Oorsprong – waar komt de Franse bulldog vandaan?
In de negentiende eeuw fokte men in Engeland slechts één maat bulldog. Kleinere exemplaren waren er niet geliefd. In Frankrijk dachten ze daar anders over. Daar fokten ze dit kleine, speelse en enthousiaste ras. De Franse bulldog stamt af van zijn Engelse tegenhanger, door kruisingen met Franse terriërs en misschien ook wel met mopshonden. Rond 1860 hebben kooplieden bij Les Halles en La Vilette in Parijs deze uitstekende rattenjager ontwikkeld. Nadien werd de Franse bulldog een soort modeaccessoire en een populaire gezelschapshond voor Parijse koetsiers. Dit ras heeft in het verleden veel beroemde baasjes gehad, zoals de Franse auteur Colette en Koning Edward VII van Engeland. Het bewijs van zijn populariteit, wordt geleverd door schilderijen van Toulouse-Lautrec en Degas. Hoewel hij oorspronkelijk als rattenvanger werd gefokt, zijn Franse bulldoggen (net zoals andere varianten) hun aangeboren agressie kwijtgeraakt. Nu zijn het speelse en aanhankelijke huisdieren.In de loop der tijd selecteerden fokkers steeds kortere neuzen. Dat gaat gepaard met ernstige gezondheidsproblemen. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer serieuze fokkers die aan de alarmbel trekken en hun fokbeleid over een andere boeg gooien. Door de gezondheid voorop te stellen, worden de neuzen geleidelijk terug langer, krijgt de hond minder rimpels op het gezicht en puilen de ogen niet meer uit. Helaas zijn er nog steeds fokkers die wél nog op de oude manier werken. Steeds meer landen passen hun wetgeving aan om het fokken met dieren die een té korte snuit hebben, te verbieden.
Uiterlijk – hoe herken je een Franse bulldog?
De Franse bulldog lijkt qua lichaamsbouw op de Engelse bulldog, waarvan kleine exemplaren medebepalend waren voor het ontstaan van het ras. Het lichaam is compact, met veel ‘bone’. De Franse bulldog heeft opstaande, afgeronde oren, die men ook wel eens ‘vleermuisoren’ noemt. Het hoofd is rond en zeer typisch met zijn korte snuit in combinatie met een brede, krachtige schedel. De rug is kort en de staart heeft de vorm van een kurkentrekker: van nature kort en stijf gekruld. Daarom wordt de staart van de Franse bulldog ook wel eens een schroefstaart genoemd. Vaak wordt van zijn staart ten onrechte gedacht dat hij gecoupeerd is.
De vacht van de Franse bulldog is glad, kort, dicht, glanzend en fijn van structuur. De kleuren waarin de Franse bulldog voorkomt zijn gestroomd, bont en fawn. Gestroomd is een vachtkleur met een soort 'getijgerd' motief, fawn is de benaming voor alle bruintinten van rood tot koffie met melk. Andere kleuren, zoals de 'blauwe' variant die tegenwoordig her en der opduikt, zijn officieel niet toegelaten en brengen vaak ernstige gezondheidsproblemen met zich mee. De Franse bulldog heeft donkere ogen die wijd uiteen geplaatst zijn.
Grootte en gewicht – hoe groot en hoe zwaar wordt de Franse bulldog?
De Franse bulldog heeft een schofthoogte die schommelt tussen de 25 en 35 centimeter. Gemiddeld weegt deze hond tussen 8 en 14 kilogram.
Karakter en opvoeding – de Franse bulldog is een leergierige en aanhankelijke hond
De Franse bulldog is zachtaardig, vredelievend en kortweg een gemakkelijke hond. Verder is hij ook dapper, aanhankelijk en goedhartig. Daarom is hij een populaire hond en een fantastische metgezel. Meestal kan hij goed met andere dieren en kinderen overweg. De Franse bulldog is steeds goed gemutst maar tegelijk zelfverzekerd en onverschrokken. Hij is vrolijk en spontaan en enorm aanhankelijk, nog afgezien van zijn intelligentie. Deze hond durft al eens de clown uit te hangen. Het is een echte charmeur die dol is op spelletjes. De hond is speels en kindvriendelijk, maar ook waakzaam – hoewel hij eerder zal alarm slaan dan daadwerkelijk het gezin te verdedigen. De nabijheid van de mensen is wel iets dat hij nodig heeft en waar hij van opleeft. Het zijn echte pleasers die graag onderdeel uitmaken van de familie. Als je het niet kan verdragen om je huis en je favoriete zetel te delen met je hond, dan is de Franse bulldog geen ras voor jou. Soms kunnen ze bezitterig doen ten opzichte van hun eigenaar en ze willen hun baasje niet altijd delen met andere mensen of honden.De Franse bulldog is een hond die niet zo veel beweging nodig heeft, hoewel hij z'n dagelijkse wandelingen zeer op prijs stelt. Exemplaren met ademhalingsproblemen door de korte snuit kunnen geen lange wandelingen maken omdat ze snel overhit geraken. Als je toch gaat wandelen met je Franse bulldog bij warm weer, zorg er dan voor dat je altijd een flesje water meeneemt zodat je hond voldoende kan drinken. Door hun platte snuit kunnen Franse bulldogs soms niet goed 'gelezen' worden door andere honden, waardoor ze niet altijd geliefd zijn bij andere rassen.
Hoewel Franse bulldogs niet geschikt zijn voor lange wandelingen, kunnen ze wel genieten van een korte wandeling met hun baasje. Dit ras zal eerder kort en explosief zijn energie kwijt proberen te raken, waarna het langdurig geniet van zijn welverdiende rust. Veel Franse bulldogs houden niet van regen. Door hun lichaamsbouw (met het overgrote deel van hun gewicht aan de voorzijde) kunnen de meeste Franse bulldogs niet zwemmen. Wees daarom heel aandachtig als je met je hond in de buurt van een vijver of rivier komt. Franse bulldogs zijn zeker bereid om samen met jou dingen te ontdekken en te leren, maar dat moet je dan wel zo aanpakken dat ze denken dat ze er zelf beter van worden. Dit ras zal niet zomaar een kunstje uitvoeren om jou te plezieren, want het is een zelfstandige denker. Toch kan je veel met hen bereiken op vlak van gehoorzaamheid, met een consequente maar zachte aanpak. Je moet zijn grote persoonlijkheid in zijn waarde laten!
Een Franse bulldog is ook geschikt om op een appartement te houden. Dit ras houdt ervan om te zijn waar zijn baasje is en neemt niet veel ruimte in beslag. Dat voordeel heeft zeker en vast bijgedragen aan de populariteit van het ras.
Verzorging en voeding – welke verzorging heeft een Franse bulldog nodig?
Een dagelijkse borstelbeurt met een rubberen borstel kan de overvloed aan kleine haartjes op de vloer en in de zetel aanzienlijk verminderen. Met een doek geef je de vacht weer wat glans. De plooien in zijn gezicht moeten met crème worden ingesmeerd om vlekken te voorkomen. Ook de oren zijn gevoelig aan stof en vuil en dienen regelmatig gereinigd te worden, net als de zone net onder de staart. De Franse bulldog heeft geen dubbele vacht en ruit daarom minder dan sommige andere rassen.Een Franse bulldog heeft nood aan een gevarieerd dieet. Ze raken het snel beu als ze constant dezelfde voeding krijgen en zouden veel liever smullen van wat jij op je bord legt. Hoe vaker je daaraan toegeeft, hoe minder zin hij heeft in hondenvoer! Denk dus goed na over de voeding die je aan je Franse bulldog geeft. Raadpleeg je dierenarts als je vermoedt dat je hond last heeft van een voedselallergie. Voedselallergieën zijn namelijk niet ongewoon bij Franse bulldogs en dat uit zich in huid- en darmproblemen. Ook heeft de Franse bulldog vaak last van flatulentie. Een gezonde Franse bulldog mag geen overgewicht hebben. Te veel gewicht meesleuren kan het beendergestel van je Franse bulldog aantasten en ervoor zorgen dat hij minder lang leeft.
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Franse bulldog vatbaar?
Door zijn extreme uiterlijk kent de Franse bulldog veel gezondheidsproblemen. Vanwege de grote kop van de pups treden er ook vaak geboorteproblemen op. Meestal kunnen ze niet natuurlijk bevallen en is een keizersnede nodig. Door hun korte rug is het ras bovendien gevoelig aan rugproblemen zoals een hernia. De platte snuit kan ook ademhalings- en oogproblemen veroorzaken. De honden krijgen dan last van kortademigheid en kunnen hun ogen niet sluiten. Tot slot zijn de rimpels op hun korte snuit vaak een broeihaard voor bacteriën.Andere veel voorkomende aandoeningen bij de Franse bulldog zijn:
- Allergieën (atopie en voedselallergieën)
- Oogproblemen (zoals 'cherry eye' en glaucoom)
- Orthopedische aandoeningen zoals heupdysplasie en patella luxatie (een losse knieschijf)
De Franse bulldog wordt gemiddeld iets ouder dan tien jaar.
Waarop moet je letten bij het kiezen van een Franse bulldog?
De ideale hond kiezen uit al die Franse bulldogpups is geen sinecure. Het is erg moeilijk om een gezonde hond te vinden binnen dit ras, al zijn er gelukkig steeds meer fokkers die de gezondheid voorop zetten en bewust Franse bullen fokken met een langere schedel. Zoek dus zorgvuldig naar een fokker die het beste met zijn hondjes voorheeft en gezondheid voorrang geeft op het uiterlijk!Let bij het kiezen van een Franse bulldog pup bij een fokker ook op de kleur van de pup. Als de kleur niet gestroomd, bont of fawn is, dan kies je beter voor een andere fokker. Andere kleuren zijn namelijk niet erkend en kunnen onderliggende gezondheidsproblemen met zich meedragen. Koop ook nooit een puppy zonder de moeder eerst gezien te hebben en vraag of je de erfelijkheidstesten van de ouderdieren mag inkijken. Koop niet in een winkel waar veel rassen en veel nestjes tegelijk te koop zijn.
Dit ras is een echte speelkameraad voor kinderen, maar hou er rekening mee dat je ook in de opvoeding van je hond moet steken. Wil je een hond voor lange wandelingen, dan ga je best op zoek naar een ander ras, maar wil je vooral leuk en vrolijk gezelschap in huis dan is de Franse bulldog echt iets voor jou. Ben je overtuigd? Dan weet je wat je te doen staat: snel naar het asiel of naar de fokker om een Franse bulldog uit te kiezen! Maar ... kies altijd voor een gezond hondje met een ietwat langere snuit en een sportieve look. Geen enkele hond verdient het om snurkend en snuivend door het leven te gaan!