Heb je voldoende plaats, mag je hond actief deel uitmaken van je gezin en wil je liefde en bescherming in de plaats krijgen? Dan is deze hond met zijn typische handelsmerk op de rug misschien wel iets voor jou!

Oorsprong – waar komt de Rhodesian ridgeback vandaan?

De Rhodesian ridgeback of (Rhodesische) pronkrug in het Nederlands komt uit de voormalige regio Rhodesië die overeenkomt met het huidige Zimbabwe. Aangezien de voorouders van het ras uit Zuid-Afrika komen, wordt de oorsprong ook daar officieel gelegd. Onder invloed van de blanke immigranten werd het ras gekruist met onder andere Duitse doggen, windhonden en terriërs. Zo kwam men tot het ras zoals we het vandaag kennen. Het bestaan van het ras gaat terug naar de 16de eeuw, maar pas in 1922 werd in Zimbabwe de rassenstandaard vastgelegd. Aan die standaard is zo goed als niets veranderd doorheen de jaren. In 1955 werd de Rhodesian ridgeback ook in de Verenigde Staten erkend als ras door de American Kennel Club.

Zowel in Zuid-Afrika als Zimbabwe werd de pronkrug oorspronkelijk gefokt om gezinnen te beschermen en te jagen op wild waaronder leeuwen. Vandaar zijn bijnaam: ‘de Afrikaanse leeuwenhond’. Naast zijn beschermende karakter werd de hond ook gebruikt als gezelschapshond voor gezinnen. De hond werd als het ware populair omdat hij van alle markten thuis is.

 
 
Uiterlijk – van waar komt ‘de ridge’ op de rug van een Rhodesian ridgeback?

Waar de Rhodesian ridgeback of pronkrug mee uitblinkt, is – zoals de naam zegt – absoluut de pronk of ridge op zijn rug. Het merkteken is een strook waarop het haar in de tegenovergestelde richting groeit. De streep begint net achter de toppen van de schouderbladen en gaat door tot net voor de heupen. Bij de schouderbladen is er een soort van cirkel, genaamd de box, gevormd. Aan het einde van de box liggen er twee symmetrische kruinen (ook wel 'kronen' of 'crowns' genoemd) recht tegenover elkaar. De box kan veel verschillende vormen aannemen, maar de kronen zijn een steeds terugkerend element. Onder de kronen is de streep ongeveer 5 centimeter breed tot deze helemaal onderaan eindigt in een punt. Er wordt veel waarde gehecht aan deze ridge, hoewel die eigenlijk geen belang heeft naast het uiterlijk. De ridge is altijd van bij de geboorte aanwezig en kan dus niet nog later verschijnen.

Natuurlijk beperken de kwaliteiten van de hond zich niet tot de ridge alleen. De Rhodesian ridgeback is zeer atletisch en sportief gebouwd. Hij is gespierd en ziet er zowel lenig als sterk uit. Door zijn soepele lichaamsbouw heeft de hond een groot uithoudingsvermogen.

De vachtkleur kan gaan van tarwekleurig tot roodbruin. Daarnaast zijn er enkele witte elementen mogelijk op de borst en tenen. De standaard zegt wel dat dit wit niet te overvloedig aanwezig mag zijn, ook op de buik of boven de tenen is dit niet wenselijk. De kleur van de neus kan ook variëren. Deze kan ofwel zwart, bruin of leverkleurig zijn. Ook binnen de leverkleur zijn er enkele varianten mogelijk.

De Rhodesian Ridgeback
De ridge van een Rhodesian ridgeback

Grootte en gewicht – hoe groot en hoe zwaar wordt een ridgeback?

Een reu heeft gemiddeld een schofthoogte tussen de 60 en 70 centimeter en weegt ongeveer 36 à 40 kilogram.
Een teefje wordt gemiddeld tussen de 60 en 65 centimeter groot en weegt ongeveer 29 à 32 kilogram.

 
 
Karakter – een beschermende, af en toe terughoudende maar vooral vriendelijke persoonlijkheid

De pronkrug is een waakhond van nature en reageert daarom snel als hij iets vreemds opmerkt. Hij is alert, maar dit wil niet zeggen dat hij 24 op 24 uur als een wachter bij de deur zal staan. Ridgebacks houden ook enorm van rust en worden zelfs vaak als lui bestempeld … tenminste als ze in huis zijn. In de buitenlucht houden ze enorm van springen, rennen en soms zelfs zwemmen. Heb je een prima verzorgde tuin met allerlei mooie bloemen? Dan is een ridgeback misschien niet ideaal voor jou. Een kat in de buurt vormt doorgaans geen probleem wanneer ze samen zijn opgegroeid, maar met vreemde katten is het een ander verhaal … Een ridgeback zou er weleens achteraan durven te springen. Springen kunnen ze net heel goed, daarom is een hoog hek in de tuin een absolute must!

De ridgeback is heel aangenaam gezelschap. Hij heeft een groot inlevingsvermogen en is heel gevoelig. Een negatieve ervaring kan hem voor de rest van zijn leven achtervolgen. Wanneer hij zich goed voelt bij een gezin, beschouwt hij zichzelf als een volwaardig lid. Het is ook nodig hem actief te betrekken bij het gezinsleven, zodat hij zich gewaardeerd en welkom voelt. Tegen vreemden kan de pronkrug echter een tikkeltje gereserveerd overkomen. Dit komt door zijn zelfstandigheid en hoge eigenwaarde, maar wanneer mensen – en andere dieren – hem beter leren kennen, zullen ze snel kennismaken met zijn meer sociale kant. Blaffen doet hij niet snel, tenzij hij een dreiging voor zijn baasje ziet. Hij kan goed met andere honden om, maar het is niet het beste idee om verschillende reuen samen te houden. Met kleine kindjes blijft het wel oppassen. De ridgeback kan wel goed met kinderen om, maar tijdens het spelen zou hij hen wel eens per ongeluk omver kunnen lopen! 

Van al dat spelen wordt je viervoeter natuurlijk moe en slapen doet hij met veel plezier. Hij houdt van een knusse plek met zachte dekens, zoals bijvoorbeeld de sofa. Wil je hem van de sofa houden, dan zal je consequent moeten zijn. Door zijn eigenzinnige karakter, durft de ridgeback weleens zelf de lakens uitdelen als hij onzekerheid bij z'n baas voelt. Daarom is dit ras niet aan te raden aan onervaren hondeneigenaars. Ze zeggen wel eens 'hij moet weten wie de baas is', maar toch moet dit altijd met geduld, respect en op een zachte vriendelijke toon gebeuren. Enkel dan krijg je respect en liefde terug. De ridgeback behandelt mensen op dezelfde manier als zij hem behandelen en is daarom niet voor iedereen geschikt. Maar wanneer je erin slaagt een band op te bouwen, is deze absoluut voor altijd!

 
 
Verzorging – de simpele verzorging van een ridgeback

De vacht heeft weinig verzorging nodig doordat ze kort en plat is. Af en toe een borstelbeurt is ruim voldoende. Ook heeft de Rhodesian ridgeback geen bepaalde ruiperiode. Wel verliest hij het hele jaar door haren die makkelijk blijven liggen op zetels en kledij. Een ridgeback krijgt het snel koud door zijn dunne vacht en daarom is het nodig ervoor te zorgen dat hij het zeker tijdens de winter nooit te koud heeft. Tijdens het wandelen is een hondenjas dan een goede optie.

 
 
Voeding en beweging – wat is een goede balans?

Over de voeding

De ridgeback kan een voeding met hoog vleesgehalte gebruiken. Ook is natvoer aan te raden omwille van het hogere vochtgehalte, een pronkrug kan namelijk weleens vergeten voldoende te drinken. De calorie-inname moet wel in het oog gehouden worden aangezien het ras vatbaar is voor zwaarlijvigheid. Na het eten doet de ridgeback graag een dutje, de wandeling heeft dus best al plaatsgevonden voor het eten.
 
 

Over de beweging

Ridgebacks hebben veel beweging nodig. Daarom is het nuttig om thuis ook voldoende plaats te hebben. Het jachtinstinct is zeker aanwezig in een pronkrug en daarom vindt hij het ook leuk speurtochten te maken. Bij nog niet volgroeide ridgebacks hoeven dit echter geen al te lange en zware wandelingen te zijn, zij hebben reeds een groot deel van hun kracht en energie nodig voor de ontwikkeling van hun spieren en botten.

 
 
Kwaaltjes en levensverwachting

Kwaaltjes en ziektes

In het algemeen hebben ridgebacks een goed afweersysteem en kunnen ze zeker tegen een stootje. Ziektes waar de ridgeback wel vatbaar voor is door zijn lichaamsbouw, zijn elleboogdysplasie (ED) en dermoïd sinus. ED is een verzamelnaam van enkele afwijkingen aan de elleboog. Dermoïd sinus kan in verschillende types voorkomen, maar het komt erop neer dat een kanaaltje dat begint aan de huidoppervlakte en doorgaat tot diep in de huid, verstopt raakt met in het ergste geval verlamming tot gevolg. Een jaarlijkse controle bij de dierenarts is dus zeker aan te raden!
 

Levensverwachting

Een Rhodesian ridgeback wordt gemiddeld tussen 10 en 13 jaar oud

Puppy van een Rhodesian ridgeback
Een puppy van een Rhodesian ridgeback

Waarop moet ik letten wanneer ik een Rhodesian ridgeback aankoop?

Een goede fokker heeft het beste met zijn dieren voor en doet er alles aan om jouw een geschikte en gezonde pup mee te geven. Enkele zaken waar je best op let:
 

  • Stel bij de aankoop voldoende vragen over de ouders en eventuele erfelijke ziektes.
     
  • Vraag naar het voer dat de puppy krijgt zodat je met het vertrouwde voer kan verdergaan.
     
  • Leer de pup kennen om er zeker van te zijn dat er een klik is.
     
  • Zorg dat je documenten als de stamboom en vaccinatiecertificaten meekrijgt.
     
  • Bij een goede fokker zijn minder dan 2 nestjes aanwezig en worden er maximaal 2 verschillende rassen gefokt. Zijn er toch meerdere? Dan kan het zijn dat je met een broodfokker te maken hebt.
     
  • Let erop dat het gewicht goed zit.
     
  • Kijk vooral naar de levensomstandigheden: zijn de honden er gelukkig en worden ze goed verzorgd?

 
Gemiddeld kost een Rhodesian ridgeback puppy 1.500 euro, maar natuurlijk komt de levens- en onderhoudskost hier nog bij. Neem de beslissing om er eentje te kopen nooit ondoordacht!

Je kan ook eens een kijkje nemen bij asielen of herplaatsingsorganisaties. Vraag dan wel goed naar het verleden van de hond, zeker als je kinderen of andere dieren in huis hebt. De medewerkers van het asiel kunnen je raad geven of een bepaalde hond in jouw situatie past. 

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd dat een ridgeback bij jou past? Waar wacht je dan nog op?

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen