De poedel komt in vele maten en gewichten voor. Beschrijf jij jouw ideale partner als zorgzaam, beschermend, lief, intelligent en levendig? Dan is de poedel misschien wel iets voor jou!

Oorsprong – waar komt de poedel vandaan?

Er zijn veel theorieën over de afkomst van de poedel, ook wel de ‘caniche’ of ‘chien canard’ genoemd. Officieel komt hij uit Frankrijk, maar ook Duitsland lijkt een mogelijkheid te zijn. Volgens de Duitsers is de poedel een kruising van de langharige Duitse herdershond en de brak. De Fransen denken dan weer dat de poedel afstamt van de barbet. Wat wel zeker is, is dat het ras vroeger werd ingezet voor de jacht op waterwild. Vandaar ook de Franse bijnaam die in het Nederlands ‘eendenhond’ betekent.

Al in de 15de en 16de eeuw werden poedels afgebeeld op schilderijen en waren ze geliefde huisdieren bij mensen van adel. Vooral in de 19de en 20ste eeuw werd het ras nog populairder. Bij de aristocratie was dat voornamelijk omwille van de elegante vacht en de vele mogelijkheden ermee. De poedel werd in die tijd voor verschillende doeleinden gebruikt. Naast een gezinshond, was hij ook een jacht- en circushond. Het circus, en dan vooral reizende gezelschappen in Frankrijk, was in die tijd heel blij om zulke intelligente hond bij het gezelschap te hebben. Het is ook daar dat de hond is ontwikkeld tot de versie die we vandaag kennen. Er bestaan vandaag nog vier soorten poedels:
 

  • De grote poedel of koningspoedel
  • De middenslag poedel
  • De kleine poedel of dwergpoedel
  • De toypoedel


De grote poedel is de oudste soort. Deze zou direct afstammen van waterhonden en ook de barbet zou een voorouder zijn. Uit die grote poedel, die vaak de standaardpoedel wordt genoemd, werden dan stilaan de kleinere versies gekweekt. Vandaag is de poedel vooral een lieve gezelschapshond, maar ook een echte showhond.

 
 
Karakter en opvoeding – the beauty and the brains

De poedel komt misschien over als een ietwat ijdel showbeest, maar hij is ook enorm slim. Vaak wordt zelfs gezegd dat de poedel een van de slimste honden ter wereld is omdat hij letterlijk alles kan leren! Onderschat hem dus zeker niet. De poedel is een brok van energie die houdt van spelen en speuren en is altijd vrolijk. Toch is het ras ook een goede waakhond door zijn beschermende karakter. Zijn familie zal hij altijd op de eerste plaats stellen. Soms resulteert dat zelfs in een bezitterig karakter en wil de poedel daardoor de tijd van zijn baasje niet graag delen met anderen. Overmatig blaffen kan ook voorkomen wanneer een poedel extra aandacht wil. Om ervoor te zorgen dat jouw viervoeter niet te veel tijd en aandacht opeist op een vervelende manier, is het belangrijk een goede en consequente opvoeding te hanteren in de puppytijd. Ook is het belangrijk een poedelpuppy goed te socialiseren, anders zou de poedel op latere leeftijd wel wat gereserveerd naar vreemde dieren en mensen kunnen overkomen. De opvoeding van de poedel is niet moeilijk door zijn grote intelligentie, maar is wel noodzakelijk. Wees niet te streng tijdens de opvoeding, een poedel is namelijk heel gevoelig en dan vooral voor hoe iets tegen hem gezegd wordt. Let dus zeker op je intonatie!

De poedel heeft flair en is elegant, maar vanbinnen heeft hij ook een jachtinstinct omwille van zijn verleden als jager op waterdieren. Vandaar ook zijn liefde voor water, wat niet altijd handig is met die lange vacht! Het ras past zich makkelijk aan in verschillende situaties. Kortom, je kan zowel in de stad als op het platteland en in een appartement of een huis met tuin wonen met een poedel. Hetgeen de poedel het meest nodig heeft is gezelschap. Wanneer de poedel een liefhebbend baasje heeft, zal het baasje dubbel zo veel liefde terugkrijgen. De poedel is tenslotte heel betrouwbaar en aanhankelijk. Mits een goede socialisatie op vroege leeftijd, kan het ras ook heel goed om met kinderen en andere honden. Natuurlijk blijft het altijd opletten geblazen met de kleinste kindjes. Poedels zijn juist uiterst voorzichtig en banen zich elegant een weg door het leven zonder dingen om te stoten.

In al die elegantie is de poedel ook heel streng voor zichzelf. Hij voelt zich slecht wanneer hij iets fout doet en zal absoluut uit zijn fouten leren. De poedel kan zich door zijn grote intelligentie in meerdere rollen vinden: hij is een waakhond voor het gezin, een blindengeleide- en politiehond en tot slot natuurlijk ook een echte showhond die houdt van glitter en glamour!

Bruine poedel op bank
Deze bruine poedel heeft zin in iets lekkers!
Bruine poedel aan de leiband
Poedels zijn betrouwbaar en aanhankelijk

Voeding en beweging – wat zijn de goede verhoudingen?

Poedels zijn vatbaar voor overgewicht, daarom is het belangrijk een goede verhouding tussen voeding en beweging te houden. Tussendoortjes geef je dus best niet te veel, dat wil natuurlijk niet zeggen dat je jouw poedel nooit eens mag belonen! Een volwassen poedel eet best twee maaltijden per dag. Voor een puppy zijn dat er drie tot vier. Als je meer wilt weten over het verschil tussen gewoon voer en puppyvoeding, kan je hier een kijkje nemen. Een kluif om aan te bijten, zal je poedel ook absoluut waarderen!

De poedel heeft veel beweging nodig zowel om fit te blijven als om zich uit te leven. Naast wandelingen zijn er nog veel andere inspanningen nodig om ervoor te zorgen dat de poedel zijn energie kwijt kan. Onder andere agility- of behendigheidstraining en doggy dance vindt het ras zeer leuk omdat dit samen met het baasje kan uitgevoerd worden. Daarbij wordt de poedel zo niet alleen fysiek, maar ook mentaal uitgedaagd, iets wat hij absoluut nodig heeft! De poedel apporteert ook graag, dat zit natuurlijk in zijn genen omwille van zijn verleden als jachthond.

 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en hoe zwaar wordt een poedel?

De grootte en het gewicht hangt natuurlijk af van het type poedel.
 

  • De grote poedel wordt ongeveer 45 tot 60 centimeter en weegt gemiddeld 22 kilogram.
     
  • De middenslagpoedel wordt tussen de 35 en 45 centimeter groot en weegt gemiddeld 12 kilogram. 
     
  • De dwergpoedel wordt ongeveer 28 à 35 centimeter en weegt gemiddeld 7 kilogram. 
     
  • De toypoedel wordt plusminus 25 centimeter (alleszins onder de 28 centimeter) en weegt minder dan 7 kilogram.

 
 

Uiterlijk – de prachtige vacht en de bijhorende ‘toiletten’

Intussen weet je al dat de poedel heel elegant is, maar hij heeft nog enkele andere specifieke kenmerken. Zo beweegt de poedel zich trippelend en schijnbaar gewichtloos voort. Hij heeft kleine ovaalvormige voetjes, wat natuurlijk niet wil zeggen dat deze niet stevig zijn. De tenen zijn gebogen en de nagels komen in verschillende kleuren voor. In het algemeen is de poedel vierkant gebouwd met goede verhoudingen. De borstkas is gespierd, de buik is opgetrokken en de staart wordt hoog gedragen. De oren zijn lang, breed en hangen dicht bij het hoofd langs de wangen naar beneden tot voorbij de kin. Op de oren groeien ook lange, gegolfde haren. De hals isblang en stevig. De tanden vormen een schaarbeet. Wat vooral opvalt aan het gezicht is de spitse snuit. De kleur van de neus varieert afhankelijk van de vachtkleur. De ogen zijn amandelvormig en een klein beetje schuin geplaatst. De oogkleur varieert van zwart tot donker amberkleurig, opnieuw afhankelijk van de vachtkleur.

De vachtkleur kan verschillende kleuren en tinten aannemen. Zwart, wit, bruin, grijs en abrikooskleurig komen het vaakst voor en dan liefst zo egaal mogelijk. Ook blauw, zilver, rood en crèmekleur komen voor. De poedel heeft ook een soepele getinte huid onder die lange vacht. Die vacht maakt de poedel ook enorm speciaal. Iedereen kent wel de typische modellen of ‘toiletten’ zoals deze ook genoemd worden, waarin de vacht wordt geknipt. Toch hangt het type van de vacht af van de soort poedel. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen de krulpoedel en de koordenpoedel.
 

  • De vacht van de krulpoedel is wollig en dicht.
  • De vacht van de koordenpoedel is langer en overvloedig. De vacht vormt als het ware koordjes. Sommige poedels lijken zelfs dreadlocks te hebben!

 
Op hondenwedstrijden- en shows wordt er heel streng gekeken naar het ‘toilet’ van de vacht. Zo moet er een dikke vacht op de gewrichten en borst zitten. Toch wordt de vacht door veel eigenaars uit gemak kort gehouden met uitzondering van enkele ‘pomponnetjes’ aan de staart en kop en ‘armbanden’ aan de enkels. Ondanks de flinke vacht, zijn poedels ook geschikt voor mensen met allergieën. De poedel ruift namelijk amper! 

 
 
Verzorging – de vele vachtverzorging van de poedel

Aangezien de vacht van de poedel makkelijk vilt, is het nodig de vacht dagelijks grondig te kammen en borstelen. De vacht moet ook regelmatig geknipt worden en soms moeten ze zelfs in bad. Voor showpoedels is dat zelfs een wekelijks ritueel: zij hebben naast een bad zelfs een oliebehandeling nodig!

Het is belangrijk de oren vaak te controleren op infecties of verstopping. Lees hier meer over hoe je de oren van een hond verzorgt. Ook de tanden moeten regelmatig gepoetst worden. Daarover kan je hier meer lezen.

 
 
Ziektes en levensverwachting – waar is de poedel vatbaar voor?

Poedels leven relatief lang. Vooral de kleinere types hebben een lange levensverwachting, tot wel 17 jaar. De grotere types worden gemiddeld 15 jaar, wat nog steeds lang is.

De poedel is een sterk ras. Ze zijn niet extreem vatbaar voor ziektes. Ooronstekingen en tandsteen komen wel vaak voor, maar deze zaken kan je grotendeels voorkomen met een goede verzorging. Enkele aandoeningen die wel wat vaker voorkomen zijn voornamelijk huidproblemen, epilepsie, heupdysplasie (een afwijking aan het heupgewricht) bij de grote poedel en patella luxatie of een losse knieschijf bij de kleinste varianten.

Bruine poedelpuppy
De poedel is een sterk ras dat wel 17 jaar oud kan worden

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een poedel puppy?

Door de grote populariteit van het ras, werd het ras vaak gefokt zonder rekening te houden met de gezondheid van de hond. Het is dus belangrijk goed op de gezondheid van de hond te letten wanneer je er eentje aankoopt. Ga ook altijd bij een erkende professionele fokker! Hier vind je enkele zaken waar je zeker op moet letten:
 

  • Ziet de puppy er levendig uit? Heeft hij voldoende plaats om rond te lopen?
     
  • Heeft de puppy een glimmende vacht? Dat wijst op een goede gezondheid!
     
  • Een professionele fokker kweekt maximaal twee verschillende rassen.
     
  • Een betrouwbare fokker heeft maximaal twee nestjes tegelijkertijd, anders kan hij niet genoeg tijd geven aan elk hondje individueel.
     
  • De puppy moet ingeënt, ontwormd, gechipt en geregistreerd zijn.
     
  • Let zeker op de gezondheid van de ouderdieren! Deze kunnen veel vertellen over de genen van jouw toekomstige pup. Vraag na welke testen de fokker vooraf liet uitvoeren. 

 
Je kan ook altijd kiezen voor een poedel uit het asiel of via een herplaatsingsorganisatie. Zo schenk je een diertje een nieuw en beter leven. Ga wanneer je hiervoor kiest ook aandachtig te werk en schenk vooral aandacht aan het karakter van de hond in kwestie. De medewerkers van het asiel zullen je hier ongetwijfeld graag bij helpen!
 
En, is dit intelligente showbeest iets voor jou? Geniet zeker van jullie vrolijke avonturen samen!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen