Wat is dementie bij honden?
Driekwart van de ‘oudere’ honden verandert van gedrag, volgens hun eigenaars. Maar dat is niet altijd een gevolg van dementie, of zoals dierenartsen het syndroom noemen: ‘cognitieve caniene dysfunctie’ (CCD). Gedragsveranderingen kunnen ook optreden omdat je hond met het ouder worden pijn krijgt aan zijn gewrichten, moeilijker hoort of ziet, en sneller buiten adem is. Veel honden zijn rustiger en milder op hun oude dag, wat perfect te verklaren is door het normale verouderingsproces.Van dementie of CCD spreken we pas wanneer er zich veranderingen voordoen binnenin de hersenen. Net zoals bij mensen met dementie, vormen er zich in de hondenhersenen zogenaamde ‘plaques’: opeenhopingen van eiwitten die het normaal functioneren van de hersenen tegengaan. Er kunnen echter nog andere oorzaken zijn die dementie doen ontstaan, zoals slecht werkende mitochondrieën (energiefabriekjes in cellen), vermindering van het hersenvolume en oxidatieve stress in de neuronen.
Welke honden krijgen last van dementie?
Tegenwoordig komt CCD vaker voor bij honden. Dat komt omdat onze honden gemiddeld ouder worden en vaker een hoge leeftijd bereiken. Die positieve tendens hebben we enerzijds te danken aan meer diergeneeskundige mogelijkheden en anderzijds aan de bereidheid van eigenaars om ernstig zieke honden te laten behandelen met dure methodes.Bij honden die 11 of 12 jaar oud zijn, ontwikkelt ongeveer 28% dementie. Bij 15- en 16-jarigen loopt dat getal op tot 68%. Eens de eerste symptomen vastgesteld worden, verloopt de ziekte bij honden veel sneller dan bij mensen. Een half jaar na de diagnose van milde symptomen vertoont 24% van de honden reeds matige symptomen.
Waarschijnlijk zijn er meer mentaal zieke honden dan hierboven beschreven, omdat het syndroom niet altijd opgemerkt wordt. Of bepaalde rassen, geslachten of formaten meer risico lopen, kunnen wetenschappers nog niet met zekerheid zeggen.
Welke symptomen horen bij honden met dementie?
De achteruitgang van de hersenen heeft een invloed op de manier waarop honden leren, hun geheugen, bewustzijn en de manier waarop ze de wereld om zich heen beleven. De exacte symptomen worden door dierenartsen vaak samengevat met de letters DISHA:- Desoriëntatie: de hond komt verward over en weet zich moeilijk te bewegen in de omgeving. Hij staart naar de muur, vindt de deur niet, kan zijn eetkom niet vinden, komt vast te zitten …
- Interactieverandering: de hond heeft minder aandacht voor zijn huisgenoten en komt je niet meer begroeten bij het thuiskomen. Sommige honden worden minder sociaal en zijn snel geïrriteerd, terwijl andere juist extra aanhankelijk worden.
- Slaapwaakverandering: het dag- en nachtritme van de hond raakt omgekeerd. Overdag slaapt hij en ‘s nachts is hij rusteloos.
- Huisvervuiling: de hond wordt onzindelijk en plast/ontlast zich in huis. Hij geeft niet meer aan wanneer hij dringend moet of gaat naar buiten, draait zich om en plast binnen.
- Activiteitsverandering: de hond vertoont gedrag dat hij vroeger niet deed, zoals aan voorwerpen likken, meer of sneller eten, in de lucht happen, dwangmatig blaffen …
Behalve bovenstaande symptomen, zijn er echter nog meer gedragsveranderingen mogelijk:
- Angstverhoging: de hond wordt bang van zaken die hij vroeger leuk vond, blaft bij geluiden of wil niet meer alleen blijven.
- Afname in zelfverzorging
- Veranderde eetlust
- Minder reactie op prikkels: de hond is minder onderzoekend, heeft geen interesse meer in spel en activiteiten, geeft een depressieve indruk.
- Minder leervermogen en geheugen: de hond kent de aangeleerde taken niet meer of reageert niet meer wanneer hem iets gevraagd wordt. Nieuwe dingen leren wordt erg moeilijk.
Hoe help je je hond met dementie?
Overleg met je dierenarts op welke manieren je je hond kan ondersteunen met medicatie. Zulke geneesmiddelen keren de ziekte niet om, maar kunnen de vooruitgang vertragen en de symptomen milderen.Daarnaast zijn er ook enkele dingen die je zelf kan doen:
- Dieet aanpassen
Er bestaan speciale voeders die de hersenen van je hond kunnen ondersteunen. Daarnaast kan je ook supplementen geven die goede resultaten opleveren. Honden met dementie hebben vaak een tekort aan vitamine E, waardoor oxidatieve stress optreedt in de hersenen. Het extra toevoegen van vitamine E en antioxidanten zoals vitamine C kunnen daarom een positieve invloed hebben op het ziekteverloop. Daarnaast hebben ook vitamine B, bèta-caroteen, selenium en L-carnitine een goede invloed op demente honden. Behalve in de vorm van supplementen, zijn deze honden ook gebaat met af en toe een stukje groente of fruit.Ook omega-3 vetzuren zijn weldadig voor de hersenen. Ze zijn zelfs noodzakelijk voor een normale functie van de hersencel en men ziet vaak tekorten bij oudere patiënten. Extra omegavetzuren bevorderen de celwandgezondheid en kan je bijvoorbeeld geven in de vorm van zalmolie.