dag of je paarden nog bij het water kunnen en vul telkens bij met warm water om de nieuw gevormde ijslaag te doen smelten.
Paard eet van hooinet in de sneeuw
Geef je paard bij koude temperaturen continu toegang tot ruwvoer en zorg dat zijn drinkwater ijsvrij blijft

TIP #5: Pas je trainingen aan en doe eens wat anders met je paard  

Een lange wandeling met je paard in koude temperaturen betekent vaak bevroren vingers en tenen - tenzij je voor de verandering eens náást je paard meestapt. En nee, dat is écht geen gek gezicht! Op die manier kan je toch lekker bezig zijn met je paard, houden jullie je beiden lekker warm en leer je je paard eens op een andere manier kennen. 
 
Is het echt geen weer om een hond - euh paard - door te jagen? Ga dan lekker in de stal aan de slag met clickertraining. Heb je in de winter minder kans om te rijden, omdat de bak er te modderig bij ligt of omdat de paden bevroren zijn, dan heb je tijd zat om die dingen te trainen die er anders nooit van komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van medische training: leer je paard met de clicker om zijn tanden te tonen, een ontwormingsspuit leeg te eten of zich te laten vaccineren. Heb jij zo’n paard dat panisch is voor de spuitbus? Dan is nu hét moment om dat probleem aan te pakken, zodat je in de lente meteen kan wegrijden wanneer het insectenseizoen weer start! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen