Een gezelschapshondje met prachtige lange haren, dat is de shih-tzu ten voeten uit. Deze kleine viervoeter met een groot hart past bij heel wat gezinnen, ook bij het jouwe? Ontdek het hier!

Oorsprong – waar komt de shih-tzu vandaan?


Zoals zijn naam al doet uitschijnen, komt de shih-tzu niet uit Europa. De voorouders van het ras vinden we terug in het verre Azië. Oorspronkelijk zou het ras uit Tibet komen waar de hond als heilig werd beschouwd. Volgens de legende was het kleine hondje Boeddha’s reisgezel op weg naar de verlichting. Shih-tzu betekent ook ‘leeuwhond’ en een leeuw weerspiegelt in het boeddhisme dan weer ‘de wijsheid van Boeddha’.

Vervolgens zou het hondje bij de Chinese keizers terechtgekomen zijn. Ook in China kreeg het ras veel aanzien en werd het verder gefokt tot het hondje dat het vandaag is. Er bestaan twee verschillende theorieën over rassen waaruit de shih-tzu ontstaan is:
 

  • Ofwel ontstond de shih-tzu uit een kruising van de Tibetaanse terriër en de Pekinees.
     
  • Ofwel ontstond de shih-tzu uit een kruising van de Pekinees en de Lhasa apso.

 
Wat zeker is, is dat het hondje binnen adellijke en geestelijke kringen werd gehouden aangezien het enkel cadeau werd gedaan aan belangrijke gasten van het land. Af en toe werd het ras ook aangeboden aan buitenlandse reizigers, onder andere uit Europa. Op die manier, maar ook via de Britten die hem meebrachten uit China, maakte de shih-tzu in onze streken zijn intrede. Dat gebeurde rond de jaren 1930. In China zelf werd er uiteindelijk niet veel aandacht meer besteed aan het ras waardoor het op een bepaald moment bijna was uitgestorven Gelukkig steeg de populariteit in Europa intussen om dat te voorkomen!

De shih-tzu
Een shih-tzu met zijn typerende strikje

Uiterlijk – hoe herken je een shih-tzu?

De vacht is op alle plekken zeer lang en steil waardoor het sinds het prille begin populair is om een shih-tzu een staartje op het voorhoofd te geven.  Zijn lange haren zijn er perfect voor en daarbij is het ook een goede manier om het haar uit de oogjes te houden en zo infecties te voorkomen. Tegenwoordig wordt er creatief omgegaan met allerlei strikjes of kleurrijke speldjes die het hondje een speels uiterlijk geven.

Een shih-tzu kan in elke mogelijke (natuurlijke) kleur voorkomen. Hondjes met een witte bles op het voorhoofd en een witte staartpunt krijgen doorgaans wel een hogere status toegewezen. Dat komt omdat de witte bles werd gezien als een duimafdruk van boeddha.
 
Vaak wordt het ronde gezichtje van de shih-tzu een chrysantengezicht genoemd, omdat het op een chrysantenbloem zou lijken. Verder heeft het ras een duidelijke baard en snor en is de snuit vierkant en kort. De grote oren hangen naast het gezicht en zijn volledig bedekt met dezelfde lange vacht waardoor ze lijken op te gaan in de rest van de vacht. De ogen liggen diep en zijn groot, donker en bol.
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt een shih-tzu?

Gemiddeld weegt een shih-tzu tussen 4,5 en 7,5 kilogram. De schofthoogte is ongeveer 25 centimeter voor zowel teefjes als reuen. Ondanks hun geringe grootte is het ras toch sterk gebouwd. De shih-tzu heeft korte, maar gespierde poten en ook de botstructuur is sterk. Bovendien zijn ook de voeten sterk door hun stevige teenkussens. Het staartje is middelmatig lang, maar wordt met een krul over de rug gedragen waardoor het korter lijkt.
 
 

Karakter en opvoeding – de shih-tzu is een schoothondje met diva-allures


Een shih-tzu is een echte schoothond. Liefde ontvangen en geven is wat het hondje het best kan. Dat wil echter niet zeggen dat deze hondjes niet graag bewegen, integendeel. Ze zijn enorm levendig, houden van graven en leren graag trucjes. Ze zijn vrolijk en nieuwsgierig en staan open voor nieuwe ontmoetingen. Daarom kunnen ze goed overweg met mensen van allerlei slag, ook met kinderen. Het is natuurlijk wel belangrijk om ze even te laten wennen wanneer er veel kinderen met hen willen spelen.

Over het algemeen gehoorzaamt een shih-tzu goed en is hij ook heel behendig. Een shih-tzu houdt ervan in de belangstelling te staan en kan een echte diva zijn. Het hondje houdt van aandacht en wanneer zijn haren mooi geföhnd en versierd zijn met strikjes is het moeilijk om ernaast te kijken!

De Shih-Tzu
De verzorging van een Shih-Tzu

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een shih-tzu nodig?


Een shih-tzu heeft veel verzorging nodig, want die vacht straalt natuurlijk niet vanzelf. Het is noodzakelijk elke dag de nodige tijd te nemen om de vacht goed te borstelen. Het 'toiletteren' moet namelijk heel zorgvuldig gebeuren, zodat je de klitten uit zowel de dikke ondervacht als de lange bovenvacht haalt. Sommige baasjes kiezen ervoor het haar kort te houden omdat dat makkelijker te verzorgen is. Toch is het ook bij kort haar nodig elke dag te borstelen.

Daarnaast moet de hond ook regelmatig in bad. Daar komt ook nog eens het droogföhnen bij, wat veel tijd in beslag neemt. Stel deze belangrijke taak niet te lang uit, want de vacht van een shih-tzu wordt al snel een klittenboel als je er niet tijdig aan werkt! De lange snor is een pijnpunt van de mooie, langharige shih-tzu. Die verkleurt vaak, zeker als het een witte snor is. Dat kan komen door de voeding of door traanvocht. Sommige shih-tzu-baasjes wassen de snor daarom elke dag! 
 

Voor een puppy is het extra belangrijk te letten op de voedingswaarden van de hondenvoeding. De hoeveelheden energie, mineralen en vitaminen in puppyvoeding moeten goed in balans zijn. Voor volwassen honden maakt het niet uit of je voor droog- of natvoer gaat. Vaak zal de hond zelf zijn voorkeur wel laten blijken. 
 
Een shih-tzu is zeer vatbaar voor zwaarlijvigheid. Het is verleidelijk, maar geef ze dus toch niet te vaak tussendoortjes! De beloningen die je geeft moet je in ieder geval aftrekken van de dagelijkse hoeveelheid voer. Je maakt best enkele korte wandelingen per dag zodat je hondje voldoende bewegingkrijgt. Lange wandelingen zijn geen goed idee door hun korte snuit. Ze zouden anders wel eens problemen kunnen krijgen met hun ademhaling.
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de shih-tzu vatbaar?

De voornaamste oorzaak van mogelijke kwaaltjes is de lange vacht. Zo kan een shih-tzu niet goed tegen de hitte en is het dus niet aan te raden om op hete dagen in de vlakke zon te gaan wandelen. Anders kunnen ze namelijk een zonnesteek of hitteberoerte krijgen.

Ook oog- en ooraandoeningen kunnen door de lange vacht ontstaan. Het is belangrijk de oogjes regelmatig schoon te maken en het haar uit de oogjes te houden (door bijvoorbeeld een staartje te maken zoals eerder vermeld). Soms kunnen oogdruppeltjes nodig zijn. Ook de oren moeten vaak gecontroleerd en proper gehouden worden. Daarnaast is de shih-tzu ook gevoelig voor urineweginfecties. Breng zeker jaarlijks een bezoekje aan de dierenarts om problemen tijdig op te sporen!

Gemiddeld wordt een shih-tzu 11 à 14 jaar.
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een shih-tzu?

Wanneer je bij een fokker langsgaat is het belangrijk naar de achtergrond van de puppy te vragen. Het is altijd aan te raden om ook eens een kijkje te nemen bij de ouders van de pup. Een puppy is best minstens 8 à 10 weken oud vooraleer hij het nest verlaat. Prijzen van een shih-tzu variëren sterk en kunnen meestal enkel verkregen worden door contact op te nemen met de fokker.

En denk eraan, een goede betrouwbare fokker:
 

  • fokt slechts één ras;
     
  • verkoopt honden met een officiële stamboom;
     
  • verkoopt pups die gechipt, geregistreerd, ontwormd en ingeënt zijn;
     
  • heeft meestal geen pups op voorraad, maar werkt met wachtlijsten voor toekomstige nestjes;
     
  • is open over de gezondheid van de pup en de ouderdieren (en kan dit bewijzen aan de hand van attesten).

 
Overtuigd? Wie weet ben jij binnenkort wel de nieuwe eigenaar van een schattige shih-tzu! Niets belet je natuurlijk om ook eens langs te gaan bij een asiel of opvangcentrum voor honden bij jou in de buurt. Met een beetje geluk zit daar wel net een shih-tzu (of een andere leuke hond) te wachten op een nieuwe thuis.
 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen