De heerlijke geur van een hondendrol
Honden hebben een fantastisch reukvermogen en zien de wereld eerder in geuren dan in kleuren. In hun bek hebben ze zelfs een speciaal orgaantje, het orgaan van Jacobson, dat in staat is om geurhormonen of feromonen op te vangen. Die stofjes worden o.a. afgegeven door de anaalklieren tijdens het draaien van een verse hondendrol. Wij kunnen ons niet voorstellen wat feromonen allemaal kunnen vertellen over hun eigenaar: wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat hun geslacht is, maar ook hoe gezond ze zijn en hoe ze zich voelen. Dat maakt dat keutels eigenlijk de visitekaartjes zijn van je hond. En wanneer hij andere keutels besnuffelt, is hij eigenlijk zijn Facebookberichten aan het checken! Soms zie je honden zelfs klappertanden tijdens het snuffelen: zo laten ze extra veel lucht langs het orgaan van Jacobson stromen. Vaak zie je dat gedrag bij reuen die een interessant teefje op het spoor zijn.
Wat is er zo boeiend aan een hondenkont?
Die interessante geurtjes blijven natuurlijk ook hangen aan de derrière van je hond en dat is wat zo uitgebreid besnuffeld wordt tijdens de begroeting met een andere hond. Met de neus onder elkaars staart peilen ze naar de andere partij, vooraleer ze weer overgaan tot de orde van de dag. Je vindt het misschien een vies idee, die lieve hondensnoet die jou straks een zoen komt geven bij het poepgaatje van een vreemdeling ... Toch is het beter om honden rustig de tijd te geven elkaar te leren kennen op deze intieme manier. Even snuffelen geeft hen rust in het hoofd en zorgt voor een betere kennismaking. Het liefst gebeuren zulke ontmoetingen terwijl beide honden los zijn, zodat ze hun volledige repertoire aan lichaamstaal kunnen gebruiken en zich kunnen terugtrekken wanneer ze dat nodig achten. Behoort een aangelijnde snuffelsessie tot de enige mogelijkheid, laat de leiband dan doorhangen (hou hem zeker niet strak) en geef de honden de ruimte om om elkaar heen te lopen.
Opgelet: doe dit enkel met honden die in het verleden bewezen hebben dat ze geen problemen hebben met soortgenoten. Verzeker je ervan dat de andere hond akkoord is met de kennismaking en laat je grote Duitse dog niet op die bange chihuahua af vliegen. Sowieso geldt: als een hond het niet leuk vindt, moet de andere hond ruimte geven. Dus probeert de andere hond zich uit de voeten te maken, dan is het tijd om de jouwe terug te roepen!