De chow chow staat vooral bekend als 'het hondenras met de blauwe tong', maar hoe ziet zijn karakter eruit? Hoe groot worden chow chows en hoeveel beweging hebben ze nodig per week? Lees hier alles wat je altijd al wilde weten over deze unieke hondensoort en kom te weten of hij jouw nieuwe huisdier kan worden!

Oorsprong – waar komt de chow chow vandaan?

De chow chow is één van de oudste hondenrassen ter wereld. Het ras vindt zijn oorsprong in Siberië, waar mensen zijn voorganger gebruikten als waakhond, hulpje bij de jacht, trekhond of ongedierteverdelger. Daarna kwam dit ras vooral voor in China waar mensen de chow chow gebruikten als waakhond of als hulpje tijdens de jacht. Door de politiek in China duurde het heel lang tot de chow chow in Europa terechtkwam, dat gebeurde namelijk pas aan het einde van de 18e eeuw
 
Je vraagt je misschien af wat het Chinese woord 'chow chow' dan betekent. Daar is geen eenduidige verklaring voor. Sommige mensen denken dat het afkomstig is van het Chinese woord gou, wat hond betekent. Anderen denken dan weer dat het zijn oorsprong vindt in tschau-tschau, een woord uit het Pidgin-Engels dat zoveel betekent als lekkernij. Vroeger werd deze hondensoort namelijk niet alleen gekweekt voor de vacht die als bont gebruikt werd, maar ook om te slachten voor vlees in China.
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een chow chow?

De vacht van de chow chow kan langharig of kortharig zijn en varieert tussen zes verschillende kleuren: wit, zwart, blauw, rood, fawn en crème. Fawn is een kleur die gelijkaardig is aan kaneel. Chow chows hebben onder de bovenvacht ook heel een wollige ondervacht. Om de hals en aan de achterbenen is de vacht langer waardoor een kraag en broek gevormd worden. De kortharige chow chow is veel zeldzamer dan de langharige chow chow. Wist je trouwens dat het opvallendste uiterlijke kenmerk van de chow chow zijn blauwe tong is? Er zijn verschillende wetenschappelijke theorieën en zelfs een verhaal uit de Chinese mythologie die deze speciale kleur proberen te verklaren. Al deze mogelijke verklaringen kan je hier vinden! 

 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de chow chow?

De chow chow is een middelgroot hondenras. Een volwassen chow chow weegt tussen 25 en 40 kilo en heeft een schofthoogte van 45 tot 55 centimeter hoog.

Een lichtkleurige Chowchow op straat
De fronsende gezichtsuitdrukking van een chow chow noemen kenners een 'scowl'

Karakter en opvoeding – de chow chow heeft een zelfstandige persoonlijkheid

De chow chow heeft een bijzondere persoonlijkheid. Denk dus heel goed na of de hond wel écht bij jou en je gezin past voordat je er één in huis haalt. De chow chow staat bekend als een zeer onafhankelijke hond. Hij zal dus altijd een zekere afstandelijkheid tonen ten opzichte van zijn gezin en sommige chow chows houden er zelfs niet van om geaaid te worden. 


De chow chow zal ook niet zomaar trucjes doen zoals sommige andere honden dat wel doen. Hij behoudt graag zijn eigen autonomie. Andere honden doen vaak alles wat hun baasje vraagt, omdat ze weten dat hun baasje daar gelukkig van wordt. Stiekem vinden ze het zelf trouwens ook heel leuk om nieuwe dingen te leren. De chow chow heeft zulke gevoelens veel minder: hij zal altijd eerst aan zichzelf denken en pas daarna aan zijn baasje.

Om iets gedaan te krijgen van je chow chow, zal je dus inventief uit de hoek moeten komen. De kunst bestaat erin je viervoeter te doen geloven dat hij er zelf voor kiest om te gehoorzamen! Met die aanpak kan zelfs een chow chow enkele trucjes aanleren. Maar voor ellenlange trainingen en eindeloze herhalingen, haalt hij z'n neus op.
 
Boven alles heeft de chow chow een duidelijke baas nodig die hem een consequente opvoeding geeft. Dit ras mag misschien heel zelfstandig zijn, hij raakt zeker gehecht aan zijn eigen baasjes! Vreemde mensen laten hem echter koud, je bezoek zal niet overladen worden met knuffels. Je leest het goed: het gedrag van deze hond lijkt misschien eerder op dat van een kat! Als je denkt dat het je zelf niet lukt om de pup op te leiden tot een aangename huishond, kan je de hulp inroepen van een hondenschool die het ras kent.
 
Op de hondenschool werk je ook aan de socialisatie van je hond, bij de chow chow is het erg belangrijk dat je daar al vroeg mee begint. De chow chow houdt niet van vreemde mensen én vreemde honden en kan zelfs agressief worden als ongewenst bezoek zijn terrein betreedt. Deze territorialiteit in combinatie met de zelfstandigheid van de chow chow zorgen ervoor dat hij een heel goede waakhond is. Als je een chow chow op jonge leeftijd in contact brengt met andere honden zullen zij zelden andere honden uitdagen om te vechten. Maar als de chow chow uitgedaagd wordt, dan laat hij niet met zich sollen. Hou daar rekening mee als je je chow chow wil voorstellen aan een kleine hond, die het diepgewortelde jachtinstinct van de chow chow kan aanwakkeren.
 
Naast al het bovenstaande, is de chow chow vooral ook een rustige hond. Je zal hem niet snel horen blaffen of hem betrappen op het verslinden van een kussen uit je zetel. Hij kan al zindelijk zijn na slechts één maand tijd, omdat hij zo extreem zelfstandig is.
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een chow chow nodig?

Omdat de langharige chow chow een wollige, dikke ondervacht heeft, is het écht nodig om die vacht goed en vaak te verzorgen. Hoe vaak je je chow chow precies moet borstelen? Reken toch op minstens twee keer per week, maar hoe vaker, hoe beter voor de vacht van je chow chow. Het ras is namelijk ook heel gevoelig voor vachtklachten. Als je je chow chow echt wil verwennen, kan je hem een bad geven. Doe dat zeker niet meer dan één keer per maand en gebruik altijd een milde hondenshampoo, zo ben je zeker dat je hond geen allergische reactie zal krijgen. Het spreekt voor zich dat je de kortharige chow chow minder moet borstelen.
 
Vroeger, toen de chow chow vooral in China leefde, gaven de mensen hen meestal enkel graan om op te overleven. De chow chow kreeg dus weinig calorieën binnen. Ook vandaag kan je je chow chow het best een sobere voeding geven. 
 
Chow chows werden vroeger als jachthond gebruikt, waardoor de meeste honden van dit ras erg graag wandelen. Denk er wel aan dat het misschien niet zo slim is om je chow chow los te laten lopen, want zij zijn hun jachtinstinct nooit verloren! Ze kunnen dus een mogelijk gevaar vormen voor andere dieren in weides of het bos. Onthoud ook dat de vacht van de chow chow enorm dik is, waardoor hij enorm veel warmte vasthoudt. Het is dus een slim idee om te gaan wandelen met je hond wanneer het niet warm is buiten, in de zomer bijvoorbeeld ’s morgens vroeg of ’s avonds laat.
 
Als je een hond zoekt om leuke sporten mee te doen zoals dogdance of agility, dan is de chow chow niets voor jou. Deze hond houdt het meest van lange, rustige wandelingen. Daarbij houdt hij zijn neus het liefst de hele tijd op de grond om zoveel mogelijk geuren op te snuiven.

Witte chow chow
Soms lijkt het gedrag van de chow chow eerder op dat van een kat dan op dat van een hond!
Chow chow in de armen van een vrouw
Laat je chow chow al op jonge leeftijd wennen aan allerlei mensen en andere dieren

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de chow chow vatbaar?

De chow chow is gevoelig voor verschillende aandoeningen aan zijn gewrichten, voornamelijk aan de knieën (patella luxatie), de heupen (heupdysplasie) en de ellebogen (elleboogdysplasie). Als je een pup koopt is het daarom belangrijk om te weten dat zijn ouders getest zijn op deze aandoeningen. Wanneer je een pup in huis hebt, moet je ervoor zorgen dat hij geen trappen loopt of springt op dingen, zoals in de auto of op een zetel. Daarnaast moet je altijd erop letten dat je je jonge chow chow niet te ver laat wandelen, omdat dat ook voor problemen kan zorgen later in zijn leven.
 
Wanneer je hond opgroeit, is het belangrijk om regelmatig preventieve controles uit te laten voeren door de dierenarts. Zo kan je de problemen voor zijn en zijn operaties meestal niet nodig. Naast deze gewrichtsproblemen zijn chow chows ook vatbaar voor andere aandoeningen zoals het naar binnen krullen van de oogleden (entropion) of eczeem. Ondanks eventuele gezondheidsproblemen is de gemiddelde levensverwachting van een chow chow 14 jaar
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een chow chow? 

Vooraleer je een chow chow koopt, overloop je best even de typische kenmerken van dit hondenras. Heb je tijd om hem een goede socialisatie en opvoeding mee te geven? Kan je ook later telkens weer tijd vrijmaken om zijn vacht te verzorgen? Past de chow chow wel echt in jouw gezin? Hij is misschien niet gekend als gezinshond, maar er zijn altijd uitzonderingen en de beschrijvingen van het karakter gelden niet voor elke individuele hond. Daarnaast kunnen chow chows vaak perfect met (oudere) kinderen omgaan, als deze kinderen goed de regels volgen die op voorhand zijn afgesproken, over hoe ze met de hond moeten omgaan. Misschien vind jij dus wel een donzige chow chow die je hart meteen sneller laat slaan en die perfect past bij jouw gezin!


Als je dan besloten hebt dat de chow chow écht een hond is voor jou, moet je een keuze maken. Omdat er zoveel verschillende types chow chows zijn, kan je nadenken over welke soort hond je wil. Wil je een langharige of kortharige chow chow? Liever een rode of een witte? Een mannetje of een vrouwtje? Zoveel keuzes die je moet maken om de perfecte hond te vinden ... Gelukkig hoef je die keuze niet alleen te maken: een goede fokker kent zijn pups en helpt je met het vinden van de perfecte match. Wanneer je de fokker bezoekt, is het belangrijk om te kijken naar de gezondheid van de pups en hun ouders. Hieronder is een checklist om op te letten als je een pup gaat bekijken:
 

  • De pups leven samen met hun moeder in een propere en veilige omgeving.
     
  • De fokker biedt geen verschillende rassen of nesten tegelijkertijd aan.
     
  • De pups hebben een stamboom en zijn correct gevaccineerdgechipt én ontwormd.
     
  • De ouderdieren (ook de vader) hebben de nodige gezondheidstesten ondergaan.

 
Natuurlijk houdt niets je tegen om je chow chow niet bij een fokker, maar in een asiel of opvangcenter bij jou in de buurt te gaan zoeken. Met een beetje geluk zit er daar net eentje op een nieuwe thuis te wachten! Of wie weet ontdek je daar wel een hondje van een ander ras dat perfect in jouw leven zou passen. Geef het zeker eens een kans, want een asieldier biedt tal van voordelen
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen