Drinkt je kat plots veel water? Daar heeft ze zo haar redenen voor! Hier vind je de meest voorkomende oorzaken van een drukbezochte waterbak.
 
Een kat drinkt dagelijks gemiddeld 50 ml water per kg lichaamsgewicht. De meeste katteneigenaars meten dit natuurlijk niet exact af, maar hou de drankopname van je kat toch goed in de gaten. Te veel (of te weinig) drinken kan een belangrijke hint zijn voor het opsporen van medische aandoeningen. Denk aan nierproblemen of suikerziekte.
 
 

1. Nierproblemen

Nierproblemen kunnen geleidelijk aan maar ook heel plots opduiken en hebben vaak ernstige gevolgen. Door beschadigd nierweefsel krijgt je kat ongeconcentreerde urine en dus meer vochtverlies. Door dit verlies van vocht gaat je kat meer drinken en vervolgens meer plassen.
 


2. Suikerziekte of diabetes

Suikerziekte of diabetes melitus komt vaker voor bij katten met overgewicht, maar dit is niet altijd het geval. Als een kat een teveel aan suiker in haar bloed heeft, komt een deel hiervan terecht in de urine. De suikermoleculen trekken vervolgens nog meer vocht aan. Om gehydrateerd te blijven, gaat je kat meer drinken en bijgevolg weer meer plassen. Wil je weten of je kat diabeet is? Laat dan een bloedproef bij de dierenarts afnemen. Hoe sneller je erbij bent, hoe minder de kans op ernstige gevolgen.
 


3. Te actieve schildklier

Als haar schildklier te hard werkt, ook wel hyperthyreoïdie genoemd, wordt je kat extra dorstig en vaak ook hongerig. Merk je een toegenomen appetijt op, dan is het verstandig om de schildklier te laten controleren.
 


4. Voorkeur voor stromend water

Gelukkig hoeft het meer drinken van je favoriete kat niet altijd een ernstige reden te hebben. Sommige katten hebben het niet zo begrepen op stilstaand water. Heb jij een kat die klaarstaat aan de spoelbak zodra je de kraan opendraait? Dan is de kans groot dat haar voorkeur gewoon uitgaat naar stromend water.

5. Soort voeding

Ben je onlangs van kattenvoeding veranderd? Katten die natvoeding gewend zijn en het nu met droogvoeding moeten stellen, gaan hun vocht elders zoeken. Ook katten die brokjes gewend zijn, zal je hierdoor sneller aan hun drinkbak zien zitten.
 


6. Plaats van de drinkbak

Katten vinden het niet leuk wanneer hun drinkbak naast hun voederbak of op een geurende of lawaaierige plaats staat. Plaats beide dus minstens twee meter uit elkaar. De drinkbak op een andere plaats zetten en/of op meerdere plekken in huis, zal ervoor zorgen dat katten meer gaan drinken.
 


7. Warmte

Wanneer jouw kat plots erg veel drinkt, denk dan ook even aan haar omgevingstemperatuur. Is het hartje zomer of staat je verwarming hoog? Dan zal je kat sneller dorstig worden. Ook katten die veel bewegen, zullen automatisch meer drinken. Geen paniek, dit is volstrekt normaal, maar zorg wel steeds voor voldoende vers drinkwater!

Opgelet! Te veel drinken kan inderdaad wijzen op een medisch probleem, maar ook te weinig drinken is niet goed. Hierdoor kunnen katten eveneens kwaaltjes ontwikkelen. Wil je weten of je kat tekenen van uitdroging vertoont? Til dan de huid aan de zijkant van haar borstkas op en laat terug los. Als de huid niet meteen terug in de plooi valt, is je kat waarschijnlijk uitgedroogd. Contacteer in dat geval zeker je dierenarts.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen