Het is heel belangrijk om je huisdier kwalitatieve voeding te geven, aangepast aan zijn leeftijd. Je puppy heeft andere behoeften dan een volwassen hond en verandert snel. Opgroeien kan alleen als hij voldoende, maar ook weer niet te veel voedingsstoffen binnenkrijgt. Deze tips helpen jou en je puppy naar een gezond eetpatroon!

Wat is de meerwaarde van puppyvoeding?

Puppyvoeding bevat meer energie en mineralen dan standaardvoeding. En dat is nodig, want jouw puppy zit in volle groei! Ook de verhouding van de verschillende voedingsstoffen sluit beter aan bij je opgroeiende hond. Voor de goede ontwikkeling van grotere rassen, zoals de Duitse dog, is die verhouding tussen energie, vitamines en mineralen heel belangrijk. Een teveel aan voedingsstoffen zal de kans op gewrichts- en botproblemen namelijk juist doen toenemen. Hou daar best rekening mee als je je puppy tussendoor af en toe iets lekkers geeft! Extra vitamines of voedingssupplementen zijn niet nodig als je je puppy hoogwaardig voer geeft. In een evenwichtige puppyvoeding zitten voldoende calcium en vitamine D en niet te veel fosfor of vet.
 
Puppyvoeding is beschikbaar in zowel droge brokjes als natvoer. Het voordeel van droogvoer is dat het makkelijk te doseren is en minder snel bederft, terwijl natvoer dan weer zorgt voor extra vochtopname – al komt dit type voer wel met een zeker geurtje. Ook als je puppy medicatie nodig heeft, is natvoer ideaal voor de nodige ‘camouflage’. Normaal gezien krijg je van de fokker enkele porties van het voer mee dat je puppy gewend is. Wil je omschakelen van droog naar nat, of omgekeerd? Wacht daar dan best enkele weken mee nadat je hondje bij jou in huis gekomen is, zodat het niet te veel verandering tegelijk moet slikken.
 

Tot welke leeftijd mag ik puppyvoeding geven?

Wanneer jouw pup helemaal volgroeid is, mag je overschakelen op voer voor volwassen honden. De leeftijd waarop een hond zijn maximale grootte bereikt, hangt af van het ras. Kleine rassen zoals de shih-tzu zullen sneller volgroeid zijn, terwijl dit bij grote rassen iets langer kan duren – bij de grootste zelfs tot iets meer dan twee jaar. Natuurlijk is ook de ene hond binnen hetzelfde ras de andere niet en kan dit altijd een beetje afwijken van het gemiddelde. Sowieso is het niet aangeraden om sneller over te schakelen op voer voor volwassen honden, omdat je je pup zo belangrijke componenten van de speciale puppyvoeding ontzegt.
 
Je zal als baasje, eventueel met advies van een dierenarts, moeten uitmaken wanneer jouw hond gewone voeding nodig heeft. Wat belangrijk is, is dat je de verandering geleidelijk aan doorvoert. Zo kan je beginnen met af en toe de puppyvoeding te vervangen door gewone voeding en dit stilaan uit te breiden naar elke dag. Leer je pup ook zeker snel verschillende smaken kennen, zodat hij later ook meerdere soorten voer lust.

Drie puppy's met voerbakjes
In een evenwichtige puppyvoeding is een juiste verhouding tussen de voedingsstoffen essentieel

Hoe vaak moet ik mijn puppy voeren?

Ook dit hangt weer af van het ras, maar gemiddeld genomen heeft je pup zo’n drie tot vier porties puppyvoeding per dag nodig tot hij ongeveer zes maanden oud is. Vanaf dan kan je langzaam afbouwen naar dagelijks twee tot drie keer voeren en dit tot je jonge viervoeter bijna volwassen is. Voor een volledig volgroeide hond volstaan één tot maximaal twee porties per dag. Jij kent je hond het beste! Observeer hem goed om zijn behoeften te achterhalen en eventuele aanpassingen aan zijn eetpatroon door te voeren.
 
 

Welk hondenvoer past bij een oudere hond?

Ook een oudere hond heeft andere behoeften dan een volwassen hond! Voor honden op leeftijd – gemiddeld vanaf vijf jaar bij grotere rassen en rond zeven à acht jaar bij kleinere rassen – kies je best voor een seniordieet. De samenstelling van het voer houdt rekening met de verlaagde activiteit, het verhoogde risico op overgewicht en de afname van de spierkracht.
 

Oudere honden hebben ook meer kans op gezondheidsproblemen, zoals hart- en nieraandoeningen, of een verminderde werking van de spijsvertering. Daarom zitten in seniorvoeding voor honden minder calorieën, eiwitten, fosfor en zouten, maar in verhouding meer goede vetten en vezels. Er bestaat ook speciale dieetvoeding voor honden met diabetes of overgewicht, maar ook bij jeuk, blaas-, gewrichts- of hartproblemen kan je dierenarts een aangepaste voeding adviseren.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen