Een rasechte Belgische hond? Dat is de bouvier. Hij ziet er misschien nogal warrig uit, maar hij is zoveel meer dan dat. Ontdek er hier alles over!

Oorsprong – de Vlaamse koehond uit Vlaanderen

De bouvier heet officieel de ‘Vlaamse koehond’ of ‘bouvier des Flandres’ en is afkomstig uit ons eigen Belgenlandje en Frans-Vlaanderen. Uiteindelijk werd de naam van het ras ook een verwijzing naar Vlaanderen. Toch wordt de naam ‘bouvier’ vaker gebruikt dan de officiële term. De bouvier is ontstaan uit een kruising van de Ierse wolfshond en de Lakense herder en werd oorspronkelijk gefokt om ingezet te worden als veedrijver, karrentrekker en waakhond op boerderijen. Wanneer de Eerste Wereldoorlog aanbrak, werden de honden ook gebruikt om gewonde soldaten op te sporen. Ook vandaag is de bouvier nog een goede boerderij- en speurhond. Het ras kruipt daarbovenop soms in de rol van assistentie- en politiehond, maar het is toch vooral een populaire waak- en huishond. In 1929 werd het ras erkend door de American Kennel Club, maar pas in 1965 werd de naam ‘bouvier des Flandres’ vastgelegd.

 

 
Uiterlijk – het warrige uiterlijk van de bouvier

Op het eerste gezicht heeft de bouvier een warrig uiterlijk door de overvloedige vacht. De bouvier heeft een lange grove vacht bovenaan, maar de ondervacht is wollig en dicht. Ook op het gezicht groeit het haar vrij lang bij de kin en boven de lippen (baard en snor). De vacht hangt vaak ook voor een deel voor de ogen. De vachtkleur varieert van donkergrijs, gestroomd tot zwart. Soms is de vacht ook blond of ‘uitgewassen’, maar deze kleur is niet correct volgens de rassenstandaard. Af en toe staat er ook een witte ster op de borst. De snuit is zwart en ook de ogen zijn donkerkleurig. De oren van de bouvier staan rechtop en vouwen in twee waarna ze lichtjes doorhangen.

Het lichaam van de bouvier is gespierd en buigzaam. De rug is zeer stevig en de relatief lange staart wordt hoog gedragen. Ook de poten zijn gespierd en de voetzolen zijn hard en dik. Door zijn bouw stapt de bouvier heel ritmisch.

 
 

Verzorging – de bouvier en het grote takenpakket dat erbij komt kijken

De verzorging van de vacht is het moeilijkst aan de bouvier. Op zich verliest de hond niet veel haar, maar je moet de vacht wel heel goed verzorgen om deze er steeds mooi te laten uitzien. In zijn vacht blijft tenslotte van alles plakken: modder aan de pootjes, bladeren in de vacht en een vuile baard zijn geen uitzondering. Soms kunnen er ook teken of onkruid in de vacht blijven zitten, daarom is het nodig deze elke dag te controleren. Daarnaast moet je een bouvier zeker enkele keren per week grondig borstelen. Om de zes tot acht weken is er ook een bad nodig. Een trimbeurt is dan weer om de paar maanden nodig. Het is noodzakelijk een bouvier – net als andere hondenrassen -  al van kleins af aan te laten wennen aan al deze zaken die vaak niet vanzelfsprekend zijn voor honden. Je kan dit doen door ze telkens te belonen met een hondensnoepje.

Verder moeten de oren regelmatig gecontroleerd worden. Lees hier meer over hoe je de oren kan schoonmaken. Ook de tanden zijn vrij gevoelig en deze poets je best enkele keren per week om tandvleesaandoeningen te voorkomen. Daarover vind je hier meer informatie.

Daarnaast is het nodig de nagels goed in het oog te houden. Wanneer je genoeg wandelt op verharde wegen, kunnen deze vanzelf de juiste lengte behouden, maar af en toe kan een knipbeurt toch nodig zijn. Meer over nagels knippen vind je hier.

Lees hier alles over de bouvier!
De bouvier met de tong uit zijn mond

Karakter en opvoeding – de kalme, maar koppige persoonlijkheid van een bouvier

De bouvier heeft een zeer sterke persoonlijkheid: hij is koppig en heel zelfverzekerd. Kortom, hij speelt dus graag de baas… om deze reden is de hond niet echt aan te bevelen aan onervaren hondeneigenaars. Toch is de bouvier ook een perfecte gezinshond en zal hij zonder twijfel veel vriendschap schenken. De meeste honden van dit ras kunnen ook goed overweg met andere dieren en kinderen. Dit komt vooral door hun geschiedenis als boerderijhond. Daardoor is hij ook heel beschermend, wat goed is voor een functie als waakhond. Toch houdt de hond ook heel erg van gezelschap. Hij zal waarschijnlijk niet enorm veel blijdschap uiten (daaraan merk je dat hij een Vlaming is), maar vanbinnen is hij dolgelukkig met zijn gezin. Hij zal zeker in stilte affectie tonen door thuis steeds in jouw buurt te blijven. De bouvier zal zijn gezin bovendien in elk geval verdedigen!

Qua opvoeding is het heel belangrijk vanaf het begin consequent te zijn. Bouviers zijn heel intelligent en leren daardoor heel snel bij. De opvoeding is dus niet echt moeilijk op dat vlak, maar je moet wel (op een vriendelijke manier) consequent zijn.

Je kan een bouvier zowel in een huis als appartement houden. Het karakter van de hond past tenslotte bij beide opties. De bouvier rust graag op zijn gemakje thuis, maar wanneer hij in de buitenlucht is, is hij een echte speurhond en avonturier. Als je geen tuin hebt, is het wel heel belangrijk om je viervoeter die dagelijkse beweging te geven en te gunnen. En als je wel een tuin hebt, stelt hij dagelijkse wandelingen nog steeds op prijs. Hoewel de hond van nature goed overweg kan met kinderen en andere dieren, is een goede socialisatie vanaf vroege leeftijd niet overbodig. Zo zal je viervoeter ook op latere leeftijd niet veel problemen hebben met – zijn gedrag tegenover – vreemde mensen.

 
 
Beweging en voeding – wandelingen zijn essentieel

Je weet al dat de bouvier zowel van rust als actie houdt. Het hangt af van het moment. Maar zelfs wanneer je bouvier zin heeft om de hele dag te blijven liggen, is het belangrijk toch voor voldoende beweging te zorgen. Ga dus regelmatig wandelen, maar weet wel dat het – zeker in de herfst – nogal een boeltje kan zijn wanneer je terugkomt van een modderige wandeling. Het vuil moet je er dus bijnemen!

Tussen de leeftijd van vier en zeven maanden zit de bouvier in een groeispurt. Daarvoor is een aangepaste voeding nodig, zeker omdat de puppy in die tijd extra vatbaar is voor botaandoeningen. Meer informatie over puppyvoeding in vergelijking met gewoon hondenvoer vind je hier.

 
 
Grootte en gewicht – hoe groot en hoe zwaar wordt een bouvier?

Een volgroeide reu heeft een schofthoogte van ongeveer 62 tot 68 centimeter en een gewicht van 35 tot 40 kilogram. Een teef wordt ongeveer 59 à 65 centimeter en weegt gemiddeld 27 tot 35 kilogram. 

Lees hier alles over de bouvier!
Zijaanzicht van de bouvier

Ziektes en levensverwachting – hoe oud wordt een bouvier?

Gemiddeld wordt de bouvier 10 tot 12 jaar. De meest voorkomende ziekte bij de bouvier is heupdysplasie (HD). Bij deze aandoening is het heupgewricht niet goed gevormd. De ziekte is erfelijk, daarom is het belangrijk de gezondheid van de ouderdieren te kennen wanneer je bij een fokker gaat. Daarnaast kan een ook glaucoom voorkomen. Dat is een verhoogde druk in het oog die in de ergste gevallen kan leiden tot blindheid. Ook deze aandoening is erfelijk. Een mogelijk vervelend kwaaltje is de winderigheid van de hond, maar normaal gezien heeft deze geen ernstige gevolgen voor de gezondheid.

 
 
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een bouvier pup?

Zoals bij de aankoop van elk ras is het belangrijk met enkele zaken rekening te houden:
 

  • Zijn de ouderdieren gezond? Vraag naar een attest waarin staat dat ze onderzocht zijn op erfelijke ziektes!
     
  • Zijn er meer dan twee verschillende rassen aanwezig? Dan wordt er waarschijnlijk voor het geld gefokt en is er minder aandacht voor een gezonde, fijne gezinshond.
     
  • Er mogen maximaal twee nestjes aanwezig zijn, anders kunnen de pups niet genoeg persoonlijke aandacht krijgen.
     
  • Zijn de levensomstandigheden goed? Hebben de honden voldoende plaats om rond te lopen?
     
  • Is de vacht goed verzorgd?
     
  • Zijn de honden ontwormd en ingeënt? 
     
  • Zijn ze gechipt en geregistreerd? Heeft de pup een stamboom?

 
Ook wanneer je beslist een hond uit het asiel een nieuw leven te geven, is het belangrijk om te letten op enkele van die zaken. Je vraagt in ieder geval best altijd naar de achtergrond van het dier om te weten te komen of de hond bij jouw gezinssituatie past.

Als al deze dingen goed zitten kan je er voor gaan! Maar hou wel rekening met de kostprijs van gemiddeld 600 à 900 euro waarbij ook de onderhoudskost nog komt. 

Ben je er na dit artikel van overtuigd dat jij het ideale baasje bent voor dit Vlaamse ras? Geniet dan zeker van jullie avonturen samen!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen