Er zijn grote en kleine kippen, rustige en actieve, eileggers en sierkippen, hoogvliegers en laag-bij-de-grond-pikkers .... Kies een kip die bij jouw gezin en situatie past. In dit overzicht zetten we de populairste kippenrassen op een rij. 

Gewone legkip

Hiermee bedoelen we geen echt kippenras, maar de ‘standaardkip’ die ook in de landbouw als eilegger ingezet wordt. De meeste legkippen zijn bruin en leggen bruine eieren, net zoals de minder voorkomende zwarte legkippen. Andere legkippen zijn wit en leggen witte eieren. Deze kippen zijn rustig en makkelijk tam te maken. Vaak worden ze niet erg oud, maar ze leggen wel bijna dagelijks een ei (300 per jaar). 
 

Zijdehoen

Ook het zijdehoen is een aanhankelijk ras en haar zachte uiterlijk maakt haar nog meer knuffelbaar. Dit ras is afkomstig uit China en is erg populair bij kinderen. Het zijdehoen komt voornamelijk voor in het bruin, zwart en wit, maar ook andere kleuren zijn mogelijk. Het zijdehoen legt een honderdtal eieren per jaar en wordt regelmatig broeds. 
Legkippen op weide
Legkippen
Drie zijdehoenders op een stok
Zijdehoenders 

Brakel hoen

Dit is het bekendste Vlaamse kippenras. Het Brakel hoen is dan ook perfect aangepast aan een leven in ons kwakkelklimaat. De kippen zijn echte scharrelaars en vliegen op wanneer ze opgeschrikt worden. Een hoge omheining is dan ook een must voor deze pittige vogels. Dit ras legt ongeveer 200 eieren per jaar en wordt zelden broeds. 
 

Leghorn

De leghorn is een echte legkip, afkomstig uit het Italiaanse Livorno, maar met lokale varianten in o.a. Nederland, Engeland en de Verenigde Staten. De witte leghorns leggen het meeste en de grootste eieren. Een kanttekening bij dit ras is dat ze minder snel tam worden en dat hun kammen in de winter beschermd moeten worden tegen bevriezing. 
Brakel hoen
Brakel hoen
Leghorn
Leghorn

Cochin

De cochin lijkt wel een kip op wielen, want haar poten zijn onzichtbaar verstopt onder haar rijke verenkleed. Deze forse kip is een streling voor het oog en komt voor in allerlei kleuren. Ze is erg geschikt voor gezinnen met kinderen door haar tamme karakter. Bovendien legt ze een flink aantal eieren: gemiddeld 170 per jaar. De echte cochin weegt tot 5 kg, maar in België zie je vooral de cochin krielkip. 
 

Brahma

Ook de Indische brahma-kip is een uit de kluiten gewassen vogel die wat hoger op de poten staat dan de cochin. Door haar donzige bevedering is ze iets gevoeliger aan luizen. De brahma is makkelijk handtam te krijgen en is zo een verrijking voor je tuin. Haar eieren zijn eerder aan de kleine kant voor zo’n groot ras, maar je krijgt er wel zo’n 150 per jaar. 
 
Cochin
Cochin
Brahma
Brahma

Serama

Aan de andere kant van het spectrum heb je de Serama, een klein ras dat erg op zijn mensen gesteld is. Het is geen beautyqueen, want daar is ze niet op geselecteerd. Meer nog: ze is gefokt als een echte gezinskip. Verwacht niet te veel eieren van haar, want deze kip blinkt vooral uit in haar people skills. 
 

Wyandotte 

Deze kip heeft een dik verenpak en is daarom niet beducht voor strenge winters. De wyandotte legt een mooi aantal van 200 eieren per jaar, maar wordt soms meermaals in één legseizoen broeds. Daartegenover staat wel dat ze een makkelijk karakter heeft: niet opvliegend (letterlijk en figuurlijk), snel tam en vriendelijk van aard. 
 
Serama
Serama
Wyandotte
Wyandotte

Chabo

De Japanse kriel of Chabo is een echte eyecatcher in je kippenhok. Met haar korte poten sleept ze haar buik haast over de grond, terwijl ze haar opvallende staart parmantig in de lucht steekt. Ze is prima geschikt voor een kleine stadstuin, omdat ze weinig ruimte nodig heeft. Voorzie wel wat schuilplekjes in de vorm van lage struiken, want ze kan zich bij gevaar niet snel uit de voeten maken. Misschien moet je je kippenhok ook aanpassen met lagere zitstokken. Chabo's zijn kindvriendelijke krielkippen die kleine, haast ronde eieren leggen.  
 

Mechels hoen

Men noemt deze kip ook wel eens de ‘Mechelse koekoek’, maar officieel luistert ze naar de naam ‘Mechels hoen’. Met koekoek wordt één van de kleurslagen bedoeld waarin het ras voorkomt: een zwart-wit patroon dat het dier een grijs uiterlijk geeft. Het Mechels hoen is een groot kippenras dat ook wel eens in de pot belandt. Maar dit veelzijdige ras levert ook gemiddeld 150 eieren per jaar op. 
Chabo
Chabo
Mechels hoen
Mechels hoen

Ko-shamo

De naam van dit opvallende kippenras is Japans voor ‘kleine vechtersbaas’. Het is een extreem actief ras dat graag de boel op stelten zet - niet geschikt voor kinderen die een knuffelkip willen. De ko-shamo heeft erg weinig veren en moet in de winter beschermd worden tegen de kou met een goed geïsoleerd hok. 
 

Araucana

Nog zo’n brok levendigheid vind je terug bij de araucana, een Zuid-Amerikaans kippenras dat nauw verwant is aan vechthoenders - zoals aan haar rechtopstaande houding te zien is. Haar eieren hebben een dikke, groenblauwe schaal en daarvan krijg je er jaarlijks 180 voorgeschoteld. Zorg wel voor een goede omheining, want de araucana is een notoire vliegkunstenaar die liefst van al in een boom slaapt. Opvallend detail: sommige araucana’s hebben geen staart. 
Ko-shamo
Ko-shamo
Araucana
Araucana

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen