Oorsprong – waar komt de samojeed vandaan?
De samojeed is een oud hondenras afkomstig uit Rusland. Hij heeft zijn rasnaam te danken aan het semi-nomadische Samojedenvolk uit Siberië, dat de honden gebruikte om sleeën te trekken, te jagen en hen warm te houden tijdens ijskoude nachten. Samojeden werden enorm populair omwille van hun vriendelijke karakter en uitstekende arbeidsethos. In de late 18de eeuw brachten ontdekkingsreizigers ze dan ook naar Engeland, waar ze de favoriete hond van de toenmalige koningin Alexandra van Denemarken werden. Het was in 1906 dat de eerste samojeed, Moustan of Argenteau, officieel erkend werd door de Amerikaanse Kennel Club. In 1909 werd de eerste rasstandaard opgesteld in Engeland.Uiterlijk – hoe herken je een samojeed?
Je kan een samojeed makkelijk herkennen aan zijn dikke, witte, pluizige vacht. Onder deze dikke vacht zit een brede, stevige rug verscholen. De honden komen dankzij hun ‘glimlach’ met omgeslagen mondhoeken erg blij en speels over. Recht op hun hoofd staan twee kleine, driehoekige oren die attent heen en weer bewegen. Hun ogen zijn amandelvormig en hebben een donkerbruine kleur. Zowel de lippen, de oogleden als de neus hebben een ononderbroken, zwarte kleur. De samojeed heeft opvallend brede, platte poten met enorm veel haargroei tussen de tenen. Deze haren geven hen grip op een ijzige bodem wanneer ze door het sneeuwlandschap lopen. De honden hebben een pluizige, gekrulde staart die naast hun lichaam gedragen wordt.Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de samojeed?
Samojeden zijn middelgrote honden: reuen worden rond de 57 centimeter groot en teefjes hebben gemiddeld een grootte van 53 centimeter. De honden wegen tussen 20 en 28 kilogram.Karakter en opvoeding – de samojeed is een echte allemansvriend
De samojeed is een zachtaardige, vriendelijke hond die echter niet meteen op vreemden af loopt. Hij houdt ervan om lekker te luieren in de zetel, maar ook om lange wandelingen te maken of urenlang te spelen. Samojeden zijn verzot op aandacht en brengen graag veel tijd door met hun eigenaar. Wanneer ze niet voldoende aandacht en beweging krijgen, raken ze zowel fysiek als mentaal gefrustreerd en durven ze wel eens te rebelleren. De samojeed kan goed opschieten met andere honden, al zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen. Ook met kinderen kan de samojeed het goed vinden, als hij van jongs af positieve ervaringen opdoet. Niettemin blijft het belangrijk om kind en hond duidelijke regels mee te geven. Laat hen nooit samen alleen en leer hen op een verantwoorde manier met elkaar omgaan.Honden van dit ras zijn enorm gehecht aan hun eigenaar en staan te springen om samen dingen te ondernemen. Het trainen van een samojeed is daarom vaak erg gemakkelijk, al kan hij wel eens koppig uit de hoek komen bij het aanleren van nieuwe dingen - zeker wanneer je de oefeningen niet afwisselend en motiverend maakt. Geef je de samojeed echter duidelijke regels en een reden om te werken (fun, fun, fun!), dan kom je er wel. Activiteiten waar samojeden in uitblinken, zijn agility, schapendrijven en speurwerk. Wil je je samojeed graag samen houden met katten of andere kleine dieren, ga daar dan meteen als pup mee aan de slag. Deze kleine ijsbeer heeft een sterk jachtinstinct en zijn prooidrift kan een mooie vriendschap in de weg staan. Maar jong geleerd is oud gedaan: honden die opgroeien met andere dieren, hebben daar meestal ook later geen problemen mee.
Verder zijn samojeden gek op de winter! Gelukkig is ook hun lichaam afgesteld op ijskoude temperaturen. Zo hebben ze bijvoorbeeld een omgekeerde bek, waardoor kwijl niet aan hun mond kan blijven hangen en dus geen problemen oplevert door ijspegels te vormen. Bovendien hebben de honden een dubbele, pluizige vacht die hen warm houdt bij vriesweer. Een wandeling in de sneeuw of een tripje naar de bergen? De samojeed is je ideale reisgezel!
Welke verzorging heeft een samojeed nodig?
De pluizige, volle vacht van samojeden is mooi om naar te kijken, maar heeft ook veel verzorging nodig. Omdat ze een dubbele vacht hebben, ontstaan er al snel klitten en blijft ook vuil makkelijk in de haren vastzitten. Bovendien kunnen de honden gedurende heel het jaar haar verliezen. Geen paniek, wij hebben enkele tips om dit haarverlies onder controle te krijgen! Om hun vacht in optimale conditie (en je huis proper) te houden, borstel je jouw samojeed best meerdere keren per week uitvoerig. Ook een geregeld bezoekje aan het trimsalon is een niet te missen afspraak in hun vachtverzorging. Begin al op jonge leeftijd met trimtraining, daar heb je een samojeedleven lang plezier aan.Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de samojeed vatbaar?
De gemiddelde levensverwachting van een samojeed is 12 tot 14 jaar. Het ras staat erom bekend sterk en gezond te zijn, maar toch zijn er een aantal gezondheidsproblemen die regelmatig de kop opsteken.- Glaucoom: glaucoom is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij honden. De aandoening ontstaat meestal door een verminderde afvoer van vocht dat in het oog geproduceerd wordt. Daardoor neemt de druk in het oog toe en wordt het netvlies beschadigd, met veel pijn als gevolg. Glaucoom kan behandeld worden, al blijft het gezichtsvermogen hierbij zelden behouden.
- Atriaal septum defect: puppy’s kunnen geboren worden met een ongewone verbinding tussen de linker- en de rechterkamer van het hart, waardoor er zich een ‘gat’ in het hart vormt. Jonge samojeden kunnen hierop gecontroleerd worden door een dierenarts.
- Diabetes: de samojeed is bijzonder gevoelig voor de ontwikkeling van diabetes of suikerziekte. Diabetes ontstaat wanneer de schildklier te weinig insuline aanmaakt met een verhoogde bloedglucosespiegel als gevolg. Je kan diabetes herkennen aan urineweginfecties, verhoogde dorst en snel gewichtsverlies. De aandoening is relatief eenvoudig te behandelen met insuline-injecties en een aanpassing van het dieet.
- Heupdysplasie: een typische aandoening bij honden met een groter beendergestel is heupdysplasie. Omdat het heupgewricht verkeerd gevormd is, passen de verschillende onderdelen niet goed op elkaar. Deze aandoening is in grote mate erfelijk bepaald, maar ook overgewicht, te snelle groei en een verkeerd bewegingspatroon op jonge leeftijd kunnen het risico op heupdysplasie verhogen. Typische symptomen zijn: sufheid, kreupel lopen na een inspanning, vaak gaan liggen, moeilijk opstaan …
Waarop moet je letten bij het kiezen van een samojeed?
Zoals eerder vermeld, is de samojeed dol op aandacht. Denk dus eerst goed na of je voldoende tijd hebt om hem ook de aandacht te geven die hij verdient. Past er wel een nieuwe, actieve hond bij jouw levensstijl? Ga dan samen met ons op zoek naar een goede fokker voor jouw toekomstige huisgenoot.- Zoals vrijwel elke rashond, is ook de samojeed gevoelig voor enkele (erfelijke) aandoeningen. Vraag bij de fokker dus zeker en vast de nodige medische documenten op om na te gaan of er bepaalde aandoeningen voorkomen bij de ouders of grootouders van jouw toekomstige pup. Bovendien moeten samojeed puppy’s getest worden op een atriaal septum defect, vooraleer ze officieel geregistreerd kunnen worden.
- Kijk de algemene levensomstandigheden waarin de puppy’s zich bevinden na. Hebben ze voldoende ruimte om te bewegen en hebben ze toegang tot propere eet- en drinkbakjes? Zitten ze bij hun moeder of krijg je deze niet te zien? Leven ze in huis tussen het gezin van de ouders, of moeten ze hun jonge leven in een apart hok doorbrengen? Een goede fokker geeft je steeds de mogelijkheid om het moederdier te ontmoeten. Dat is belangrijk, omdat je op die manier heel wat te weten kan komen over het karakter van de moeder en de mate waarin de pups gesocialiseerd worden. Een pup die opgroeit bij een gestresseerde moeder, draagt daar levenslang de gevolgen van mee.
- Wanneer je beslist om een samojeed te kopen, moet je het vaccinatieboekje en de officiële stamboom van de hond meekrijgen. De hond is bovendien geregistreerd, gechipt, ontwormd en ingeënt.
Vergeet je tijdens je zoektocht naar een nieuwe hond ook geen kijkje te nemen in het asiel? Wie weet vind je hier wel de samojeed, of een ander dier, van je dromen!