Oorsprong – waar komt de bearded collie vandaan?
De bearded collie wordt in de volksmond ook wel ‘beardie’ genoemd. Een snoezige bijnaam die past bij zijn vrolijke uiterlijk - en z’n lange baard natuurlijk. De bearded collie is een van de oudste Europese rassen en wordt gelinkt aan Schotland, maar zijn uiterlijk verschilt danig van die andere Schotse herdershond die we kennen uit de tv-serie ‘Lassie’. Vermoedelijk kwamen de allereerste voorouders van de beardie begin 16de eeuw mee met Poolse schepen die schapen kwamen ophalen. De herdershonden op het schip waren zo goed in hun vak, dat de Schotten er enkele van hun schapen voor ruilden. Door de jaren heen is de naam van het ras trouwens een aantal keer veranderd. Vroeger stond hij ook bekend als de ‘highland collie’ en de ‘mountain collie’.De huidige bearded collies vinden hun oorsprong bij ene G.O. Willison, een vrouw die per toeval een hond van dit ras in handen kreeg en ermee verder fokte na de Tweede Wereldoorlog. Ze begon te showen met haar honden en ligt mee aan de grondslag van de oprichting van de Bearded Collie Club in Groot-Brittannië. Het is deze club die het ras groot heeft gemaakt in Europa en in 1977 werd het ras ook aanvaard door de Amerikaanse Kennel Club. Tegenwoordig is hij uitgegroeid tot een gewaardeerde hond in de hondensport, die zich ook prima gedraagt als gezinshond.
Uiterlijk – hoe herken je een bearded collie?
Op het eerste gezicht ziet de beardie er met zijn weelderige en ruige haardos misschien wat lomp en onbeholpen uit, maar laat je niet misleiden. Onder die lange en dikke vacht schuilt een atletisch lichaam dat bestaat uit één brok spieren. Met zijn actieve levensstijl houdt de bearded collie zijn spiermassa vanzelf in stand. En wat zou een ‘bearded’ collie zonder baard zijn? Niets natuurlijk! De kenmerkende, lange haren vormen vanaf de snuit richting borst een prachtig handelsmerk voor deze jolige herdershond.De bearded collie bestaat in een waaier aan kleuren: blauw, zwart, roodachtig bruin, zandachtig bruin, alle tinten grijs en leikleurig. Witte aftekeningen zijn toegestaan op de voorsnuit, als bles, op de borst en de voorkant van de hals, benen en voeten (maar niet boven de hakken). Ook tan-aftekeningen (driekleur) komen voor. De oogkleur van de beardie kan donkerbruin, blauwgrijs of lichtbruin zijn.
De vachtkleur van de beardie blijft vaak niet onveranderlijk. Veel bearded collies beschikken over een gen waardoor ze – naarmate ze ouder worden – vergrijzen. Slechts weinig beardies behouden hun leven lang de kleur waarmee ze als pup geboren werden!
De bearded collie heeft een schofthoogte (dat is de hoogte van de grond tot de schouders van de hond als die volledig rechtop staat) tussen de 51 en 56 centimeter en een gemiddeld gewicht van 18 tot 27 kilogram.
Karakter en opvoeding – de beardie houdt van een actief gezinsleven
De bearded collie heeft een tomeloze bron aan energie. Hij is actief en houdt ervan om eens stevig rond te hollen. Dat wil niet zeggen dat je geen beardie kan houden op een appartement: als je veel met deze hond onderneemt is dat veel waardevoller dan dat hij zich dagelijks eenzaam zit te vervelen in een grote tuin. Hoedanook is het een ras dat nood heeft aan actie. Denk aan: lange wandelingen, zwempartijen, naast de fiets lopen en een hondensport als hobby. Beardies doen het uitstekend in o.a. agility (behendigheid) en flyball. Het is dan ook een intelligent ras dat relatief makkelijk te trainen is. Hou wel rekening met zijn gevoelige en zachtaardige karakter: een harde hand werkt averechts bij dit ras. Hou je bij je trainingen het fungehalte hoog, dan leert de beardie sneller dan je denkt alles wat hij moet weten!De bearded collie is daarnaast een erg sociale hond die het met iedereen (hond, dier, mens) goed kan vinden, op voorwaarde dat hij een goede start meekreeg bij de fokker en er op jonge leeftijd aandacht geschonken werd aan zijn socialisatie. Dat maakt van de beardie ook een toffe kompaan voor kinderen. Hij is enorm verdraagzaam en hecht zich snel aan zijn gezin. Hij kan openbloeien tot een ideale speelkameraad voor je kinderen, maar leer hen wel meteen dat deze hond geen speelgoed is! Duidelijke regels voor zowel de hond als zijn menselijke huisgenootjes zorgen ervoor dat iedereen het beste in zich naar boven haalt in het gezin.
De bearded collie is vriendelijk tegen vreemden, al kan hij wel gaan blaffen wanneer de bel gaat. Geen nood, hij is gewoon enthousiast! Omdat dit ras zo mensgericht is, blijft hij niet zo graag alleen thuis. Met een stapsgewijze training kan je hem aanleren om zonder stress zijn baasjes te zien vertrekken, maar als je dagelijks lang van huis bent, maak je deze hond niet gelukkig.
De bearded collie is vriendelijk tegen vreemden, al kan hij wel gaan blaffen wanneer de bel gaat. Geen nood, hij is gewoon enthousiast! Omdat dit ras zo mensgericht is, blijft hij niet zo graag alleen thuis. Met een stapsgewijze training kan je hem aanleren om zonder stress zijn baasjes te zien vertrekken, maar als je dagelijks lang van huis bent, maak je deze hond niet gelukkig.
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een bearded collie nodig?
Wat staat er zoal op zijn menu? Wel, dat hangt af van beardie tot beardie. Dit ras mag dan wel gekend zijn om zijn actieve karakter, niet elke hond beweegt evenveel. Het eetpatroon van je beardie moet je dan ook aanpassen aan zijn leeftijd, metabolisme en activiteitsgraad. Kijk ook steeds uit voor overgewicht, want onder die dikke vacht is het soms moeilijk te zien in welke vorm je hond is. Vooral honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn, komen sneller aan en moeten vaak een minder energierijke voeding krijgen. Twijfel je over de conditie van je bearded collie? Dan kan je steeds een bezoekje brengen aan de dierenarts. Die zal je met alle plezier op weg helpen!
Het verbaast je waarschijnlijk niet dat de vacht van de bearded collie zijn grootste werkpunt is. De vachtverzorging is broodnodig indien je zijn prachtige, natuurlijke mantel glanzend en knoopvrij wil houden. Borstel de bearded collie wekelijks met een goede borstel. In de ruiperiode, die bij de beardie zo’n 2 tot 4 weken per jaar duurt, moet je de vacht vaker borstelen en ook als je beardie zich vaak vuil maakt heb je meer werk. Op die manier voorkom je klitten en houd je zijn vacht lekker zacht. Merk je toch een klit op in zijn weelderige haardos? Bespray die dan met een anti-klitspray en probeer daarna met je handen de knoop te ontwarren. Als de knoop bijna volledig ontward is, kan je er met de borstel overgaan. Probeer klitten nooit direct met een borstel los te maken, zeker niet op gevoelige plekken zoals de oksel en de lies. Zo kan je de huid van de hond irriteren.
Geef naast de vachtverzorging ook aandacht aan de standaardverzorging van zijn nagels, gebit en oren. Merk je op dat zijn oren vuil zijn? Maak ze dan schoon met een oorcleaner en een wattenschijfje. Gebruik geen wattenstaafje en vermijd de gehoorgang om het probleem niet erger te maken. Maak je je toch zorgen om de staat van zijn oren of beginnen ze te stinken? Ga dan even langs bij de dierenarts.
Haal de detective in jezelf maar naar boven! Stel genoeg vragen en wees kritisch. Het is belangrijk dat je een puppy haalt bij een verantwoordelijke fokker die de gezondheid én het karakter van de dieren altijd voorop stelt. Stelt de fokker jou ook een overvloed aan vragen? Dat is een goed teken! Wie zijn pups zomaar aan eender wie meegeeft, wil vaak vooral geld verdienen en is minder begaan met een gelukkige toekomst van zijn dieren.
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de beardie vatbaar?
De beardie is een vrij gezond ras, hoewel enkele erfelijke aandoeningen vaker dan gemiddeld voorkomen bij deze honden.- Hypothyreoïdie: ook wel ‘een trage schildklier’ genoemd. Bij deze aandoening wordt de schildklier aangetast en produceert die te weinig schildklierhormoon (T4). Je merkt het op wanneer je beardie zwaarder wordt zonder veel te eten, last heeft van diarree, er droevig uitziet, met vachtproblemen kampt zoals kaalheid, jeuk en schilfers …
- Heupdysplasie: bij deze veel voorkomende aandoening is het heupgewricht verkeerd gevormd waardoor de onderdelen niet goed op elkaar passen. Je merkt deze ziekte op wanneer je energieke beardie zijn zin in spelen verliest, kreupel wandelt na een straffe inspanning, vaak gaat liggen en maar moeilijk kan rechtstaan.
- Elleboogdysplasie: bij deze aandoening kampt de bearded collie met een misvorming van de elleboog.
- Allergieën: verschillende honden hebben last van allergieën voor bepaalde producten of etenswaren. Zie je dus dat je bearded collie last heeft van hoesten, overmatig kwijlen, jeukende ogen, niezen of jeuk? Dan kan het zijn dat hij allergisch is voor bepaalde producten.
Waarop moet je letten bij het kiezen van een bearded collie?
Kriebelen jouw vingers al om zo’n energieke hond in huis te halen en heb je geen problemen met de intensieve verzorging die zijn lange vacht met zich meebrengt? Dan wil je vast weten waar je een gezonde en sociale beardie kan aanschaffen. Vooraleer je op zoek gaat naar een fokker, kijk je ook even op de websites van asielen en herplaatsingsorganisaties? Wie weet zit daar de bearded collie van je dromen op een nieuw huisje te wachten - of vind je er een ander ras dat perfect bij je past. Door een hond uit het asiel te redden, geef je hem een nieuwe kans op een gelukkig leven in een gezellig gezinnetje! Beslis je toch om een bearded collie te halen bij een fokker? Dan lijsten we hier graag even enkele tips op:- Doe zeker de nodige research en leg de fokker maar eens goed op de rooster. Heeft hij de juiste gezondheidsdocumenten? Hoeveel nesten fokt hij? Welke socialisatie onderneemt hij voor de pups bij hem weggaan? Leven de pups mee in het gezin? Hoe is het karakter van de moeder?
- Worden de honden in een propere en ruime omgeving gehouden?
- Zien de hondjes er gezond uit: heldere ogen, propere oren, egale vacht?
- Wat is de geschiedenis van de ouderdieren en van de grootouders van je toekomstige puppy?
- Lees hier onze tips op een broodfokker te herkennen.
Haal de detective in jezelf maar naar boven! Stel genoeg vragen en wees kritisch. Het is belangrijk dat je een puppy haalt bij een verantwoordelijke fokker die de gezondheid én het karakter van de dieren altijd voorop stelt. Stelt de fokker jou ook een overvloed aan vragen? Dat is een goed teken! Wie zijn pups zomaar aan eender wie meegeeft, wil vaak vooral geld verdienen en is minder begaan met een gelukkige toekomst van zijn dieren.