Oorsprong – waar komt de Bordeaux dog vandaan?
De Bordeaux dog is afkomstig uit Frankrijk en wordt beschouwd als een van de oudste Franse hondenrassen die er bestaan. Het ras is verwant aan de bullmastiff en de bulldog die in Bretagne gebruikt werd als legerhond om bijvoorbeeld het paard van de tegenstander neer te halen. Later werd dit type hond ingezet om te jagen, vee te hoeden en eigendommen te beschermen. De Bordeaux dog heeft zijn naam te danken aan de stad Bordeaux, waar de hond erg populair was omwille van zijn gevechten met andere honden ter vermaak van de inwoners. Het was pas begin 20e eeuw dat de Bordeaux dog zich echt kon onderscheiden van andere honden en dat de eerste rasstandaard werd opgesteld. Na de Tweede Wereldoorlog evolueerde het ras naar een echte gezelschapshond.Uiterlijk – hoe herken je een Bordeaux dog?
De Bordeaux dog is een grote, gespierde hond met een atletische lichaamsbouw. Hij heeft een brede, rechte rug en een gespierde borstkas. Zijn brede nek vertoont duidelijke huidplooien die van zijn keel tot zijn borst lopen. Ook op de kop zijn er verschillende van zulke huidplooien te vinden. Verder is de kop van een Bordeaux dog erg groot en breed, en is de overgang van schedel naar snuit (de stop) eerder scherp. Zijn ogen hebben een donkerbruine kleur en staan relatief ver uit elkaar. De honden hebben een duidelijke onderbeet waarbij de onderkaak tot twee centimeter voor de bovenkaak uitsteekt.Het ras heeft een korte, zachte en dichtbehaarde vacht in één kleur. De kleur van de vacht kan variëren van mahonierood tot lichtbeige met eventueel een bruin of zwart masker op de kop. De neus van Bordeaux dogs met een masker neemt de kleur van het masker aan; de neus van Bordeaux dogs zonder masker heeft een roze kleur. Zowel op de borst als op de poten mogen kleine, witte aftekeningen voorkomen.
Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Bordeaux dog?
De Bordeaux dog is een stevige kerel: de gemiddelde reu wordt tussen 60 tot 68 centimeter groot en weegt minstens 50 kilogram. Een teefje wordt iets kleiner met een gemiddelde grootte tussen 58 en 66 centimeter en een minimumgewicht van 45 kilogram.Karakter en opvoeding – de Bordeaux dog is een vriendelijke maar gedreven waakhond
De Bordeaux dog is een vriendelijke, trouwe hond die – in tegenstelling tot andere grote hondenrassen – slechts over een matige hoeveelheid energie beschikt. De honden hebben enerzijds een goede uitlaatklep nodig om hun energie kwijt te kunnen, maar zijn anderzijds niet geschikt om urenlang te rennen en te springen. Enkele dagelijkse wandelingen, deels aangelijnd, zouden dus moeten volstaan. De Bordeaux dog is een uitstekende waakhond en deinst voor niets of niemand terug. Hij zal er alles aan doen om zijn gezin zo goed mogelijk te beschermen. Niettemin is het ras normaal gezien niet agressief of gevaarlijk als dat niet nodig is. Een goed opgevoede hond gehoorzaamt trouw aan zijn eigenaar en neemt er vrede mee wanneer die zegt dat een vreemde persoon geen bedreiging vormt.Net zoals bij andere rassen is het belangrijk om snel met je puppy aan de slag te gaan om hem zo voldoende te socialiseren en te leren wat er van hem verwacht wordt in de maatschappij. Besteed voldoende aandacht aan het leren wandelen aan de leiband, zodat straks je schouder niet uit de kom getrokken wordt!
De Bordeaux dog is tolerant tegenover andere honden, maar de reuen kunnen fel uit de hoek komen ten opzichte van andere reuen. De Bordeaux dog gaat goed om met katten en andere dieren als hij dat van kleins af gewend is. Dankzij zijn zachtaardige karakter kan de Bordeaux dog goed opschieten met kinderen. Hou er rekening mee dat deze hond zich erg beschermend kan opstellen t.o.v. zijn gezinsgenoten, bijvoorbeeld wanneer er andere kinderen komen spelen. Laat kinderen en honden nooit met elkaar alleen en leer beide partijen hoe ze zich respectvol moeten gedragen tegenover elkaar.
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Bordeaux dog nodig?
De Bordeaux dog staat erom bekend een enorme kwijler te zijn. Wat wil je, met zo’n uitbundige wangen! Omdat deze honden een korte, zachte vacht hebben, vereisen ze niet al te veel verzorging en volstaat het om hen af en toe een borstelbeurt te geven. Zoals je hierboven kon lezen, heeft de Bordeaux dog talrijke huidplooien op het gezicht en in de nek. Om infecties en irritaties te voorkomen, moeten deze huidplooien regelmatig worden schoongemaakt. Verder dienen de nagels regelmatig gecontroleerd te worden en hou je de tanden schoon met kauwmateriaal of een dagelijkse poetsbeurt.Volwassen honden hebben twee maaltijden per dag nodig, maar zorg ervoor dat de hond het voedsel niet in één keer naar binnen schrokt en laat hem binnen de twee uur na het eten niet te hevig rondrennen om zo een maagkanteling te voorkomen. Bordeaux dogs zijn bovendien gevoelig aan sommige voedselallergieën, waaronder tarwe. Als dat het geval is, moet de hond op een speciaal (tarwevrij) dieet gezet worden. Verder zijn Bordeaux dogs geen fan van warm weer. Zorg er dus steeds voor dat je hond een koele ligplek en toegang tot voldoende proper water heeft, en onderneem geen al te vermoeiende activiteiten bij hete temperaturen.
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Bordeaux dog vatbaar?
De Bordeaux dog heeft een gemiddelde levensverwachting van 5 tot 8 jaar en wordt daarmee een stuk minder oud dan andere, (kleinere) hondenrassen. Deze relatief lage levensverwachting is onder andere het gevolg van hun verhoogde kwetsbaarheid voor bepaalde erfelijke aandoeningen.- Hartaandoeningen: aortastenose en cardiomyopathie zijn twee hartaandoeningen die regelmatig voorkomen bij de Bordeaux dog. Aortastenose is een aangeboren hartafwijking waarbij de hoofdslagader van het hart vernauwd is. Om toch nog voldoende zuurstofrijk bloed door het lichaam te pompen, moet het hart veel meer moeite doen en ontstaat er een te dikke spierwand. Het hart moet harder pompen tegen een hardere druk waardoor hartritmestoornissen of zelfs hartinfarcten kunnen optreden. Ook cardiomyopathie is een afwijking van de hartspier waarbij deze is uitgerekt. Het hart krijgt daardoor moeilijkheden om het bloed met voldoende kracht en snelheid door het lichaam te pompen.
- Maagkanteling: bij een maagkanteling draait de maag van de hond om zijn as en zet deze tegelijkertijd uit. De bloedvaten die van en naar de maag lopen, worden hierdoor afgekneld en de milt, die aan de maag vastzit, kantelt op die manier mee. De slokdarm en de twaalfvingerige darm van de hond worden geblokkeerd waardoor eten en gas niet meer in en uit de maag kunnen. Indien dit niet snel behandeld wordt, zal je hond overlijden. Hoe en waarom een maagkanteling precies ontstaat, is tot op heden niet duidelijk. We weten wel dat deze aandoening voornamelijk bij grote hondenrassen voorkomt.
- Voorste kruisbandlaesie, heupdysplasie, elleboogdysplasie: de Bordeaux dog loopt omwille van zijn grote gestalte en zware bouw een hoger risico op problemen met zijn gewrichten. Bij heup- en elleboogdysplasie passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen slijt en het gestel instabiel wordt. Dit is een erfelijke aandoening, maar overgewicht en een hoge groeisnelheid (let op het juiste puppyvoer!) maken de situatie erger.
Waarop moet je letten bij het kiezen van een Bordeaux dog?
Klinkt de Bordeaux dog na het lezen van dit artikel als de ideale hond voor jou? Dan kan je op zoek gaan naar een geschikte fokker. Het is enorm belangrijk om geen honden van broodfokkers te kopen, daarom zetten wij jou graag op weg met deze checklist:- Een goede fokker heeft alle informatie over de stamboom van de dieren die hij verkoopt. Hij weet onder andere waar de (over-)grootouders van jouw puppy aan gestorven zijn en hoe oud ze zijn geworden. Bovendien kan hij je alles – open en bloot – vertellen over de graad van erfelijke aandoeningen die in de stamboom van je pup voorkomen.
- Check de omstandigheden waarin de puppy’s en de moederhond zich bevinden. Is de moederhond aanwezig of krijg je haar niet te zien? Wordt de hond in huis grootgebracht of leeft hij in een hok? Hoeveel verschillende nestjes heeft de fokker op het moment dat je hem bezoekt? Een fokker met meer dan twee nestjes tegelijkertijd heeft niet genoeg tijd om alle puppy’s voldoende aandacht te geven.
- Wanneer je besluit om over te gaan tot aankoop van een puppy, dien je zijn vaccinatieboekje en officiële stamboom mee te krijgen en moet hij gevaccineerd, ontwormd, geregistreerd en gechipt zijn.
Hoef je niet per se een pup, maar klinkt een volwassen Bordeaux dog (of ander ras) ook goed? Vergeet dan zeker en vast niet om eens een kijkje te nemen in een asiel of ander opvangcentrum. Hier zitten heel wat honden die een tweede kans verdienen en niet kunnen wachten om geadopteerd te worden. Bovendien kennen de asielmedewerkers hun pappenheimers door en door, waardoor ze je kunnen helpen aan een perfect match. De dankbaarheid en liefde die je hiervoor in de plaats krijgt, zijn onbetaalbaar!