Een gezond tussendoortje voor je hond? Dat hoeft niet altijd uit de dierenwinkel te komen! Trek je voorraadkast open en verras je hond bijvoorbeeld eens met een groente- of fruitsnack. Durf je de stap niet zetten omdat je schrik hebt om hem te vergiftigen? Met deze ingrediënten zit je sowieso safe.
Opgelet: deze voedingsmiddelen zijn geen vervanger voor een uitgebalanceerde hondenvoeding, maar wel een gezonde aanvulling. Geef ze met mate en laat je hond altijd geleidelijk wennen aan nieuw voedsel.
1. Wortel
De meeste honden zetten graag hun tanden in een krakend verse wortel. Schillen is niet nodig, zo kieskeurig is je hond niet. Deze natuurlijk gezoete groentesnack zit ook nog eens boordevol vitamines en mineralen. Bovendien bevatten wortels weinig calorieën en zijn ze een leuke variatie t.o.v. allerlei kauwsnacks.
2. Banaan
Niet elke hond lust deze gezonde vrucht, maar andere zijn er dan weer helemaal gek op. Bananen bevatten onder andere kalium, magnesium, vezels en de vitamines C en B6. Ook hier geldt: geef de eerste keer geen volledige banaan, maar deel er eentje met je hond. Zo maak je er een gezellig wij-momentje van en kan zijn maag wennen aan dit nieuwe voedsel. Prak eens een banaan tot een ijsje, of serveer enkele stukjes als topping op de dagelijkse maaltijd van je hond.
3. Blauwe bessen
Deze besjes, tegenwoordig het jaarrond te vinden in de supermarkt, bevatten waardevolle antioxidanten en vitamines. Je kan ze ter afwisseling geven om je hond te belonen of gewoon omdat hij altijd wel een snoepje verdient. Geef je hond niet meteen een handvol, maar laat zijn darmstelsel er langzaam aan wennen.
4. Kruiden: peterselie, tijm en gember
Net zoals voor mensen, kunnen kruiden een weldadig effect hebben op je hond. Peterselie is vitaminerijk, tijm bevat daarnaast ook mineralen en gember werkt ontstekingsremmend. Maar hoe doe je je hond kruiden eten? Strooi een beetje over zijn eten of voeg ze toe aan een yoghurtijsje. Win-win!
5. Vette vis
Haring, zalm, sardienen, makreel … Ook je hond profiteert mee van de omega-3-hype. Deze vissen doen wonderen voor de hondenhuid en vacht, hebben een goede invloed op de hersenen en zouden zelfs verlichting brengen bij arthritis. Sommige dierenartsen schrijven visoliecapsules voor, maar waarom niet kiezen voor the real thing? Let wel op met vis waaraan veel zout is toegevoegd, zoals ansjovis. Die geef je beter niet aan je hond.
6. Pompoen en zoete aardappel
Terug naar de calorie-arme verwennerijen: pompen en zoete aardappel. Beide groenten zitten boordevol vezels en hebben een positieve invloed op de darmbeweging. Daarnaast bevatten ze carotenoïden, vitamine C, kalium en antioxidanten. Rooster de groenten bijvoorbeeld in de oven vooraleer je ze aan je hond geeft.
7. Yoghurt
In yoghurt zitten probiotica, goede bacteriën die de darmflora verbeteren - ook van je hond. Maar je mag honden toch geen melk geven? Dat klopt, want honden hebben last met het verteren van lactose. In yoghurt hebben bacteriën dat lastige werk gelukkig al opgeknapt. Wil je je hond echt verwennen? Geef hem op een warme dag een yoghurt-ijsje met enkele brokjes in verstopt. Succes gegarandeerd!
8. Appel
Veel honden vinden appels het lekkerste fruit dat er is. Kan je hen ongelijk geven? Geef de volgende keer dat jij smult van een appel als vieruurtje dus ook eens een stukje aan je hond. Waarschijnlijk lust hij liever de zoetere varianten, zoals Jonagold en Golden delicious. Ze bevatten niet veel calorieën en vormen dus een ideale traktatie voor honden met overgewicht.
9. Boerenkool
Boerenkool is een echt superfood: het bevat meer gezonde voedingsstoffen per gram dan bijna elke andere groente. Het zijn er te veel om op te noemen, maar we hebben het o.a. over vitamines A, B6, C en E, foliumzuur, mangaan, riboflavine, verschillende anti-oxidanten, ijzer, kalium en fosfor. Voeg een kleine hoeveelheid boerenkool toe aan het dieet van je hond voor een weldadig effect. Stoom of blancheer de groente om zoveel mogelijk van het goede te bewaren.
10. Eieren
Dit is regelrecht krachtvoer voor honden. Zowel het eiwit als het eigeel is erg voedzaam, boordevol hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen. Je kan de eieren koken, blancheren of bakken (zonder zout!) voor je hond, maar je mag een ei ook rauw onder zijn eten mengen. Een echte traktatie wordt het wanneer je een ei gemengd met hondenbrokken in een voederspeeltje overhevelt en het geheel enkele seconden in de microgolfoven steekt. Even laten afkoelen en je hond is minstens een half uur zoet!
Waarschuwing: niet al het eten uit je voorraad is veilig voor je hond!
Check in dit artikel welke voedingsmiddelen je zeker niet mag geven aan je hond omdat ze giftig zijn.