Een konijn dat het hoofd scheef houdt, doet dat niet om sympathie op te wekken zoals honden en katten dat wel eens doen. Een ‘head tilt’ bij konijnen is zonder uitzondering het gevolg van een onderliggende kwaal, die zo ernstig kan worden dat het konijn helemaal omvalt. Wanneer dierenarts Tom van Trigenio zo’n diertje over de vloer krijgt, doet hij er in eerste instantie alles aan om de precieze oorzaak te ontdekken. 

Oorzaak 1: Middenoorontsteking 

Bij een middenoorontsteking hebben bacteriën het middenoor - een gedeelte van het gehoororgaan dat je aan de buitenkant niet ziet - aangetast. Door de druk die ontstaat op het trommelvlies, heeft je konijn veel pijn. In een poging de pus uit zijn oor te krijgen, gaat het dier overmatig krabben en schudden. Vaak hoort een scheve hoofdhouding bij deze aandoening. Wanneer ook de zenuw in het middenoor beschadigd raakt, ontstaat daarbovenop een aangezichtsverlamming: het konijn kan niet meer met het oog knipperen en zijn lipje gaat wat doorhangen. 
 
Afhankelijk van de zijde waar deze symptomen optreden, is het middenoor aan de linker- of rechterkant aangetast. Om zeker te zijn dat het dier lijdt aan een middenoorontsteking, kan de dierenarts een röntgenfoto of een CT-scan maken. Wanneer het oor vol pus ziet, zie je dat meteen en kan je een antibioticakuur opstarten. Soms is de ontsteking zo zwaar, dat het oor via een operatie weer schoongemaakt moet worden. Dat is echter een zware en pijnlijke ingreep die je kan vermijden door tijdig bij de dierenarts langs te gaan.  
 
 

Oorzaak 2: Parasitaire infectie met E. cuniculi 

Een ziekte waar elke konijnenhouder wel eens van gehoord is, is de parasiet E. cuniculi. Die werkt in eerste instantie in op de nieren, maar veroorzaakt ook verschillende problemen ter hoogte van het zenuwstelsel. Eén van de opvallendste kenmerken daarbij is een scheve kopstand, die een voorbode kan zijn van omrollen en omvallen. De E. cuniculi-parasiet zorgt er soms ook voor dat konijnen met één van de achterpoten gaan slepen. 
 
Een bloedonderzoek is nodig om antilichamen tegen de parasiet op te sporen. Daarbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat heel wat konijnen (ooit) besmet waren zonder ziek te worden. Tegenwoordig is ook een PCR-test op de markt die de parasiet in de urine van een konijn kan opsporen. Dat is trouwens de manier waarop konijnen besmet raken: via de urine van andere konijnen. Zelfs wanneer je gaat wildplukken voor je huisdieren, kan je zo ongemerkt deze parasiet mee binnenbrengen! De behandeling gebeurt via een antiparasitair middel, maar vormt geen garantie op een konijn dat het hoofd voortaan weer netjes rechtop houdt. 
 
 

Oorzaak 3: Oormijt

De meest courante symptomen van oormijt bij konijnen zijn schudden met het hoofd en krabben achter de oren, maar af en toe houden aangetaste konijnen ook het hoofd scheef. De dierenarts kan de diagnose redelijk makkelijk stellen door (eventueel met een oorkijker) in het oor te kijken. Met een druppelpipetje dat je aanbrengt in de nek, en een herhaling na 4 weken, kan oormijt succesvol behandeld worden.  
 
 

Oorzaak 4: Herseninfarct of hersenbloeding 

Het komt niet vaak voor bij konijnen, maar heel af en toe kan een herseninfarct, beroerte of hersenbloeding (eventueel door trauma) een scheve kopstand veroorzaken. Dat komt omdat een deel van de hersenen aangetast is, waardoor verlammingsverschijnselen ontstaan. Een konijn dat een herseninfarct kreeg, moet voldoende rust krijgen en wordt ondersteund met pijnstillers en ontstekingsremmers. Daarna is het afwachten in welke mate de hersenfunctie aangetast is. 
 
 

Oorzaak 5: Hersenschudding  

Tenslotte kan een konijn ook een flinke hersenschudding oplopen wanneer het bijvoorbeeld op z’n kop gevallen is. Dat gebeurt wel eens wanneer kinderen hen ongewild uit hun armen laten glippen, al durven ze dat niet altijd openlijk toegeven. Ben je je ervan bewust dat je konijn een lelijke val maakte en houdt het zijn hoofd scheef? Dan kan je je konijn enkele dagen laten uitrusten in een donkere omgeving om weer bij zijn positieven te komen. Ondersteuning met een ontstekingsremmer is daarbij aangeraden.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen