Een pilletje aan je konijn geven? Da’s niet zo evident. Wanneer een konijn medicatie moet krijgen, zal dat daarom steeds in de vorm van een vloeistof gebeuren. Maar hoe doe je dat zonder het vertrouwen van je konijn te schaden? Konijnengedragsexpert Josine van De Nijnerij geeft enkele tips waarmee je de stress, die onvermijdelijk komt kijken bij het toedienen van medicatie, kan beperken.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een konijn vindt het nooit leuk om onder dwang vloeistoffen of voedsel toegediend te krijgen. Hou er dus rekening mee dat de band met je konijn – in het beste geval slechts tijdelijk – verstoord zal raken door de handelingen die nodig zijn om de medicatie te geven. Door dit echter op de juiste manier aan te pakken, vermijd je slechte ervaringen en eventuele trauma’s bij je konijn.
 
Opgelet: geef enkel medicatie aan je konijn na overleg met je dierenarts en ga nooit zomaar op eigen houtje aan de slag!
 
 

Kies voor een veilige locatie
 

  • Idealiter laat je jouw konijn met zijn vier pootjes op de grond zitten om hem medicatie toe te dienen. Dicht bij de grond voelt je konijn zich het meest op z’n gemak en zo kan hij ook niet per ongeluk vallen wanneer hij in paniek raakt en weg wil springen. In de praktijk is dit echter voor jezelf niet altijd even handig, omdat je dan moet bukken en misschien minder nauwkeurig kan werken. 
     
  • Je kan er ook voor kiezen om op ooghoogte te werken – de keukentafel of het aanrecht doen hier prima dienst toe. Zorg er dan wel voor dat je konijn goed afgeschermd is en niet te dicht bij de rand zit. Leg ook steeds een zachte handdoek, een dekentje of een antislipmat neer, zodat je konijn niet kan uitglijden. Je zal merken dat hij zich dan ook meteen een stuk comfortabeler voelt. 
Kleine konijntjes zitten samen op een oranje deken
Als je jouw konijn op een zacht dekentje zet, heeft hij meer grip met zijn pootjes
Je konijn medicatie toedienen, dat kan zowel binnen als in openlucht. Wil je het liever in de buitenren doen? Zorg dan wel dat er niet te veel prikkels en achtergrondgeluiden in de omgeving zijn die je konijn onrustig kunnen maken, zoals een hijgende hond die nieuwsgierig staat toe te kijken.
 
 

Zorg dat je konijn niet kan ontsnappen

 
Optie 1: Klem je konijn vriendelijk vast

Bij grotere konijnen raden we sowieso aan om er op je knieën bij te gaan zitten en het konijn zachtjes tussen je dijen te klemmen, met de kop naar voren. Zo kan hij niet naar opzij of naar achteren ontsnappen. Nu heb je je beide handen vrij en kan je over het konijn heen buigen om hem rustig de medicatie toe te dienen. 
 
Leg je konijn zeker niet op de rug! In sommige dierenartsenpraktijken wordt die methode nog steeds toegepast, maar dit is enorm beangstigend voor een konijn. 
 
 

Optie 2: Maak gebruik van een reismandje

Wil je je konijn toch liever op ooghoogte behandelen? Maak dan gebruik van zijn reismandje als een soort lift, om hem voorzichtig op je aanrecht of tafel te zetten. Uiteraard is het wenselijk dat je konijn op voorhand al heeft aangeleerd dat zijn reismandje een veilige haven is en dat hij er uit eigen beweging in gaat zitten. 
 
Kies voor een reismand waar de bovenkant af kan: zo hoef je je konijn niet onnodig op te tillen – wat je onderlinge relatie vaak beschadigt – en zit hij bovendien op een veilige, omrande en kleine oppervlakte waar hij niet zo makkelijk uit kan ontsnappen. Zo is de kans groter dat je succesvol de medicatie kan toedienen.
Konijn met hangoren zit op een reismandje in het gras
Als je je konijn op voorhand aangeleerd hebt om zelf in zijn reismandje te gaan zitten, kan je hem hier makkelijk mee op je werkblad zetten

Optie 3: Draai je konijn in een handdoek

Lukt het je niet om je konijn op een van de bovenstaande manieren te hanteren en blijft hij heftig tegenstribbelen? Dan is er nog een derde mogelijkheid, namelijk de ‘bunny burrito’ of ‘bunny wrap’. Behalve een grappige benaming is het ook een handige techniek om je konijn op een zachte manier op z’n plek te houden, zonder dat hij zich los kan wriemelen. 
 
Wanneer je de handdoek op de juiste manier om je konijn wikkelt, is alleen het hoofdje nog vrij en ziet je konijn er ook rustig en ontspannen uit. Heeft hij echter wijd opengesperde ogen? Dan heb je het verkeerd aangepakt … of moeten ze zeggen: ingepakt? Het voordeel van deze methode is dat je konijn zichzelf niet kan bezeren en jou ook niet kan krabben en verwonden.
 
Opgelet: sommige konijnen vinden een ‘bunny wrap’ net heel stresserend. Probeer dus altijd eerst de bovenstaande werkwijzen uit voor je je konijn in een handdoek ‘fixeert’. 
 
 

Zo dien je de medicatie toe  

 
1. Stel je konijn eerst gerust

Praat rustig tegen je konijn, aai hem zachtjes, laat zien wat je gaat doen ... Als je een goede band hebt met je konijn, kan je hem zo zachtjes voorbereiden op wat er gaat komen. Zorg eerst dat zijn ademhaling rustiger wordt, dat zijn oren rechtop staan en dat zijn oogjes en neusje niet meer opengesperd staan voor je met de medicatie aan de slag gaat.
 
 

2. Hou het kopje van je konijn zachtjes vast

Doe dit op een vriendelijke manier, zonder te knijpen. De meeste konijnen vinden het namelijk eng om medicatie te krijgen en kunnen gaan protesteren door met hun kop te schudden of te krabben. Dat maakt het voor jou extra moeilijk om de juiste plek te vinden waar je het tuitje best naar binnen duwt.
 
 

3. Stop het tuitje langs de zijkant in de mond van je konijn

Het spuitje moet vlak achter de snijtanden, in een schuine hoek naar binnen gaan. Zo vermijd je dat het tuitje van de spuit de snij- of stifttanden raakt, wat voor je konijn zelfs vervelender kan voelen dan het daadwerkelijke doorslikken van de medicatie, omdat die vaak wel een lekker smaakje heeft. De dierenarts geeft je normaal gesproken ook een tuitje mee dat is aangepast aan het formaat van je konijn.
Plaats het tuitje van de spuit vlak achter de snijtanden, zodat je de tanden niet raakt

4. Dien nooit meer dan één milliliter tegelijk toe

Check ook steeds of je wel degelijk een slikbeweging ziet. Het is heel belangrijk dat de medicatie niet deels langs de zijkant uit het mondje van je konijn loopt of uitgespuwd wordt, want dan weet je niet precies of je wel de juiste dosering gegeven hebt. 
 
 

5. Laat je konijn tussen meerdere doseringen even ontspannen

Trek het tuitje na één dosis even terug en laat je konijn los, voor je overgaat tot de volgende dosis. Zo kan hij even opnieuw tot rust komen.
 
 

6. Probeer zo snel mogelijk te werk te gaan

Hoe langer het allemaal duurt, hoe stressvoller het zowel voor jezelf als voor je konijn wordt. In het begin is het even zoeken naar de beste manier om de medicatie toe te dienen – het vergt namelijk wel wat handigheid. Bij je eerste pogingen is een ‘bunny wrap’ daarom vaak wel een goed idee, om de procedure niet langer dan nodig te laten duren.
 
 

7. Eindig met iets positiefs

Is je konijn niet te gestresseerd na de behandeling, dan kan je hem meteen een lekker brokje of een klein stukje appel voorschotelen. Neem hij het aan, dan is dit een teken dat hij zich goed genoeg voelt om te eten. Zo koppel je alsnog een positief gevoel aan een ervaring die je konijn over het algemeen toch als negatief ervaart, en zal je hem de volgende keer makkelijker kunnen overtuigen om mee te werken. Tot slot kan je je konijn weer rustig loslaten of in z’n reismandje laten stappen, zodat je hem weer op de begane grond en in zijn vertrouwde omgeving kan zetten.
 
 
Hier gingen we er even gemakshalve van uit dat je de medicatie via de mond van het konijn moet toedienen. Heeft je konijn echter oordruppels nodig? Dan volg je dezelfde stappen en vervang je stap 3 en 4 door het indruppelen van de vloeistof, zo ver mogelijk in het oor, waarna je het oor meteen even zachtjes masseert. Vanuit een natuurlijke reflex zal je konijn immers met zijn kop gaan schudden en zo voorkom je dat alle druppeltjes er meteen weer uitvliegen.
Konijn krijgt oordruppels toegediend door dierenarts
Na het toedienen van oordruppels moet je het oor altijd eventjes masseren, zodat de druppeltjes lang genoeg blijven zitten

Wat als je konijn blijft weigeren?

Stel dat je konijn heel erg blijft tegensputteren, dan kan dit betekenen dat zijn buik al zo vol zit, dat hij niks meer binnen wil krijgen. Voel dus eerst even aan de buik van je konijn: is hij opgeblazen of hoor je klotsgeluiden wanneer je hem laat bewegen? Doe dan even navraag bij je dierenarts, want mogelijk is er in dat geval meer aan de hand, waardoor het dier protesteert en zijn medicatie weigert in te nemen.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen