Wat kan je zelf doen?
De meeste honden reageren lokaal op een steek: er treedt een milde zwelling op, die vaak gepaard gaat met een lichte pijn en irritatie. Na enkele uren verdwijnt deze zwelling ook weer – niets om je zorgen over te maken, dus! Vooral insectensteken op de neus, tong, keel of in de bek van je hond kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Merk je dat je hond veel last heeft van de steek? Probeer dan eens een koude icepack, gewikkeld in een handdoek, op de plaats van de wonde te houden. Meestal kan dit de pijn een beetje verminderen en de zwelling doen afnemen.
Controleer altijd of de angel niet is blijven zitten, wat bij bijen wel eens kan gebeuren. Als je merkt dat de angel nog in de huid van je hond zit, is het belangrijk dat je deze in zijn geheel tracht te verwijderen. Let op: gebruik hierbij nooit een pincet of tang, want zo zou je meer gif uit de angel kunnen drukken. De hoeveelheid gif bepaalt hoe ernstig de irritatie bij de hond is, dus dit moet je te allen koste vermijden. Probeer liever met je vingernagel of een bankkaart de angel voorzichtig uit de huid te ‘schrapen’.
Wanneer moet je naar de dierenarts?
- Zie je de angel niet? Dan zou het kunnen dat die onder de huid van je hond is blijven zitten. Ga in dat geval best niet zelf aan de slag, maar laat de angel deskundig verwijderen door je dierenarts.
- Net zoals bij mensen kunnen sommige honden allergisch reageren op een bijen- of wespensteek. De gestoken plaats wordt dan erg rood en pijnlijk en gaat behoorlijk zwellen. Als je hond niet tijdig wordt behandeld, kan hij in shock gaan of een epileptische aanval krijgen. Merk je een anafylactische reactie op – wordt je hond plots heel loom of beweegt hij net schokkerig? Ga dan zo snel mogelijk met je hond naar de dierenarts!
- Ook wanneer je hond gestoken is ter hoogte van de neus, keel of in de bek, neem je best zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Als de keel opzwelt na een wespen- of bijensteek, kan de luchtpijp smaller worden waardoor je hond moeilijker kan ademen.
- Zie je dat je hond wordt gestoken door een wesp of een bij, observeer hem dan goed. Als hij plots begint over te geven of een blauwe tong krijgt, is het dringend tijd voor actie! Ga in dat geval ook zo snel mogelijk naar je dierenarts.
Heb je een kat die gestoken werd door een bij of een wesp? Ook dan is het belangrijk om snel te handelen.