Zoet of zout?
Zoetwatervissen zijn het populairst als huisdier. Omdat je een groot aantal soorten in leidingwater kan houden, worden zoetwatervissen vaak als ‘gemakkelijke’ vissen beschouwd. Zeevissen of zoutwatervissen hebben een aquarium nodig met een zeer specifieke watersamenstelling en aangepaste filtering. Daarom zijn zoutwatervissen eerder geschikt voor ervaren aquariumhouders.Voldoende ruimte?
Hou er rekening mee als je een aquarium koopt dat sommige vissen meer ruimte nodig hebben dan andere. Een vuistregel is dat een vis zeker een afstand gelijk aan tien keer zijn uiteindelijke lengte moet kunnen zwemmen. Afhankelijk van de vissoort kan dat meer of minder zijn. Zo hebben territoriale of actieve vissen meer plek nodig dan vreedzame of trage zwemmers.Zorg dat je vis zeker een afstand gelijk aan tien keer zijn uiteindelijke lengte kan zwemmen.
Warm of koud(er)?
De meeste tropische vissen hebben het graag lekker warm bij temperaturen van 22-26 °C. Voor deze zwemmers is een aquarium met ingebouwde thermostaat ideaal. Zo blijft het aquariumwater automatisch op de juiste temperatuur. Verschillende subtropische vissen verkiezen iets lagere temperaturen, 18-22 °C, kamertemperatuur dus. Koudwatervissen, zoals de goudvis, verdragen geen hoge temperaturen. Bij warm weer zal je mogelijk koeling moeten voorzien.Veel of weinig decoratie?
De inrichting van je aquarium wordt bepaald door je eigen smaak, maar vooral ook door de behoeften van je vissen. Sommige soorten verstoppen zich graag onder zand, andere vissen gebruiken kiezels om hun eieren in te leggen. Heb je vooral vissen die van veel licht houden, hou het dan bij randbeplanting. Guppy’s en zwaarddragers houden dan weer van een redelijk begroeid aquarium met voldoende schuilmogelijkheden.Extra tip: koop altijd eerst een aquarium en dan pas je vissen. Elk aquarium heeft een opstartfase nodig van één tot twee weken om zo uit te groeien tot een optimale biotoop voor de nieuwe bewoners.
Wist je dat er veel aquariumclubs bestaan? Steek daar je licht eens op voor nog meer tips!
Wist je dat er veel aquariumclubs bestaan? Steek daar je licht eens op voor nog meer tips!