Eens het kwik boven de 25 graden klimt, daalt ons energiepeil gevoelig: we voelen ons loom en lusteloos, en hebben niet veel zin om in beweging te komen. Maar ook kippen kunnen last krijgen van de warmte, en zelfs bezwijken onder hittestress wanneer het kwik de pan uit swingt. Hoe kan jij het leven van je kakelende tantes wat aangenamer maken bij zomerse temperaturen?
 

Hoe reageren kippen op warm weer?

Terwijl wij op een warme dag gewoon een laagje kleren uitzwieren, moeten kippen andere manieren bedenken om af te koelen – hun verenjasje zit namelijk vastgegroeid aan hun huid. Om hun lichaam de nodige verfrissing te bieden, zal je daarom vaak zien dat ze hun vleugels uitspreiden en hun veren openzetten. Bovendien kunnen kippen niet zweten, dus proberen ze met hun bek open een beetje te hijgen om hun overtollige warmte kwijt te raken. En natuurlijk zoeken ze massaal de schaduw op om aan de verschroeiende stralen van de zon te ontsnappen. 
Haan spreidt vleugels uit
Deze haan spreidt zijn vleugels uit voor een beetje welgekomen verkoeling

Wat kan jij doen om je kippen te helpen?
 

Tip 1: Maak het hok hittebestendig

Wanneer er te veel kippen samen in een te klein hok zitten, dan stijgt de temperatuur in een mum van tijd. Zorg er dus zeker voor dat je kippenhok groot genoeg is, zodat de dieren niet te dicht op elkaar moeten zitten. Een halve vierkante meter per kip is zeker geen overbodige luxe, want ze moeten met gemak hun vleugels kunnen uitstrekken. Misschien kan je tijdens de écht warme dagen wat legnesten in openlucht, op een koele schaduwplek voorzien? Maak het kippenhok tijdens de zomermaanden ook wat vaker schoon, zodat ongewenste bezoekers geen kans krijgen.
 
Ook een goede ventilatie is echt van levensbelang. Een kip met hittestress kan snel in de problemen komen en bezwijken door hartstoornissen. Zet dus zeker een raampje open plaats gerust een ventilator aan de ingang, op zo’n manier dat de kippen niet in de tocht zitten. Je kan ook het dak af en toe natsproeien met de tuinslang. Het verdampende water onttrekt namelijk warmte aan het hok. Gebruik ook zeker geen plastic, doorzichtige golfplaten als dakbedekking, want dan krijg je een instant broeikaseffect! Een groendak daarentegen is een prima manier om de temperatuur in het hok te temperen.
 
 

Tip 2: Zorg voor schaduw

Een kippenren in de vlakke zon, dat is vragen om problemen. Creëer dus zeker voldoende beschutte plaatsen waar je kippen zich kunnen verschuilen voor de zon. Een kippenhok op poten biedt al meteen een fijne chill-out zone, maar ook elders in de ren kan je makkelijk schaduwrijke plekjes voorzien door houten afdakjes te timmeren, struiken of bomen te planten en creatief aan de slag te gaan met oude bloempotten of ander recupmateriaal. Let er wel steeds op dat er geen scherpe randjes of uitsteeksels aan zitten waar je kippen zich aan kunnen verwonden. Ook met een dekzeil en wat touw of een oude parasol creëer je in een wip een zonnescherm op kippenmaat.
Kip schuilt onder hok tegen de warmte
Door het hok op pootjes te zetten, creëer je meteen een koele schuilplek voor je kippen

Tip 3: Voorzie voldoende water

Je kippen voeren doe je best op de koelste momenten van de dag – ’s ochtends vroeg of ’s avonds na zonsondergang – en in beperkte mate. Verteren vraagt namelijk wel wat van een kip en produceert bovendien extra warmte. Belangrijker is het dat je kippen goed gehydrateerd blijven, want al hijgend verliest hun lichaam best wat vocht. En dat hebben ze onder meer nodig om eieren te kunnen aanmaken. Zorg dus dat ze dagelijks toegang hebben tot voldoende schoon en fris water, en plaats verschillende drinkbakjes verspreid over de hele ren. Zo heeft elke kip, ook degene onderaan de pikorde, steeds de kans om haar vochtpeil aan te vullen.
 
Gaan je kippen naar jouw gevoel niet vaak genoeg naar hun drinkbak? Dan kan het nodig zijn om hun nieuwsgierigheid wat te prikkelen. Dat kan je doen door een ijsjesslinger gemaakt van ingevroren fruit of groenten in de ren op te hangen, liefst op een hoogte waar ze een beetje moeite voor moeten doen. Zo hebben je kippen gelijk een leuke uitdaging en hou je ze wat in beweging. Ideaal om verveling te voorkomen!
 
 

Tip 4: Maak een stof- en voetbadje

Raar maar waar: ook zand tussen hun veren schudden, heeft een verkoelend effect op je kippen – op voorwaarde dat het stofbadje in de schaduw gelegen is, natuurlijk. Zorg ook dat het zand droog blijft, want van een modderbad zijn je kippen niet zo wild. De bedoeling is dat de fijne korreltjes makkelijk tussen de veren van je kippen door vallen en in één beweging allerlei ongedierte zoals bloedluizen wegvoeren van hun huid.
 
Kippen kunnen ook warmte verliezen langs hun poten. Daar kan je hen bij helpen door een voetbad in de ren te plaatsen. Zet een ondiepe schaal met water op een schaduwrijk plekje en leg er een baksteen in. Sommige kippen maken hun poten namelijk niet zo graag nat. De baksteen zuigt het water op en zal dus ook koelte afgeven wanneer de kip er bovenop gaat staan of zitten.
Bruine kip neemt stofbad in het zand
Zalig, zo’n verfrissend stofbadje in het koele zand!

Tip 5: Geef wat extra voedingssupplementen

Dit is hét moment om je kippen een kleine gezondheidsboost te geven. Met wat extra vitaminen die je aan het drinkwater toevoegt, kunnen ze bepaalde mineralen beter opnemen en staan ze wat kloeker op hun poten om de hitte te trotseren. 
 
Vind je het jammer dat je kippen wat minder eieren leggen tijdens de zomermaanden? Een paar druppeltjes ciderazijn in het drinkwater kunnen wonderen doen. Dit bevordert namelijk de opname van calcium, onmisbaar voor de aanmaak van de eierschalen!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen