Hoeveel moet je hond dagelijks drinken?
Net als voor elk ander levend wezen is voldoende water drinken ook voor je hond van levensbelang. Terwijl een volwassen mens idealiter anderhalve tot twee liter vocht per dag opneemt om gezond te blijven, hangt de richtlijn voor honden af van hun lichaamsgewicht. Vanzelfsprekend drinkt een pomeriaantje niet evenveel als een uit de kluiten gewassen Duitse dog! Een hond van 10 kilo heeft genoeg aan een halve liter water per dag, terwijl een hond van 20 kilogram gerust de dubbele hoeveelheid mag drinken. Zeker wanneer je viervoeter hoofdzakelijk droge brokken krijgt, is voldoende vochtinname essentieel. Honden die vooral op natvoer leven, krijgen via hun voeding al extra vocht binnen en zullen dus wat minder drinken.Verschillende types drinkers
De zuinige nipper
Jouw hond is een tikkeltje kieskeurig, of gewoon beleefd opgevoed. Telkens hij zich behoedzaam naar zijn drinkbakje begeeft, lijkt hij wel op bezoek in het koninklijk paleis – zo afgemeten en spaarzaam slurpt hij van zijn water. Zijn pinkje gaat nog net niet in de hoogte! In principe hoeft dit zuinige drinkgedrag niet zorgwekkend te zijn, maar wanneer je hond slechts kleine beetjes tegelijk drinkt, hou je best extra goed in de gaten of hij wel genoeg vocht binnenkrijgt. ‘Moeilijke drinkers’ kunnen namelijk gemakkelijk gedehydrateerd raken en hierdoor blaasstenen ontwikkelen.Hoe weet je of je hond te weinig vocht binnenkrijgt? Simpel: neem zijn vel vast tussen twee vingers, trek er voorzichtig aan en laat los. Valt de huid weer soepel op z’n plaats, dan is je hond voldoende gehydrateerd. Door verschillende drinkbakjes in huis te verspreiden en het water regelmatig te verversen, kan je je hond stimuleren om wat vaker een slokje te nemen. Overweeg ook eens om je hond – deels of volledig – te laten overschakelen naar een dieet van natvoer. Een hond die helemaal niets meer drinkt, is overduidelijk ziek en moet dringend naar de dierenarts!
De morsende speelvogel
Jouw hond is een echte waterrat. Na een flinke drinkbeurt is je ‘smodderaar’ steevast kletsnat van kop tot staart, net als de vloer, de muur, de keukenkasten ... Proper drinken staat niet in zijn woordenboek en liefst van al doopt hij ook zijn poten en oren eens in de drinkbak.Als je er niet tegenop ziet om meermaals per dag je vloer te dweilen, laat hem dan gerust begaan. Hou je niet zo van binnenshuis pootjebaden, dan kan het een goed idee zijn om je hond gecontroleerd te laten drinken. Hoe doe je dat? Zet een beperkte portie water voor zijn neus en blijf toekijken terwijl hij drinkt. Begint je hond met het water te spelen? Neem de bak dan meteen weg en probeer het later nog eens opnieuw. Zorg er wel voor dat hij alsnog voldoende water binnenkrijgt. Misschien zal je dus wat extra drinkmomenten moeten inlassen.
Stoot je hond gemakkelijk zijn drinkbak omver door zijn nogal uitbundige manier van drinken? Dan kan het helpen om een bak of kom uit een zwaarder materiaal zoals keramiek of glas aan te schaffen, liefst met een antislipbodem. Voor notoire ‘smossers’ bestaan er ook speciale drinkbakken die het morsen tegengaan. Ook een drinkfonteintje kan soelaas bieden.
Stoot je hond gemakkelijk zijn drinkbak omver door zijn nogal uitbundige manier van drinken? Dan kan het helpen om een bak of kom uit een zwaarder materiaal zoals keramiek of glas aan te schaffen, liefst met een antislipbodem. Voor notoire ‘smossers’ bestaan er ook speciale drinkbakken die het morsen tegengaan. Ook een drinkfonteintje kan soelaas bieden.
De gulzige slokop
Jouw hond kan zich op zijn drinkbak storten alsof hij al dagenlang rondzwerft in de woestijn en plots een vruchtbare Punica-oase ontdekt heeft. Voor je het weet, is die kom met een liter water erin helemaal leeg geslobberd! Niks om je zorgen over te maken bij erg warm weer of wanneer je net een grote wandeling met je hond gemaakt hebt. Wel kan je dan best zijn drinkbak af en toe even wegnemen, zodat hij zich niet verslikt en tussendoor even op adem kan komen. Met water op kamertemperatuur voorkom je bovendien dat hij last krijgt van zijn maag.Is dit gretige geslobber voor jouw viervoeter echter de standaard manier van drinken, dan kan er toch meer aan de hand zijn …
- Als je hond opvallend veel drinkt, kan dat betekenen dat zijn nieren, lever of blaas niet optimaal werken. Een controle bij de dierenarts met een bloed- en urineonderzoek, is in dat geval zeker en vast aangewezen.
- Ook honden met diabetes hebben de neiging grotere hoeveelheden water te drinken en dus ook meer te plassen. Je ziet dit vaak bij honden met overgewicht, maar ook ouderdom, genetische aanleg en bepaalde geneesmiddelen of onderliggende aandoeningen doen de kans op suikerziekte stijgen. Laat je hond dus zeker testen bij de dierenarts!
- Opgelet: wanneer je hond net gulzig gegeten heeft en dan nog flink wat water naar binnen werkt, moet je vermijden dat hij meteen weer wilde bewegingen gaat maken. Dit kan namelijk een (soms fatale) maagkanteling teweegbrengen.
- Te veel water drinken, kan ten slotte zelfs toxisch zijn. Net als bij mensen kunnen de nieren van je hond maar een beperkt aantal liters water per dag verwerken, anders krijgt hij een watervergiftiging. Kijk er dus goed op toe dat jouw dorstige hond geen onuitputtelijke drankvoorraad ter beschikking heeft.