De Boston terriër werd oorspronkelijk gefokt als vechthond, maar is nu een echte familiehond. Door zijn energieke en hartelijke karakter is hij de ideale kompaan voor kinderen en een toffe toevoeging aan je gezin. Veel mensen vallen voor de grote oren en ‘platte’ snuit van de Boston terriër, die hem een komiek uiterlijk geven. Weet wel dat die schattige varkensneus vaak gepaard gaat met ernstige gezondheidsproblemen. Bij het uitzoeken van een Boston terriër is het dus extra belangrijk om op zoek te gaan naar een fokker die gezondheid op de eerste plaats stelt en honden met een te korte neus uitsluit van de fok. 
 

Oorsprong – waar komt de Boston terriër vandaan?

Je kan het karakter van de Boston terriër samenvatten in drie woorden: hartelijk, speels en aanhankelijk. Maar wist je dat deze hond oorspronkelijk gefokt werd als echte vechthond? De Boston terriër zou afstammen van een hond met de naam ‘Judge’ die in 1860 geïmporteerd werd vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Verenigde Staten. Hij was een kruising van de ondertussen verouderde Engelse witte terriër en de Engelse bulldog. In Europa komt de Boston terriër dan ook veel minder voor. 
 
De naam van het ras is niet wat hij altijd geweest is. Origineel werd deze hond bestempeld als de ‘Round Head’, maar later werd beslist om dat te veranderen naar de Boston terriër om de stad waar hij ontwikkeld werd te eren. Uiteindelijk, in 1893, erkende de Amerikaanse Kennel Club het ras officieel. De hond won aan populariteit omdat Louis Armstrong - de beroemde jazzmuzikant - ook een coole Boston terriër had met de naam ‘General’! Nu is het ras enorm geliefd bij gezinnen met kinderen door zijn zachte temperament en vrolijke karakter. 

 

Uiterlijk – hoe herken je een Boston terriër? 

De Boston terriër heeft een kort lichaam met een brede borstkas en gespierde ledematen. Daarnaast heeft hij een vierkante, stevige bouw die verlengd wordt door zijn licht gebogen hals. Deze hond heeft compacte voeten met gebogen tenen. Zijn hoofd is eveneens redelijk vierkant met ronde, donkere ogen die wijd uit elkaar staan. In vergelijking met zijn hoofd zijn de oren van de Boston terriër vrij groot. Die worden rechtop gedragen. Ook zijn neus is groot en heeft doorgaans een zwarte kleur. Hij komt in slechts enkele kleuren voor: zwart, ‘seal’ (dat is zwart met rode gloed) en gestroomd, altijd met evenwichtig verdeelde witte aftekeningen. De korte vacht van de Boston terriër kent een gladde structuur. 
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Boston terriër? 

In de rasstandaard wordt geen schofthoogte beschreven, wel zijn er drie gewichtsklassen te onderscheiden. Lichtgewichten wegen niet meer dan 7 kilogram, de middenslag Boston terriër weegt 7 tot 8,5 kilogram en de zwaargewichten wegen 8,5 tot 11 kilogram
 
 

Karakter en opvoeding – de Boston terriër is een levendig lid van het gezin 

De Boston terriër is, in tegenstelling tot zijn ietwat stuurse blik, een super vrolijke hond. Hij heeft misschien een serieus voorkomen, maar hij hangt graag ‘het zotteke’ uit. Deze hond houdt van plezier maken en spelletjes spelen. Hij kan erg ondeugend en gek uit de hoek komen wanneer je als baasje met hem ravot. Hij is erg aanhankelijk, maar kan zelfstandig functioneren. Het is dan ook belangrijk om als familie je Boston terriër als volwaardig gezinslid te beschouwen. Zijn sociale persoonlijkheid kan er anders, bij gebrek aan contact, voor zorgen dat hij last krijgt van verlatingsangst en gedragsproblemen. De Boston terriër vindt het dus helemaal niet erg om te allen tijde door mensen omringd te zijn. En ook kinderen zijn vaak zijn beste vrienden. Door zijn rustige en geduldige temperament vormt hij ideaal gezelschap voor hen. De Boston terriër is niet blafferig, maar zal wel aanslaan wanneer hij onraad ruikt. Vreemden worden vriendelijk ontvangen, wanneer de eigenaar aangeeft dat het ‘goed volk’ is. 
Een jonge Boston terrier speelt.
De Boston terrier houdt van plezier maken en spelletjes spelen
Daarnaast is de Boston terriër ook enorm leergierig. Hij heeft verschillende trucjes snel onder de knie doordat hij gemotiveerd en intelligent is. Merk je dat sommige oefeningen wat meer moeite kosten? Zorg ervoor dat je hond waar krijgt voor zijn geld. De Boston terriër is een levensgenieter en zal een verrukkelijk hapje nooit afslaan. Als eten de beloning is, dan zal hij waarschijnlijk nog beter zijn best doen. Leer de Boston terriër daarnaast om, in al zijn enthousiasme, toch zijn vier poten op de grond te houden. Zijn energieke karakter kan ervoor zorgen dat hij bij nieuwe mensen, maar ook bij andere viervoeters opspringt om hen te begroeten, een vervelend gedrag dat echter makkelijk om te buigen is. Zoals dat vaak geldt bij het aanpakken van gedragsproblemen: leer je hond niet af wat hij niet mag, maar toon hem wat je wél van hem verwacht. 
 
Het is verder een enorm levendig en speels ras, zonder overdreven druk te zijn. Probeer daarom je Boston terriër genoeg te entertainen en stimuleren. Dat hoeven niet altijd lange wandelingen of actieve sporten te zijn, want omwille van hun korte snuit krijgen deze honden sneller last van ademhalingsproblemen. Als alternatief kan je de hersens van je hond stimuleren door snuffelactiviteiten aan te bieden, hondenpuzzels op te lossen of gehoorzaamheidsoefeningen aan te leren. 
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Boston terriër nodig? 

De Boston terriër heeft een zachte, maar enorm korte vacht die slechts een minimale verzorging behoeft. Borstel hem één keer per week om dode haren te verwijderen. In de ruiperiode verliest hij uiteraard wat haar, maar dat is veel minder dan sommige andere rassen. Lekker handig voor wie veel stofzuigwerk niet ziet zitten! Klein minpunt: de korte, stekelige haartjes die wél naar beneden vallen, zijn erg moeilijk om uit je zetels en tapijten te krijgen. 
 
Wat staat er zoal op het menu van de Boston terriër? Voornamelijk hoogwaardig voedsel - liefst vleesrijk voedsel en geen graanrijk eten -  in evenwichtige porties. Zoals eerder vermeld, is de Boston terriër een bourgondiër. Hij houdt van eten, maar soms in die mate dat hij er wat geobsedeerd door raakt. Het is daarom belangrijk om correcte hoeveelheden te geven zodat hij niet te zwaar wordt. Daarnaast kampt de Boston terriër wat met winderigheid. Probeer een voeding te vinden waarvan zijn spijsverteringsstelsel niet overstuur raakt. Hoe je dat precies te weten komt, is vaak een proces van ‘trial and error’. Je kan bij twijfel rond het voedingspatroon van je hond je steeds wenden tot je dierenarts. Die zal je met veel plezier de juiste tips geven! 
Een Boston terrier zit naast een gele voerbak en kijkt omhoog.
De Boston terriër kan soms geobsedeerd raken door eten en is dus gevoelig voor overgewicht

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Boston terriër vatbaar?

De Boston terriër heeft een herkenbaar hoofd met korte snuit. Daardoor kunnen ze te maken hebben met ademhalingsproblemen en andere gerelateerde aandoeningen die vallen onder het BOS-syndroom. Zo zijn Boston terriërs vaak notoire snurkers, een karaktertrek die veel mensen grappig vinden, zonder stil te staan bij de achterliggende problematiek die flink wat dierenleed veroorzaakt. Wees waakzaam tijdens het sporten of bij erg warme temperaturen, mogelijk is dat te veel van het goede voor je hond.
 
Behalve alle problemen die gepaard gaan met het BOS-syndroom, zijn er nog meer erfelijke gezondheidsproblemen die bij de Boston terriër vaker dan gemiddeld opduiken: 
 
  • Oogproblemen: Door hun uitpuilende ogen zijn ze vatbaarder voor cataract (‘staar’, waarbij de transparantie van de ooglens steeds vermindert), voor zweren, cherry eye (zwelling van de traanklier) en glaucoom (beschadigde oogzenuw). 
     
  • Patella Luxatie: Hierbij heeft de hond een losse knieschijf. De schijf komt regelmatig links of rechts van de knie te liggen, wat erg veel pijn doet. 
     
  • Erfelijke doofheid: Een aandoening waarbij de hond (in één of beide oren) al van bij de geboorte doof is. 
     
  • Hartritmestoornissen: Bij een hartritmestoornis klopt het hart onregelmatig, te snel of te traag. 
     
  • Allergische dermatitis: Ook wel contactallergie. De huid van de hond ontsteekt door rechtstreeks contact met een bepaalde stof. 
 
 Ondanks mogelijke ziektes en aandoeningen, wordt deze hond gemiddeld 12 tot 14 jaar oud
 
  

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Boston terriër?

Voor je beslist welke Boston terriër jouw hart heeft veroverd, moet je je focussen op de fokker. Ga bij een fokker die verantwoordelijk is en de gezondheid van de dieren voorop plaatst. Aangezien dit ras zo populair is, zijn er verschillende ‘louche’ fokkers aan het werk die zo veel mogelijk winst willen maken zonder te geven om het welzijn van de honden. Ga op zoek naar een fokker die bewust fokt met honden die een langere snuit hebben dan gemiddeld. Het ras is van nature energiek en speels, het zou zonde zijn dat de hond zijn eigen karakter niet kan uiten omdat zijn gezondheid in de weg zit. 
 
Enkele tips
 
  • Kan de fokker de juiste gezondheidsattesten voorleggen? De gezondheidshistorie van de ouders moet nagegaan zijn en de nodige tests moeten uitgevoerd zijn (hun ogen, gehoor…). 
     
  • Leven de puppy’s en de moeder in een hygiënische en zorgende omgeving
     
  • Hoe socialiseert de fokker zijn puppy’s? 
     
  • Groeien de jonge hondjes in een gezin op en niet in een hok? 
     
  • Mag je ook kennismaken met de moeder van de jonkies? 
     
  • Hoeveel rassen fokt de eigenaar? 
     
  • Zijn er meer dan twee nestjes tegelijk?
 
Klaar om over te gaan tot de aankoop van je eigen Boston terriër? Zorg dan dat je zijn vaccinatieboekje en officiële stamboom meekrijgt. Je puppy moet gevaccineerdontwormd, geregistreerd en gechipt zijn. 

Of zou je liever een hond redden uit het asiel? Dat kan ook natuurlijk! Ga gerust eens langs en wie weet kan je een knusse thuis bieden aan een Boston terriër (of andere hond) die het echt nodig heeft!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen