Tweeënzeventig kilometer per uur: zo snel kan de greyhound doorheen de bossen scheuren. Liever niet loslaten dus, want de jachtdrift van dit hondenras is extreem hoog. Maar ook je hart verovert de greyhound gegarandeerd razendsnel. Deze fijne, elegante honden zien er misschien wat fragiel uit, maar zijn eigenlijk best stoer - ga maar eens kijken hoe het erop windhondenrennen aan toe gaat. Geen wonder, want de greyhound houdt van rennen en laat geen enkel wegvluchtend dier aan zijn aandacht ontsnappen. In huis krijg je echter een echte bankhanger in de plaats: de greyhound is rustig, absoluut niet waaks en erg gehoorzaam (tenzij hij wild in het vizier krijgt, daar kan geen enkele windhond aan weerstaan). 

Oorsprong – waar komt de greyhound vandaan?

Waar de greyhound precies vandaan komt, is tot op heden niet 100% zeker. Wat we wel zeker weten, is dat de eerste voorouders van de honden reeds vele eeuwen geleden opdoken in Egypte. Daar zijn in verschillende graven tekeningen gevonden waarop lookalikes van de hedendaagse greyhound te zien zijn. Hoogstwaarschijnlijk bracht het Keltische volk het ras omstreeks 374 voor Christus mee naar Europa. 
 
Later werd de greyhound door de Britse adel voornamelijk als renhond of jachthond gebruikt, tot in 2004 joegen ze zelfs nog op levend wild. Dit is gelukkig vandaag de dag verboden, maar toont nog maar eens aan hoe diep het jachtinstinct in dit hondenras verworteld zit. 
gestroomde greyhound
Greyhounds hebben vaak een gestroomde kleur
twee greyhounds
Ook een witte en ‘fawn’ kleur komen regelmatig voor

Uiterlijk – hoe herken je een greyhound? 

Greyhounds hebben een fragiele, fijne lichaamsbouw - typisch voor een windhond - maar maken toch een sterke indruk. Ze hebben een korte, gladde vacht die in een witte, zwarte, blauwe, rode, reekleurige, fawn (lichtbruin met rode schijn) of gestroomde (soort van gestreept patroon op anderskleurige achtergrond) kleur voorkomt. Op elk van deze vachtkleuren mogen ook witte aftekeningen te zien zijn. 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de greyhound?

Het zijn misschien niet de breedste honden die je al gezien hebt, maar de greyhound is zeker niet de kleinste. Teefjes worden gemiddeld tussen de 62 en 68 centimeter groot en wegen zo’n 24 à 30 kilogram. Reuen daarentegen, wegen met hun 30 à 35 kilogram een beetje zwaarder en zijn ook enkele centimeters groter. Zij worden gemiddeld tussen de 67 en 72 centimeter groot.
 

Karakter en opvoeding – de greyhound houdt van uitdagingen

De greyhound is een gevoelige hond die met veel liefde behandeld moet worden. Ga je te ruw te werk, dan zal hij al snel in zijn schulp kruipen. Je hebt best wat geduld nodig om hem te leren kennen en het kan een tijdje duren voor hij volledig zichzelf kan zijn. Eenmaal de greyhound helemaal op zijn gemak is, bloeit hij echter helemaal open tot een warme, gezellige familiehond
 
Zoals eerder vermeld, zijn greyhounds rasechte jachthonden. Ze zijn gefokt om te ‘jagen op zicht’, dat wil zeggen dat hun jachtinstinct getriggerd wordt door bewegende, kleine dieren. Ze voelen zich enorm in hun element als ze kunnen rennen, maar het is quasi onmogelijk om hen te leren loslopen. Omdat het jachtinstinct bij greyhounds zo sterk aanwezig is, is het noodzakelijk de honden tijdens wandelingen steeds netjes aangelijnd te houden. Zo ben je er zeker van dat ze er niet opeens vandoor gaan wanneer ze een konijntje spotten. Aan die hoge snelheden en met dat diepgewortelde instinct, vormen ze trouwens niet alleen een gevaar voor wilde dieren en andere huisdieren (zoals de kat van de buren), maar ook voor het verkeer. Neem ze liever aangelijnd mee wanneer je gaat joggen en/of fietsen, of ga eens langs bij de hondenweide in de buurt. Er bestaan ook speciale hobby-renbanen waar (onder andere) windhonden zich helemaal kunnen uitleven. 
 
Greyhounds zijn van nature vriendelijke dieren die zelden agressief uit de hoek komen en het prima kunnen vinden met alle gezinsleden. Disclaimer: dit heeft natuurlijk ook veel te maken met de socialisatie die je jouw hond meegeeft. Ook gezinnen met kinderen kunnen gerust voor dit hondenras kiezen als er tijd wordt vrijgemaakt om beide partijen aan elkaar te laten wennen. De greyhound vertoeft het liefst de hele dag in het gezelschap van zijn gezin. Uitstapje gepland? Geen enkel probleem! Ze staan te springen om samen met jou op pad te gaan. Behalve de uitdagingen die zijn uitstekende jachtinstinct met zich meebrengen, is de greyhound over het algemeen vrij makkelijk op te voeden.
lopende greyhound
Greyhounds houden van rennen

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een greyhound nodig? 

De vacht van de greyhound is erg kort en heeft eigenlijk niet zoveel verzorging nodig. Af en toe met de (noppen)borstel erover en klaar. Over een onderhoudsvriendelijke hond gesproken! Verder knip je de nageltjes bij wanneer ze te lang zijn en check je regelmatig of zijn oren nog schoon zijn. Zo niet, maak je deze even proper met een doek of een wattenschijfje. Zeker wanneer je greyhound gezwommen heeft of een douche kreeg, is het belangrijk de oren goed af te drogen om ontstekingen en irritaties te voorkomen. Oh ja, last but not least: tanden poetsen. Ook honden kunnen tandproblemen krijgen als ze een slechte mondhygiëne hebben. Vergeet dus zeker niet regelmatig de tandenborstel even boven te halen! 
 
Greyhounds staan erom bekend een vrij gevoelige maag te hebben. Daarom is het des te belangrijk kwaliteitsvol hondenvoer aan te kopen dat alle nodige voedingsstoffen bevat. Bovendien zijn het echte lichtgewichten die absoluut niet te zwaar mogen worden. Net omdat ze zo’n fijn beendergestel hebben, kan overgewicht een echte aanslag zijn op hun gezondheid. Voornamelijk de botten en gewrichten krijgen het dan zwaar te verduren, maar ook lever- en nierproblemen komen gemiddeld vaker voor bij honden die te veel wegen. 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de greyhound vatbaar?

  • Lumbago: lage rugpijn veroorzaakt door een vernauwd ruggenmergkanaal. Hierdoor komt het onderste gedeelte van het ruggenmerg gekneld te zitten. Deze aandoening kan veroorzaakt worden door een hernia of door instabiliteit van de wervels en komt zowel bij grote als kleine hondenrassen voor. Grote honden zoals de greyhound krijgen vaak pas klachten op middelbare leeftijd. Symptomen zijn: trager wandelen, moeite met springen en opstaan, verlies van spieren aan de achterpoten en een algemene uiting van pijn. In het ergste geval kunnen de honden hun urine niet meer ophouden en treedt er een volledige neurologische uitval van de achterpoten op. 
 
  • Megaoesofagus: aandoening waarbij de slokdarm verlamt en daardoor ook extra wijd wordt. Honden die aan megaoesofagus lijden, hebben moeite met eten omdat voedsel in de slokdarm blijft vastzitten. Bovendien zal de inhoud van de slokdarm naar boven ‘klotsen’ waardoor alles er opnieuw uitkomt. Heeft je hond deze ziekte, dan is het belangrijk om hem rechtop te laten zitten wanneer hij eet of drinkt, zodat het voedsel vanuit de slokdarm rechtstreeks in de maag kan lopen onder invloed van de zwaartekracht.
 
  • Greyhound neuropathie: erfelijke ziekte waarbij de spieren zwakker worden en de honden vreemd beginnen te lopen. Deze afwijkende gang wordt ‘bunny hopping’ genoemd en ontstaat omdat de knieën van de dieren naar buiten gedraaid staan. In sommige gevallen is ook het strottenhoofd aangetast en zal de hond in kwestie niet kunnen blaffen. Er bestaat een DNA-test waarmee je kan achterhalen of een greyhound drager is van het gen of niet. 
 
  • Heup- en elleboogdysplasie: erfelijke ontwikkelingsstoornis die voornamelijk bij grote honden voorkomt. Omdat de gewrichtsdelen van de heup of elleboog niet goed in elkaar passen, slijten deze abnormaal snel af. Bijgevolg krijgen de honden veel pijn en zullen ze langzaamaan moeilijker gaan lopen. De aandoening wordt vastgesteld met behulp van röntgenfoto’s en kan behandeld worden met pijnstillers. In de ergste gevallen is een operatie noodzakelijk.  
 
Greyhounds hebben een gemiddelde levensverwachting van 11,5 jaar
liggende greyhound
In huis is de greyhound een rustige hond die je nauwelijks zal opmerken

Waarop moet je letten bij het kiezen van een greyhound puppy?

  • De zoektocht naar een goede hond begint bij het zoeken naar een nog betere fokker. Waar moet je dan juist allemaal op letten? Wel, ten eerste is het belangrijk dat een fokker maximum twee nestjes tegelijkertijd heeft - anders heeft hij onvoldoende tijd om hen goed te verzorgen. Daarnaast moet je de mogelijkheid krijgen de moederhond te zien, die normaal gezien gewoon bij haar pups is tijdens je bezoek. Kijk ook even hoe het met de algemene levensomstandigheden van de honden gesteld is. Hebben ze genoeg plaats en zien ze er gezond uit? Zijn ze eerder schuchter of komen ze meteen naar je toe? Wonen ze in hetzelfde huis als het gezin van de fokker of zitten ze in een schuurtje achterin? Al deze zaken zijn belangrijke indicaties die je helpen te ontdekken of je met een broodfokker te maken hebt of niet. 
 
  • Een goede socialisatie is key bij de opvoeding van een hond. Kies dus voor een fokker die hier van jongs af aan voldoende aandacht aan besteedt en de pups gewend maakt aan huiselijke geluiden, menselijk contact én andere honden. 
 
  • Wees niet verlegen en vraag gerust ook even naar de medische voorgeschiedenis van de voorouders. Zo weet je meteen of er bepaalde (erfelijke) aandoeningen in de familie van je pup voorkomen. 
 
  • Sta open voor de vragen van de fokker en wees eerlijk over je gezinssituatie, werkritme en verwachtingen. Een fokker heeft het beste voor met zijn pups en heeft het recht om ook zijn pupkopers op de rooster te leggen, zodat ze op een geschikte plaats oud kunnen worden. 
 
  • Heb je de greyhound van je dromen gevonden? Mooi! Na aankoop krijg je het vaccinatieboekje en de officiële stamboom van je hond mee naar huis. Hij is gechipt, ontwormd en gevaccineerd
  
Ben je niet per se op zoek naar een puppy, of heb je liever een hond die al (gedeeltelijk) is opgevoed? Aarzel zeker niet om eens langs te gaan bij een asiel of opvangcentrum in de buurt. Ook online kan je een grote verzameling asieldieren uit heel het land terugvinden. De liefde en dankbaarheid die je er voor in de plaats krijgt, zijn niet te overtreffen. 
zwarte greyhound
Wil je graag een greyhound als huisdier, dan heb je best zelf ook een actieve levensstijl

Dit zijn nog meer energieke jachthonden

  • Weimaraner: de weimaraner is afkomstig uit Duitsland waar hij het ideale gezelschap was voor jagers. Anders dan de greyhound, bestaan er zowel langharige als kortharige varianten van dit ras. 
 
  • Afghaanse windhond: net zoals de greyhound, beschikt de Afghaanse windhond over een onuitputbare bron van energie. Deze honden zijn echter een stuk gereserveerder en doen de dingen graag op hun eigen manier.
 
  • Welsh springer spaniel: deze honden zijn een stukje kleiner dan de andere rassen in dit rijtje, maar daarom niet minder stoer. De jachtkwaliteiten van de Welsh springer spaniel moeten zeker en vast niet onderdoen voor deze van de greyhound, al zullen ze wel hun best moeten doen om het tempo van deze snelheidsduivels vol te houden. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen