De Welsh corgi of kortweg ‘corgi’, je kent hem misschien wel als het huisdier van de Britse koninklijke familie. Hij komt voor in twee types, eigenlijk twee afzonderlijke rassen: de Welsh corgi Pembroke en de Welsh corgi Cardigan. Beide rassen hebben korte pootjes en rechtopstaande oren met elkaar gemeen. Qua karakter zijn het erg actieve en intelligente honden, maar door hun korte poten hebben ze vaak last van bewegingsproblemen die een al te avontuurlijk leven in de weg staan. 

Oorsprong – waar komt de corgi vandaan?

Zoals al uit de naam afgeleid kan worden, zijn beide hondenrassen afkomstig uit Wales. Het dorpje Pembrokeshire leent haar naam aan de Welsh corgi Pembroke terwijl de Welsh corgi Cardigan zijn naam heeft gekregen van het dorpje Cardiganshire. De variant uit Pembroke is populairder omdat de Britse koninklijke familie deze hond in huis had.

Hoewel beide hondenrassen onder dezelfde naam genoemd worden, is het belangrijk om te weten dat ze afstammen van verschillende voorouders. De verschillende geschiedenissen zorgen ervoor dat de honden zowel qua innerlijk als qua uiterlijk enkele belangrijke verschillen hebben. De beide corgi’s hebben veel overeenkomsten met de Zweedse herdershonden of västgötaspets, zoals de typische korte poten. Vermoedelijk delen deze dieren dan ook een gemeenschappelijke geschiedenis, waarschijnlijk is de Zweedse västgötaspets zelfs een voorouder van de corgi’s. De Zweedse honden zouden dankzij de Vikingen Wales al 3000 jaar geleden bereikt hebben, waar de corgi’s ontstaan zijn.

Doordat de corgi een herdershond is, werd hij vroeger vooral ingezet bij het hoeden van verschillende dieren zoals koeien, schapen en paarden. Door hun kleine omvang konden deze honden erg makkelijke het stampende vee ontwijken.  Later besloten de inwoners van Pembrokeshire en de inwoners van Cardiganshire andere keuzes te maken bij het fokken van het ras, uit praktische overwegingen.

Pas veel later, rond 1925, kwamen de rassen voor het eerst terecht op hondententoonstellingen. Daardoor werden de praktische overwegingen vervangen door uiterlijke voorkeuren. In eerste instantie leken beide rassen nog sterk op elkaar, waardoor ze vaak in dezelfde categorie werden geplaatst op de shows. Dat ontaardde vaak in ruzies, aangezien de eigenaars van beide hondenrassen niet vonden dat ze als hetzelfde ras gezien mochten worden. Na enkele jaren werd besloten om de Welsh corgi Pembroke en de Welsh corgi Cardigan hun eigen plaats te geven op de tentoonstellingen.
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een corgi?

De Welsh corgi Pembroke heeft een middellange, rechte vacht die erg veel verschillende kleuren kan hebben zoals lichtbruin, beige, rood of ‘black and tan'. Die verschillende vachtkleuren gaan vaak gepaard met witte vlekken. Bij de Welsh corgi Cardigan zijn dan weer alle mogelijke kleuren toegelaten. 

Voor de rasstandaard van beide rassen is het belangrijk dat de hond niet te veel witte vlekken heeft in zijn vacht. Wist je trouwens dat de vacht van de corgi tegen zelfs de slechtste weersomstandigheden kan? Dat is een gevolg van zijn rol als veehoeder in Wales, waar het vaak slecht weer is.
 
Het hoofd van de corgi heeft een typische, vosachtige vorm. Zijn puntige oren staan rechtop op zijn hoofd. Een belangrijk verschil tussen de Welsh corgi Cardigan en de Welsh corgi Pembroke is de vorm van de oren. Bij de laatste zijn deze net iets kleiner.

Andere belangrijke uiterlijke kenmerken van de corgi zijn zijn korte staart en de korte pootjes. Die laatste komen voort uit een genetische afwijking die bij andere (normaalbenige) rassen worden aanzien als een zware handicap. De Welsh corgi Cardigan heeft een gewone staart, terwijl die van de Welsh corgi Pembroke afwezig, verkort of volledig kan zijn. Een lange tijd werd zijn staart gecoupeerd, maar gelukkig mag dat nu niet meer.
Welsh corgi cardigan
Dit is de Welsh corgi Cardigan
Welsh corgi pembroke
Dit is de Welsh corgi Pembroke

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de corgi?

Idealiter heeft de Welsh corgi Cardigan een schofthoogte van 30,5 centimeter. Het gewicht van dit hondenras ligt tussen 14 en 18 kilo. De Welsh corgi Pembroke is met een gemiddelde grootte tussen 25 en 30,5 centimeter iets kleiner. Hij weegt dan ook iets minder, namelijk 8 tot 11 kilogram.
 
 

Karakter en opvoeding – de corgi is een intelligente, actieve hond

Door zijn korte pootjes lijkt de corgi misschien niet op een typische herdershond, maar schijn bedriegt: deze honden hebben alle karaktereigenschappen van een goede veehoeder. Zo zijn ze actief en slim. Door hun intelligentie is het makkelijk om deze hond te trainen en verschillende kunstjes te leren. De corgi’s halen veel plezier uit het leren van kunstjes, waardoor ze enorm kunnen genieten van agility of flyball. Daarnaast zijn ze ook heel atletisch. Je zou het misschien niet verwachten, maar deze kleine hond heeft hetzelfde uithoudingsvermogen als de grote herdershonden. Helaas wordt de corgi in zijn avontuurlijke plannen vaak gedwarsboomd door zijn kleine pootjes, die een normaal bewegingspatroon in de weg staan. 

Vandaag wordt dit hondenras minder vaak ingezet als herdershond. Nu is de Welsh corgi vooral een gezelschapsmaatje. Daardoor heeft de corgi ook andere belangrijke karaktereigenschappen ontwikkeld, zoals zijn vrolijke karakter en liefdevolle aard. De corgi zal zich snel hechten aan zijn baasjes en is een heel geschikte hond voor een gezin met kinderen. Als je overweegt een corgi in huis te halen, is het belangrijk om te weten dat hij door zijn rol als herder soms koppig of ondeugend kan zijn.
Corgi in het gras
'Cor gi' is Welsh voor 'dwerghond'

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een corgi nodig?

Doordat zijn vacht gewend is aan de slechte weersomstandigheden in Wales heeft de corgi weinig vachtverzorging nodig. Zo volstaat het meestal om hem eenmaal per week te borstelen. Door de dikke ondervacht moet je deze hond tijdens het verharen wel dagelijks borstelen, zodat alle losse haren uit de vacht verdwijnen.

Om bepaalde typische gezondheidsproblemen te vermijden, is het belangrijk om het gewicht van de corgi goed te onderhouden. Daarom heeft de hond minstens een uur beweging per dag nodig.
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de corgi vatbaar?

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen waar corgi’s meer dan gemiddeld last van krijgen. Zo hebben zij omwille van hun uitgesproken bouw vaak te kampen met heupdysplasie en rug- of gewrichtsproblemen. Dat is voornamelijk te wijten aan de korte (en vaak misvormde) pootjes van de corgi, die niet in verhouding zijn met de rest van het lichaam.

Er zijn een paar dingen waar je op kan letten zodat je hond minder last krijgt van deze rug- en gewrichtsproblemen. Zo kan je best vermijden dat je corgi trappen loopt of in de zetel springt. Je kan hem dus al enorm helpen door hem op te tillen als hij naar boven wil of met de auto vervoerd moet worden. Het gewicht van de corgi is ook erg belangrijk: hou dit goed in de gaten om zwaarlijvigheid en bijhorende gewrichtsproblemen te vermijden. 

Ondanks deze gezondheidsproblemen, bereiken de meeste corgi’s een leeftijd tussen twaalf en veertien jaar.
Een lichtbruine corgi met witte vlekken
De corgi is door de Vikingen vanuit Zweden naar Wales meegenomen

Waarop moet je letten bij het kiezen van een corgi?

Ben jij er helemaal van overtuigd dat een corgi een geschikte hond is voor jou en dat jij hem de beweging kan bieden die hij nodig heeft? Geweldig! Je kan nu beginnen met de zoektocht naar een goede fokker. We geven je graag de volgende checklist mee met enkele tips om je op weg te helpen:
 
  • Ga voor de aankoop van een hond altijd op bezoek bij de fokker zodat je kan zien in welke omstandigheden de pups en de ouderdieren leven. Zien de honden er goed verzorgd uit? Hebben ze voldoende ruimte om te bewegen? Staat er vers water en eten klaar? Kan je de ouderdieren zien? Omdat er typische corgikwaaltjes bestaan, kan het ook een goed idee zijn om de medische attesten van de ouderdieren op te vragen. Zo kom je meteen te weten of jouw toekomstige pup genetische aanleg heeft voor deze gezondheidsproblemen.
     
  • Het is belangrijk om een goede fokker van een broodfokker te onderscheiden. Een broodfokker fokt enkel honden voor de winst en zou graag zo snel mogelijk geld zien. Een goede fokker fokt daarentegen omwille van zijn liefde voor het hondenras en wil daarom ook het beste voor zijn pups. Deze fokkers zullen je dus meermaals uitnodigen voor ze een pup aan je toevertrouwen en zullen je waarschijnlijk overstelpen met vragen over jouw leefsituatie, om er zeker van te zijn dat je de pup kan geven wat hij nodig heeft. Trap niet in de val om een pup te kopen uit medelijden! Zo hou je deze praktijken in stand en open je de deur voor nog veel meer dierenleed. Bovendien loop je veel meer kans op een zieke pup of een hond met gedragsproblemen. 
     
  • Vraag de fokker zeker ook de nodige papieren. Wanneer je een rashond koopt, moet deze een officiële stamboom hebben. Daarnaast moet de hond gechipt, geregistreerd, ontwormd en ingeënt zijn.

Je hebt uiteraard ook de optie om een corgi uit het asiel of bij een herplaatsingsorganisatie te halen. Dat heeft verschillende voordelen: de corgi’s zijn meestal al zindelijk en hebben een goede basisopvoeding. Je hoeft geen tijd te besteden aan zindelijkheidstraining en ook het wandelen zonder trekken is vaak al aangeleerd. Daarnaast kunnen de medewerkers van het asiel jou helpen in je zoektocht naar het perfecte dier, omdat ze de honden door en door kennen
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen